Με βάση προγράμματα της UNICEF η εκπαίδευση των παιδιών μεταναστών στη χώρα μας

Με βάση προγράμματα της UNICEF η εκπαίδευση των παιδιών μεταναστών στη χώρα μας

2' 15" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε προγράμματα της UNICEF θα βασισθεί η εκπαίδευση-αγωγή των παιδιών μεταναστών που θα παραμείνουν στη χώρα μας. Χθες σε συνάντηση υπηρεσιακών παραγόντων του υπουργείου Παιδείας με αντιπροσωπεία του Διεθνούς Οργανισμού, συμφωνήθηκε το επόμενο βήμα να είναι η υπογραφή ενός μνημονίου συνεργασίας με βάση το εθνικό σχέδιο του Υπουργείου Παιδείας για την κοινωνική εκπαίδευση των προσφυγόπουλων που θα μείνουν προσωρινά  και την ένταξη σε βάθος χρόνου με τρόπο ισότιμο στην ελληνική πραγματικότητα όσων παιδιών παραμείνουν μόνιμα στη χώρα.

Η UNICEF έχει αναπτύξει σχετικά προγράμματα, η υλοποίηση των οποίων κρίνεται το πιο ρεαλιστικό βήμα για τα παιδιά των μεταναστών, με δεδομένο ότι, παρά τις οποίες καλές προθέσεις, το υπουργείο παιδείας δεν διαθέτει το απαραίτητο προσωπικό και την υποδομή για τέτοιας φύσης και έκτασης προβλήματα όπως το προσφυγικό. Σύμφωνα με την σχετική ανακοίνωση, στη συνάντηση από πλευράς Υπουργείου παραβρέθηκε ο ειδικός σύμβουλος για θέματα Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, Πολιτισμού και Περιβάλλοντος Θέμης Δημητρακόπουλος, ο Διευθυντής της Διεύθυνσης Σπουδών Πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης Γιάννης Κουφόπουλος , ενώ την αντιπροσωπεία της UNICEF αποτελούσαν η κ. Ράνια Μακρή, Προϊσταμένη Συνηγορίας και Ενημέρωσης UNICEF Ελλάδος, η κ. Marta ARIAS, Specialist, Advocacy and Child Rights Education UNICEF Γενεύης και ο κ. Christopher Tidey, Communication Specialist- Media & Emergencies.

Αμέσως μετά τη συνάντηση η κ. Μακρή δήλωσε: «Οι Έλληνες ως λαός, είμαστε ανοιχτός. Είμαστε φιλόξενοι. Αυτό που μας ενδιαφέρει να δούμε λένε ότι τα σύνορα κλείνουν είναι το πώς θα προβλέψουμε ενδεχόμενες αρνητικές τάσεις και συμπεριφορές του ευρύτερου πληθυσμού. Ο λόγος  λοιπόν που είμαστε σήμερα εδώ είναι να χτίσουμε ένα πλαίσιο συνεργασίας με το Υπουργείο Παιδείας ώστε να δούμε πως μπορούμε, δουλεύοντας πάνω στα θέματα της κοινωνικής αλληλεγγύης και της καταπολέμησης του ρατσισμού και της ξενοφοβίας,  να ανταποκριθούμε σ αυτή τη δύσκολη πρόκληση. Ούτως ή άλλως στη χώρα μας αυτή τη στιγμή βρίσκονται πάνω από 36.000 άνθρωποι. Αυτή τη στιγμή φυσικά και δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα. Οι Έλληνες όπως είπα και πριν είναι ένας λαός που έχουνε μάθει να ζούμε με ξένους στη χώρα μας. το θέμα λοιπόν είναι να μπορέσουμε από κοινού με το Υπουργείο Παιδείας να δούμε πως μπορούμε να δουλέψουμε πάνω στο θέμα της κοινωνικής δικαιοσύνης, της καταπολέμησης του ρατσισμού και της ξενοφοβίας, που ενδεχομένως να υπάρξει στο μέλλον».

Από την πλευρά του, ο κ. Δημητρακόπουλος ανέφερε ότι «επεκτείνουμε στο μεγαλύτερο δυνατό βαθμό την προστασία των παιδιών και αυτό  θέλουμε να οδηγήσει σε μία ευρύτερη αντίληψη της κοινωνίας για το πώς αντιμετωπίζουμε τα παιδιά, ανεξαρτήτως εθνικότητας, ανεξαρτήτως φυλής, ανεξαρτήτως χρώματος. Τα παιδιά, είναι παιδιά όλων μας. Οι ακραίες φωνές και οι ακραίες αυτές ομάδες που στρέφονται κατά των προσφύγων, και ιδιαίτερα κατά των μικρών προσφυγόπουλων θα απομονωθούν και ήδη απομονώνονται από την ελληνική κοινωνία που δείχνει υγιέστατα αντανακλαστικά και συμπαρίσταται με κάθε δυνατό τρόπο, αποτελώντας φωτεινό παράδειγμα για όλη την Ευρώπη».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT