Σύγκρουση Μητσοτάκη με Β. Ορμπαν

Σύγκρουση Μητσοτάκη με Β. Ορμπαν

2' 19" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Υπέρ μιας συμφωνίας μεταξύ της Ε.Ε. και της Τουρκίας ως τελευταία ευκαιρία για τον έλεγχο των μεταναστευτικών ροών, χωρίς όμως να καταπατώνται οι «κόκκινες γραμμές» που αφορούν τα εθνικά συμφέροντα της Ελλάδας αλλά και της Κύπρου, τάχθηκε χθες, στο πλαίσιο της συνόδου του ΕΛΚ, ο πρόεδρος της Ν.Δ. Κυριάκος Μητσοτάκης. Οπως είχε δεσμευτεί, ο κ. Μητσοτάκης υπεραμύνθηκε των εθνικών θέσεων στις Βρυξέλλες και είναι ενδεικτική η ευθεία αντιπαράθεση που είχε με τον πρωθυπουργό της Ουγγαρίας Βίκτορ Ορμπαν, όταν ο τελευταίος δήλωσε, στη σύνοδο του ΕΛΚ, την ικανοποίησή του για το σφράγισμα των ελληνικών συνόρων και της βαλκανικής οδού για τους πρόσφυγες. «Πώς τολμάς να λες κάτι τέτοιο όταν αυτό οδήγησε σε ανθρωπιστική κρίση στη χώρα μου και σε ντροπή την Ευρώπη;», ήταν η ευθεία απάντηση του κ. Μητσοτάκη, ο οποίος χρησιμοποίησε μελανά χρώματα για να περιγράψει τις άθλιες συνθήκες που αντιμετωπίζουν οι πρόσφυγες στην Ειδομένη αλλά και τις προκλήσεις που το προσφυγικό πρόβλημα θέτει στη δοκιμαζόμενη ελληνική κοινωνία.

Στη Ν.Δ. διατηρούν επιφυλάξεις τόσο για την επίτευξη όσο και για την υλοποίηση μιας σύνθετης συμφωνίας με την Αγκυρα. Σημειώνουν δε ότι η εφαρμογή της προϋποθέτει μεγάλη επιχειρησιακή επάρκεια από την Ελλάδα και σημαντική στήριξη από την Ευρώπη. Ο κ. Μητσοτάκης ζήτησε να διατηρηθεί και ο υφιστάμενος μηχανισμός μετεγκατάστασης «ώστε να μπορέσουν οι πρόσφυγες που βρίσκονται εγκλωβισμένοι στην Ελλάδα να μετεγκατασταθούν σε ευρωπαϊκές χώρες», ενώ σχετικά με την επιδίωξη της Αγκυρας για επανεκκίνηση των ενταξιακών διαπραγματεύσεων, ευθυγραμμίστηκε με τη Λευκωσία, τονίζοντας ότι δεν επιτρέπονται εκπτώσεις από το ευρωπαϊκό κεκτημένο.

Το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης παρακολουθεί, παράλληλα, τις ενδοκυβερνητικές δονήσεις για το θέμα των δηλώσεων του κ. Γ. Μουζάλα περί «Μακεδονίας» με έναν διττό στόχο: να καρπωθεί ενδεχόμενη απομάκρυνσή του ή, στην περίπτωση παραμονής του, να εκθέσει ως ανακόλουθο τον κ. Π. Καμμένο. Στο δεύτερο στόχευε η χθεσινή ανακοίνωση, μετά την «αναδίπλωση» Καμμένου, ότι «η γοητεία της καρέκλας είναι πιο ισχυρή από τις όποιες προβαλλόμενες εθνικές ευαισθησίες». Πάντως, και στο εσωτερικό της Ν.Δ. αναδείχθηκαν διαφορετικές προσεγγίσεις. Ετσι, ενώ, ενδεικτικά, ο κ. Αδ. Γεωργιάδης επέμεινε στους υψηλούς τόνους, σχολιάζοντας (Real) πως «είναι γνωστό ότι ένα μεγάλο κομμάτι του ΣΥΡΙΖΑ από την αρχή θεωρούσε ότι τα Σκόπια πρέπει να λέγονται Μακεδονία», οι δύο κυρίες της Α΄ Αθηνών έλαβαν αποστάσεις, αναδεικνύοντας την ανεπάρκεια της κυβέρνησης.

Η συντονίστρια Εξωτερικών Ντόρα Μπακογιάννη απέφυγε να σχολιάσει τα περί παραίτησης Μουζάλα, σημειώνοντας (News24) ότι «το πρόβλημα της κυβέρνησης είναι η παντελής ανεπάρκειά της να χειριστεί από τα απλά διαχειριστικά ζητήματα του προσφυγικού έως τα θέματα εξωτερικής πολιτικής», ενώ η συντονίστρια των τομέων Ανάπτυξης Ολγα Κεφαλογιάννη υποστήριξε (Star) πως «η κυβέρνηση στο προσφυγικό έχει κάνει τόσο πολλά λάθη και έχει αφήσει τόσο πολύ χρόνο να χαθεί, που δεν θεωρώ ότι, εδώ που έχουμε φθάσει, το μείζον ζητούμενο είναι εάν ο κ. Μουζάλας έχει αντιληφθεί ότι ως υπουργός δεν μπορεί να ξεφεύγει από τις δεδομένες εθνικές γραμμές».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT