«Προβληματικές» ετήσιες δηλώσεις και διαρροές

«Προβληματικές» ετήσιες δηλώσεις και διαρροές

1' 55" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Συμπληρώθηκε την Πέμπτη ένας μήνας από την ημέρα που μέλος του ελληνικού Κοινοβουλίου πρωταγωνίστησε αρνητικά σε περιστατικό μαγνητοσκόπησης απόρρητης συνεδρίασης της Επιτροπής Εθνικής Αμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων. Υπενθυμίζεται ότι μικρό τμήμα του σχετικού βίντεο δημοσιοποιήθηκε στο Διαδίκτυο. Στις 18 Φεβρουαρίου, ο πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης –όπως σημειωνόταν σε σχετική ανακοίνωση– «απηύθυνε ερώτημα στο Επιστημονικό Συμβούλιο της Βουλής, προκειμένου να διερευνηθούν οι νομικές διαδικασίες για την αντιμετώπιση τέτοιων φαινομένων καθώς και η δυνατότητα προσφυγής στη Δικαιοσύνη». Εκτοτε, ουδέν επ’ αυτού. «Δεν υπάρχει κάτι ανακοινώσιμο», είπε στην «Κ» υπηρεσιακός παράγοντας μόλις προχθές για το συγκεκριμένο ζήτημα.

Δυστυχώς, το προαναφερθέν δεν είναι και το μόνο περιστατικό για το οποίο καταγράφεται μια ιδιότυπη «σιγή ασυρμάτου» στον Ναό της Δημοκρατίας.

Ξεχωρίζει, ασφαλώς, το θέμα της δημοσιοποίησης των ετήσιων δηλώσεων περιουσιακής κατάστασης των νυν και πρώην βουλευτών. Τελευταία φορά που είδαν το φως της δημοσιότητας ήταν τον Δεκέμβριο του 2013 και αφορούσαν το οικονομικό έτος 2012 (χρήση 2011). Αρκεί να αναλογιστεί κάποιος πόσες εκλογικές αναμετρήσεις έχουν γίνει έκτοτε, δίχως η κοινή γνώμη να γνωρίζει την οικονομική κατάσταση των υποψηφίων. Σημειώνεται, επιπροσθέτως, ότι στο ομιχλώδες περί την περιουσιακή κατάσταση των μελών του Κοινοβουλίου τοπίο έρχεται να προστεθεί η κατά καιρούς ανεπίσημη «ενημέρωση» για περιπτώσεις προσώπων τα οποία φέρονται να έχουν «προβληματικές δηλώσεις».

Η «διαρροή» των πληροφοριών είναι επιλεκτική και ευλόγως δημιουργεί πολλά ερωτήματα ως προς τη σκοπιμότητά της. Στα αξιοσημείωτα είναι επίσης πως, πρώτον, από τα μέσα του περασμένου Οκτωβρίου δηλωνόταν αρμοδίως ότι «επιταχύνονται οι διαδικασίες» δημοσιοποίησης των σχετικών δηλώσεων. Ακόμα χωρίς αποτέλεσμα. Δεύτερον, για μια τουλάχιστον συμβολικής σημασίας περίπτωση, αυτή του υπουργού Οικονομίας Γ. Σταθάκη, ελέχθη στις 23 Οκτωβρίου ότι δόθηκε εντολή στους ορκωτούς λογιστές για «κατά προτεραιότητα έλεγχο» της δήλωσής του. Το θέμα επισήμως και τυπικά, πέντε μήνες μετά, δεν έχει κλείσει.

Πέραν τούτου: στις 23 Φεβρουαρίου ανακοινώθηκε ότι αποφασίστηκε να πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα 29/2 κοινή συνεδρίαση των Επιτροπών Δεοντολογίας και Κανονισμού της Βουλής με θέμα τη συνέχιση της συζήτησης για τον Κώδικα Δεοντολογίας των μελών του Κοινοβουλίου. Η εν λόγω κοινή συνεδρίαση δεν έγινε, ούτε υπήρξε ενημέρωση για το πότε θα διεξαχθεί.

Ουδείς γνωρίζει επισήμως τους λόγους για τους οποίους το συγκεκριμένο ζήτημα εξακολουθεί να βρίσκεται σε εκκρεμότητα. Υπενθυμίζεται πως η υπόθεση της κατάρτισης ενός τέτοιου κώδικα άνοιξε στις αρχές του 2014. Από τότε έχουν γίνει αρκετές συζητήσεις, σχέδια και προσχέδια γράφονται και σχίζονται, χωρίς συγκεκριμένο –και εδώ– αποτέλεσμα…

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή