Κατά των συγχωνεύσεων οι γιατροί

Κατά των συγχωνεύσεων οι γιατροί

1' 33" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε θέση μάχης βρίσκονται οι νοσοκομειακοί γιατροί της Αθήνας, με αφορμή δήλωση υψηλόβαθμου στελέχους της 1ης Υγειονομικής Περιφέρειας Αττικής ότι δρομολογείται η συγχώνευση των πέντε νευροχειρουργικών κλινικών των νοσοκομείων της Αθήνας σε μόλις δύο. Οι νοσοκομειακοί γιατροί απέστειλαν επιστολή προς τον υπουργό Υγείας Ανδρέα Ξανθό, με την οποία τού ζητούν να ξεκαθαρίσει εάν η συγχώνευση αυτή αποτελεί επίσημη θέση του υπουργείου ή προσωπική άποψη του στελέχους της ΥΠΕ.

Ειδικότερα, σύμφωνα με εκπροσώπους γιατρών ΕΣΥ της Αθήνας, ανώτατο στέλεχος της 1ης ΥΠΕ φέρεται να απάντησε στους γιατρούς της Νευροχειρουργικής Κλινικής του Γενικού Κρατικού Αθηνών ότι πρόθεση των αρμοδίων είναι η διατήρηση ενός νευροχειρουργικού τμήματος στην 1η ΥΠΕ για το τραύμα (ΚΑΤ), ενός ακόμα για τα παιδονευροχειρουργικά περιστατικά, ενώ οι υπόλοιπες πέντε νευροχειρουργικές κλινικές σε Ευαγγελισμό, Γενικό Κρατικό Αθηνών, Κοργιαλένειο-Μπενάκειο, Αγιο Σάββα και ΝΙΜΤΣ θα συγχωνευτούν σε δύο.

Η συνάντηση, κατά τη διάρκεια της οποίας αναφέρθηκε η πρόθεση συγχώνευσης κλινικών, έγινε με αφορμή την υποστελέχωση της Νευροχειρουργικής Κλινικής του Γενικού Κρατικού Αθηνών. Οπως καταγγέλλουν οι γιατροί στη συγκεκριμένη κλινική, υπάρχουν πλέον μόνο τρεις μόνιμοι ειδικευμένοι γιατροί, ενώ η Πολιτεία καθυστερεί να εγκρίνει τη μόνιμη μετακίνηση ειδικευμένου νευροχειρουργού από άλλο νοσοκομείο, με την οποία έχουν από καιρό συμφωνήσει οι επιστημονικοί αρμόδιοι του νοσοκομείου προέλευσης. «Ετσι φτάσαμε στο σημείο», αναφέρουν οι γιατροί, «να απειλείται η λειτουργία ενός από τα ιστορικότερα νευροχειρουργικά τμήματα της χώρας, με τεράστια προσφορά στη δημόσια περίθαλψη, όπου, εκτός από χιλιάδες επείγοντα περιστατικά, εξυπηρετούνται σε μόνιμη βάση πάρα πολλοί ασθενείς από πολλές περιοχές της χώρας». Σύμφωνα με τους ίδιους, προβλήματα υποστελέχωσης αντιμετωπίζουν και οι νευροχειρουργικές κλινικές του ΚΑΤ και του Κοργιαλένειου-Μπενάκειου.

Την ανακοίνωση υπογράφει το Ενωτικό Κίνημα για την Ανατροπή, παράταξη ιατρών που εκπροσωπείται στο Δ.Σ. της Ενωσης Ιατρών Νοσοκομείων Αθηνών Πειραιώς (ΕΙΝΑΠ), και κοινοποιήθηκε προς τον υπουργό από την ΕΙΝΑΠ. Ο λόγος για τον οποίο την ανακοίνωση δεν υπογράφει η ΕΙΝΑΠ είναι οι σημερινές εκλογές για την ανάδειξη νέου Δ.Σ. της.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή