Μητσοτάκης: Επιβεβλημένη η παραίτηση Μουζάλα

Μητσοτάκης: Επιβεβλημένη η παραίτηση Μουζάλα

2' 20" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τη μετωπική αντιπαράθεση με τον κ. Αλ. Τσίπρα φαίνεται να επιλέγει πλέον για τους κυβερνητικούς χειρισμούς στο προσφυγικό ο κ. Κυριάκος Μητσοτάκης, θέτοντας όμως παράλληλα και αυστηρούς όρους στο εσωτερικό του κόμματός του για τον τρόπο που θα ασκεί στο εξής αντιπολίτευση. Και στο πλαίσιο αυτό δεν είναι καθόλου τυχαίο ότι χθες ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας αποφάσισε να διαγράψει τον κ. Φαήλο Κρανιδιώτη από τη Ν.Δ., καθώς επανειλημμένα προέβαινε σε ακραίες δηλώσεις με τελευταία τη χθεσινή του ανάρτηση στο Facebook, στην οποία ζητούσε την «εκτέλεση Μουζάλα» για τον όρο «Μακεδονία» που χρησιμοποίησε, προαναγγέλλοντας μάλιστα ότι «θα είναι εθελοντής για να του δέσει με σύρμα τα χέρια στα νέα έξι κυπαρίσσια που θα φυτευθούν στο Γουδί».

«Μετά τις τελευταίες του δηλώσεις, ο κ. Φαήλος Κρανιδιώτης είναι προφανές ότι έθεσε τον εαυτό του εκτός της Νέας Δημοκρατίας» ήταν η ολιγόλογη αλλά αποφασιστική απάντηση του κ. Μητσοτάκη, ο οποίος μεταβαίνει σήμερα στις Βρυξέλλες για τη σύνοδο του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, η οποία θα προηγηθεί του κρίσιμου Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για το προσφυγικό. Οπως έλεγαν συνεργάτες του ο πρόεδρος της Ν.Δ. όχι μόνον θα ζητήσει την αρωγή των ομολόγων του στην αντιμετώπισή του προσφυγικού αλλά κεντρική του επιδίωξη είναι να καταδείξει πως ενδεχόμενη αποτυχία επίτευξης συμφωνίας στη Σύνοδο θα έχει σοβαρότατες συνέπειες, ειδικά για την Ελλάδα που θα βρεθεί με κλειστά σύνορα στον Βορρά και ανοιχτές τις εισροές προσφύγων από την Ανατολή.

Παράλληλα, ο κ. Μητσοτάκης ζήτησε χθες, μέσω του ΣΚΑΪ, την παραίτηση του κ. Γιάννη Μουζάλα, προχωρώντας ένα ακόμη βήμα από την αρχική, έμμεση, προτροπή της Ν.Δ. Η παραίτησή του είναι επιβεβλημένη, σημείωσε εξηγώντας ότι αυτή είναι αναγκαία όχι μόνον μετά το περί «Μακεδονίας» ολίσθημα αλλά και ως ανάληψη ευθύνης για την κατάσταση στην Ειδομένη και την παταγώδη αποτυχία του στη διαχείριση του προσφυγικού.

Στο εσωτερικό της Νέας Δημοκρατίας διατυπώθηκαν, σύμφωνα με πληροφορίες αποκλίνουσες απόψεις για τη στάση του κόμματος. Ωστόσο, η ανάγκη διαφύλαξης των πάγιων εθνικών θέσεων, όπως και η ανησυχία μήπως η αξιωματική αντιπολίτευση εκληφθεί ως ουραγός των ΑΝΕΛ, παρότι ζήτησε πρώτη την απομάκρυνση του κ. Μουζάλα οδήγησαν στη χθεσινή εξέλιξη.

Ερώτημα για τη συνεργασία

Στη Νέα Δημοκρατία παρακολούθησαν με ιδιαίτερο ενδιαφέρον τη διελκυστίνδα μεταξύ των κ. Αλέξη Τσίπρα και Πάνου Καμμένου και αναμένουν να δουν εάν ο πρωθυπουργός θα επιμείνει στη γραμμή στήριξης του κ. Μουζάλα ή εάν, όπως είπε ο κ. Γιώργος Κουμουτσάκος «θα υποκύψει στην αξίωση Καμμένου». Επιπλέον, θέτουν και το εύλογο ερώτημα, πώς θα συνεργαστεί στο εξής ο υπουργός Αμύνης που έχει συντονιστικό ρόλο στο μεταναστευτικό με τον κ. Μουζάλα, από τη στιγμή που ο κ. Καμμένος απαίτησε την παραίτηση του τελευταίου.

Για τη Ν.Δ. το δίλημμα για τον κ. Τσίπρα είναι «Ή Μουζάλας ή Καμμένος», αν και δεν αποκλείουν ο πρωθυπουργός να επιχειρήσει να το «απαντήσει» ετεροχρονίζοντας τις όποιες αποφάσεις και οδηγώντας, εν τέλει, στην αντικατάσταση του κ. Μουζάλα, μέσα από έναν ευρύτερο ανασχηματισμό.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT