«Φωτιά» πήραν γραφεία έκδοσης διαβατηρίων

«Φωτιά» πήραν γραφεία έκδοσης διαβατηρίων

2' 12" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Tον Ιούλιο του 2015, μετά την προκήρυξη του δημοψηφίσματος και την ανησυχία για επικείμενη έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ, οι αρμόδιες υπηρεσίες της ΕΛ.ΑΣ. κατέγραψαν αύξηση των αιτημάτων έκδοσης νέων διαβατηρίων.

Σύμφωνα με δημοσιεύματα εκείνης της περιόδου, η αύξηση ήταν της τάξης του 50%, αφού, ενώ στην αρμόδια Διεύθυνση έφθαναν συνήθως 600 με 700 νέα αιτήματα ημερησίως, ο αριθμός τους στη διάρκεια του Ιουλίου ξεπερνούσε τα 1.500. Σύμφωνα με μια εκδοχή, αντίστοιχη «πίεση» καταγράφηκε εν μέσω συζητήσεων για επικείμενη έξοδο της χώρας από τη ζώνη Σένγκεν. Το ενδεχόμενο άρχισε να συζητείται έντονα αρχές Δεκεμβρίου, ενώ τις εβδομάδες που ακολούθησαν τα σενάρια «καταστροφής» πύκνωσαν. Το ίδιο διάστημα διαπιστώνεται αύξηση των αιτημάτων έκδοσης διαβατηρίων, όπως επιβεβαιώνουν και τα επίσημα στατιστικά στοιχεία της ΕΛ.ΑΣ.

Κλιμάκωση της ανησυχίας

Ετσι, ενώ τον Νοέμβριο του 2015 εκδόθηκαν από τη Διεύθυνση Διαβατηρίων 24.652 νέα διαβατήρια, o Δεκέμβριος έκλεισε με αύξηση περίπου 10%. Η αυξητική τάση ενισχύθηκε τους πρώτους μήνες του 2016 παράλληλα με την κλιμάκωση της ανησυχίας για μια ενδεχόμενη «αποπομπή» της χώρας από τη ζώνη Σένγκεν. Τον Ιανουάριο εκδόθηκαν 22.821 νέα διαβατήρια αντί 17.752 τον αντίστοιχο μήνα πέρυσι. Τον Φεβρουάριο αντίστοιχα, παρατηρήθηκε αύξηση 53% σε σχέση με πέρυσι, καθώς εκδόθηκαν 25.861 νέα διαβατήρια αντί 16.850 το 2015.

Σύμφωνα με μια εκδοχή, η αύξηση των αιτήσεων συνδέθηκε με το αρνητικό κλίμα των τελευταίων εβδομάδων και την παρατεταμένη συζήτηση για επικείμενη έξοδο της χώρας από τη ζώνη Σένγκεν, κλείσιμο συνόρων κ.ά. Αλλοι, ωστόσο, συνδέουν το εν λόγω φαινόμενο με τη λήξη ισχύος, το 2016, σημαντικού αριθμού διαβατηρίων. Αστυνομική πηγή εξηγεί στην «Κ» ότι τα νέου τύπου διαβατήρια είναι πενταετούς διάρκειας και ξεκίνησαν να εκδίδονται το 2006. Η περίοδος ισχύος τους έληξε το 2011 και όσα εξ αυτών ανανεώθηκαν τότε λήγουν εντός του 2016. Για να ενισχύσουν την επιχειρηματολογία τους, επισημαίνουν ότι το 2011 εκδόθηκαν συνολικά 407.701 νέα διαβατήρια, αντί 234.380 το 2010.

Το «επεισοδιακό» καλοκαίρι του 2015, η μεγαλύτερη αύξηση αιτημάτων για νέα διαβατήρια στην Αττική παρατηρήθηκε σε τμήματα των βορείων και νοτίων προαστίων, στο Ελληνικό, την Κηφισιά, το Χαλάνδρι, το Μαρούσι κ.α. Τους τελευταίους μήνες αντίστοιχα, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της ΕΛ.ΑΣ., τα περισσότερα αιτήματα υποβάλλονται στα γραφεία διαβατηρίων Παγκρατίου, Αμαρουσίου, Γλυφάδας, Αιγάλεω και Πειραιά, που παραμένουν ανοιχτά από τις 7.30 π.μ. έως τις 10.30 μ.μ., αντίθετα με τα υπόλοιπα που διακόπτουν τη λειτουργία τους στις 3.30 μ.μ.

Αστυνομικοί της Διεύθυνσης Διαβατηρίων λένε ότι τα τελευταία χρόνια διαπιστώνεται αύξηση των αιτήσεων για νέα διαβατήρια από οικογένειες Ελλήνων που μεταναστεύουν στο εξωτερικό λόγω της κρίσης. Ετσι, ενώ το 2014 εκδόθηκαν συνολικά 254.696 νέα διαβατήρια, το 2015 παρατηρήθηκε αύξηση 14%, καθώς ο αριθμός των νέων διαβατηρίων ανήλθε σε 289.981. Η αυξητική τάση αναμένεται να συνεχιστεί και το 2016.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT