Το ωραίο παρελθόν σε νέο «περιτύλιγμα»

Το ωραίο παρελθόν σε νέο «περιτύλιγμα»

2' 56" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Από την ανάκαμψη του γιλέκου και της τραγιάσκας ως στυλιστικής επιλογής, μέχρι τα παπούτσια τύπου Oxford και την αγορά second hand ρούχων, από τον εξοπλισμό του σπιτιού με μπουφέδες της γιαγιάς και σκαλιστές τραπεζαρίες μέχρι τις φιγούρες του Σουίνγκ και του Λίντι Χοπ, η γοητεία μιας άλλης εποχής, των αρχών του 20ού αιώνα, αναβιώνει ποικιλοτρόπως στο δικό μας παρόν.

Η αναβίωση αυτού που ονομάζουμε «vintage» μεταφέρεται τώρα σε νέα ξενοδοχεία που αποκαθιστούν νεοκλασικά κτίρια και τα διακοσμούν με ρετρό και σύγχρονα στοιχεία, όπως λένε στην «Κ» τρεις ιδιοκτήτες από τη Θεσσαλονίκη, την Αθήνα και την Ξάνθη.

Κατασκευάστηκε το 1929 ως ένα μικρό σεράγιο, ένα πανδοχείο στο κέντρο της Θεσσαλονίκης στην περιοχή του Καραβάν Σαράι. Αργότερα έγινε κατοικία, χαρακτηρίστηκε διατηρητέο και λειτούργησε ως τράπεζα μέχρι το 2015. Εδώ και λίγες εβδομάδες ο Γιώργος Κουρτίδης με τους συνεργάτες του υποδέχεται τους ταξιδιώτες της πόλης στο «The Caravan», το νέο bed & breakfast κατάλυμμα που συνδυάζει τη ρετρό αισθητική με σύγχρονα στοιχεία. «Στην αίθουσα του πρωινού συνδυάσαμε μια παλιά τραπεζαρία του ’50 με τραπέζια που έχουν μεταλλική βάση. Στα δωμάτια συνδυάζουμε τις δύο τάσεις με π.χ. παλαιού τύπου κομοδίνα και σύγχρονα φωτιστικά», σημειώνει ο κ. Κουρτίδης. Καθιστικό βρετανικού στυλ και χαλιά περσικού τύπου έχουν τοποθετηθεί στα δωμάτια με εκρέρ, ενώ τα χρώματα που χρησιμοποιούνται στους χώρους είναι απαλά παστέλ με στοιχεία κίτρινου, φιστικί και μπλε που δίνουν έναν χαρούμενο τόνο στους χώρους υγιεινής. «Δεν το κάναμε επειδή το ρετρό είναι μόδα, αλλά το ίδιο το κτίριο σε προδιαθέτει γι’ αυτό» τονίζει και εκτιμά ότι χώροι φιλοξενίας μπορούν να αξιοποιήσουν τα παλιά διατηρητέα κτίρια, αρκεί η αδειοδοτική διαδικασία –που στην περίπτωσή του διήρκεσε 14 μήνες– να απλοποιηθεί.

Ψηλοτάβανα δωμάτια με πολυελαίους, ριγέ και φλοράλ υφάσματα στους παλιούς καναπέδες με τα γυριστά μπράτσα, πικ απ με δίσκους κλασικής μουσικής, κορνιζαρισμένοι χάρτες της Αθήνας του ’50 και καφέ σε παλιές πορσελάνες προσφέρει το «Quinta Hostel» στους λεγόμενους «backpackers», που με ένα σακίδιο στην πλάτη ταξιδεύουν για πολλές μέρες και με οικονομικά μέσα. «Θέλησα να φτιάξω μεγάλο σπίτι για τους backpackers που έρχονται στην Αθήνα που να είναι ζεστό και ανθρώπινο», σημειώνει η Ευαγγελία Ψαλιδά.

Ταξιδεύοντας με τον ίδιο τρόπο και η ίδια σκέφτηκε να συνδυάσει την αγάπη της για το ρετρό και τη φιλοξενία και δημιούργησε το «Quinta» σε ένα ανακαινισμένο αρχοντικό του 1900 στην καρδιά της Αθήνας. Εκτιμά τα παλιά ξύλινα έπιπλα τα οποία, όπως λέει, έχουν «αληθινό» ξύλο και χαρακτήρα, όπως η κουνιστή πολυθρόνα της γιαγιάς της που βρίσκεται στην πίσω αυλή του hostel. «Είναι ωραίο τα πράγματα να μην είναι όλα ίδια και τέλεια φτιαγμένα. Ακόμη και τα ελαττώματά τους έχουν άλλη ομορφιά», σημειώνει.

Το άρωμα και την ατμόσφαιρα της παλιάς Ξάνθης αναβιώνει το νέο art boutique ξενοδοχείο «1905» που υποδέχτηκε τους πρώτους του επισκέπτες πριν από λίγες μέρες. Το διατηρητέο κτίριο αποτέλεσε στην αρχή κατοικία του τοποτηρητή Ξάνθης της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, Χιλμί Πασά, ενώ μετά τους Βαλκανικούς Πολέμους περιήλθε στο ελληνικό Δημόσιο και το 1922 εγκαθίσταται εκεί ο δικηγόρος και βουλευτής των Φιλελευθέρων Εμμανουήλ Καρυωτάκης. Επειτα από οχτώ και πλέον δεκαετίες, το διατηρητέο κτίσμα, με τις μοναδικές τοιχογραφίες και οροφογραφίες, αγοράστηκε από την ξανθιώτικη οικογένεια Αδέμ, άλλαξε χρήση και τώρα ταξιδεύει τους επισκέπτες στην Ξάνθη των αρχών του 20ού αιώνα. «Δεν γνωρίζαμε τι υπήρχε στο εσωτερικό του κτιρίου. Οι τοιχογραφίες είχαν σκεπαστεί από πολλά στρώματα μπογιάς που είχαν μπει από πάνω», τονίζει ο Σινάν Αδέμ. Ετσι, τα ζωγραφισμένα ανθέμια στους τοίχους, τα γεωμετρικά μοτίβα και οι οροφογραφίες με την τεχνική του chiaro scuro αναδείχθηκαν και αποτέλεσαν τον οδηγό για τη διαμόρφωση του συνόλου στο στυλ μιας άλλης, όμορφης, εποχής.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή