Επαφή με το Ιντερνετ από έξι ετών

Επαφή με το Ιντερνετ από έξι ετών

2' 1" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Από μικρά στα «ηλεκτρονικά» βάσανα μπαίνουν τα Ελληνόπουλα. Σύμφωνα με τα συμπεράσματα πρόσφατης έρευνας, η πρώτη επαφή των Ελληνόπουλων με το Διαδίκτυο γίνεται στην ηλικία των 6 ετών, ενώ στην ηλικία των 12 ετών ήδη σπαταλούν σε καθημερινή βάση κατά μέσο όρο δύο ώρες στο Facebook.

H έρευνα διενεργήθηκε το 2015 από τη Μονάδα Εφηβικής Υγείας της Β΄ Παιδιατρικής Κλινικής του Πανεπιστημίου Αθηνών στο νοσοκομείο Παίδων «Π. και Α. Κυριακού», σε δείγμα 655 μαθητών σχολείων της Αττικής της Ε΄ και ΣT΄ δημοτικού και παρουσιάστηκε σε διάλεξη του Ινστιτούτου Δημόσιας Υγείας του Αμερικανικού Κολεγίου Ελλάδος. Οπως κατέδειξε η έρευνα, η πρώτη επαφή των συμμετεχόντων με το Διαδίκτυο ήταν κατά μέσο όρο στην ηλικία των 6 ετών. Ενα στα δύο παιδιά (51,2%) είναι μέλος τουλάχιστον μιας σελίδας κοινωνικής δικτύωσης, π.χ. Facebook, χρησιμοποιώντας ψευδή στοιχεία. Σε μία κανονική σχολική ημέρα τα παιδιά «είναι» στο Facebook σχεδόν δύο ώρες. Το 22% των παιδιών χρησιμοποιεί καθημερινά το Διαδίκτυο και από το υπνοδωμάτιό του, ενώ για επικοινωνία και κοινωνική δικτύωση δηλώνουν ότι χρησιμοποιούν το Διαδίκτυο τέσσερα στα δέκα παιδιά (39%). Για μελέτη στο σπίτι συνδέεται στο Διαδίκτυο το 8,5% των παιδιών.

Δύο στους δέκα μαθητές των δύο τελευταίων τάξεων του δημοτικού χρησιμοποιούν κινητό τηλέφωνο-smartphone ή κάτι παρόμοιο. Το 52% των παιδιών ανέφερε ότι γνωρίζει περισσότερα από τους γονείς του σχετικά με την τεχνολογία.

Οπως ανέφερε κατά την παρουσίαση της έρευνας η επιστημονική υπεύθυνη της Μονάδας Εφηβικής Υγείας και επίκουρη καθηγήτρια Παιδιατρικής-Εφηβικής Ιατρικής Αρτεμις Τσίτσικα, «η τεχνολογία προσφέρει στους νέους απεριόριστες δυνατότητες εκπαίδευσης, ενημέρωσης και ψυχαγωγίας, καθώς μέσα από την ενασχόλησή τους με το Διαδίκτυο αναπτύσσουν και βελτιώνουν τα αντανακλαστικά, αποκτούν γρήγορη σκέψη, κάνουν διαχείριση πληροφορίας και ανάδειξη δυνατοτήτων».

«Ωστόσο», συμπλήρωσε, «όπως στον φυσικό κόσμο, κίνδυνοι προκύπτουν και στο Διαδίκτυο. Με δεδομένη την ευαλωτότητα των ανηλίκων στην υπερβολή, τον πειραματισμό και την έλλειψη διαδικασίας “φιλτραρίσματος” των ερεθισμάτων, παιδιά και έφηβοι χρειάζονται οδηγίες χρήσης και πλοήγησης στο καταπληκτικό αυτό εργαλείο, προκειμένου να μην υπάρξουν ακραίες συμπεριφορές».

Οπως διευκρίνισε, η παρατεταμένη χρήση ηλεκτρονικού υπολογιστή μπορεί να προκαλέσει εξάρτηση, αλλά και να έχει επιπτώσεις στις κοινωνικές δεξιότητες του ατόμου. «Εάν χαθεί η προσωπική επαφή, υπάρχει το ενδεχόμενο να λείψει η εμπειρία στην ερμηνεία της ανθρώπινης επικοινωνίας, της “γλώσσας του σώματος”, των εκφράσεων του προσώπου κ.λπ. Ειδικά για τους νέους, η απώλεια ελέγχου σχετικά με τη χρήση του Διαδικτύου μπορεί προοδευτικά να οδηγήσει σε έκπτωση των κοινωνικών δεξιοτήτων και σε απομόνωση, καθώς και παραμέληση σχολικών και άλλων δραστηριοτήτων, ή/και της υγείας, προσωπικής φροντίδας και υγιεινής», κατέληξε.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή