Εικονικές αερομαχίες μεταξύ Λέσβου – Χίου

Εικονικές αερομαχίες μεταξύ Λέσβου – Χίου

1' 21" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Επικίνδυνες εικονικές αερομαχίες οπλισμένων τουρκικών και ελληνικών F-16 πάνω από το Κεντρικό Αιγαίο, και μάλιστα στην ευρύτερη περιοχή δραστηριοποίησης της νατοϊκής μοίρας SNMG 2, καταγράφονται με ευθύνη της Αγκυρας από την περασμένη Παρασκευή. Τις τελευταίες πέντε ημέρες έχουν καταγραφεί τέσσερις εικονικές αερομαχίες (dogfights) –μία την Παρασκευή, δύο τη Δευτέρα και μία χθες– στην ευρύτερη περιοχή μεταξύ Λέσβου και Χίου, όπου βρίσκονται συγκεντρωμένα τα πλοία που συγκροτούν την SNMG 2. Χθες, σε πορεία σχεδόν πανομοιότυπη με εκείνη που οδήγησε στις αερομαχίες της Δευτέρας, έξι τουρκικά F-16 εισήλθαν στο FIR Αθηνών βορείως της Λέσβου και συνέχισαν προς Χίο και Σάμο. Λίγο πριν από την έξοδό τους από το FIR Αθηνών, δύο οπλισμένα F-16 αποσπάστηκαν από το σμήνος και ενεπλάκησαν σε εικονική αερομαχία με το ζεύγος των ελληνικών μαχητικών του ιδίου τύπου, τα οποία βρίσκονταν στον αέρα για να προχωρήσουν στη συνήθη αναχαίτιση.

Το μόνο βέβαιο είναι ότι και η χθεσινή εμπλοκή συνέβη σε περιοχή όπου τα ραντάρ αέρος και θαλάσσης των πλοίων του ΝΑΤΟ λειτουργούν διαρκώς, ως εκ τούτου είναι αδύνατον να μην έχει καταγραφεί. Είναι χαρακτηριστικό ότι χθες, στη θαλάσσια μέση γραμμή μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας, έπλεαν από την περιοχή βόρεια της Λέσβου μέχρι και τα βόρεια της Χίου τέσσερα πολεμικά, και συγκεκριμένα το ελληνικό «Σαλαμίς», το γερμανικό «Bonn», το γαλλικό «Commandant Bouan» και η ολλανδική φρεγάτα «Van Amstel». Η αύξηση τέτοιων περιστατικών στον αέρα προκαλεί βεβαίως ανησυχία, καθώς πολλές φορές οι εικονικές αερομαχίες μπορεί να αποκτήσουν πολύ επικίνδυνα χαρακτηριστικά. Υπενθυμίζεται ότι, πρόσφατα, τουρκικά F-16 παραβίαζαν τον εθνικό εναέριο χώρο, δίχως να τηρούνται ελάχιστες προϋποθέσεις πτήσης (όπως είχε αποκαλύψει προ μερικών ημερών η «Κ»), ανάμεσα στις οποίες περιλαμβάνεται η χρήση των προβολέων πλοήγησης.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή