Διμερείς συμφωνίες Ελλάδας – Τουρκίας προβλέπει το προσχέδιο συμπερασμάτων

Διμερείς συμφωνίες Ελλάδας – Τουρκίας προβλέπει το προσχέδιο συμπερασμάτων

1' 5" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στο προσχέδιο που δούλευαν μέχρι χθες το βράδυ οι πρέσβεις των 28 κρατών-μελών και έχει στα χέρια της η «Κ», αναφέρονται τα εξής σημαντικά στοιχεία.

Πρώτον, όλοι οι μετανάστες και πρόσφυγες που φτάνουν στα ελληνικά νησιά θα επιστρέφονται στην Τουρκία. Οι δύο χώρες θα προχωρήσουν στις αναγκαίες διμερείς συμφωνίες, συμπεριλαμβανομένης της παρουσίας Τούρκων αξιωματικών στα ελληνικά νησιά για να διευκολύνουν αυτές τις συμφωνίες. Η ελληνική πλευρά θα πρέπει να μεταφέρει όλους τους μετανάστες που βρίσκονται στα νησιά σε κέντρα υποδοχής στην ενδοχώρα.

Δεύτερον, για κάθε Σύρο υπήκοο που επιστρέφει από τα ελληνικά νησιά, ένας άλλος θα επανεγκαθίσταται στην Ε.Ε. απευθείας από την Τουρκία. Για να λειτουργήσει το πρόγραμμα αυτό, τα κράτη-μέλη πρέπει να διαθέσουν έναν επαρκή αριθμό θέσεων επανεγκατάστασης. Το προσχέδιο αναφέρεται σε 18.000 θέσεις που υπάρχουν ακόμα από το πρόγραμμα επανεγκατάστασης με όριο άλλους 54.000.

Τρίτο σημαντικό σημείο είναι οι εργασίες για απελευθέρωση ταξιδιωτικών θεωρήσεων, οι οποίες θα επισπευσθούν χωρίς όμως να αλλάζουν τα 72 προαπαιτούμενα που πρέπει να επιτύχει η Τουρκία.

Τέταρτον, όσον αφορά τα ενταξιακά κεφάλαια που έχουν παγώσει από την Κύπρο, η δήλωση ήταν μάλλον γενική και ασαφής και αναμένεται να αλλάξει, καθώς αναφερόταν μόνο στο ότι «η Ε.Ε. μαζί με την Τουρκία θα προετοιμάσει την απόφαση για το άνοιγμα των ενταξιακών κεφαλαίων το συντομότερο δυνατόν σε συνέχεια των Συμπερασμάτων του Οκτωβρίου του 2015».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή