Εντός και Εκτός: Το 5% της υγείας και ο Κασσελάκης

Εντός και Εκτός: Το 5% της υγείας και ο Κασσελάκης

3' 30" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΤΟ ΘΕΜΑ

Οι ελληνοτουρκικές σχέσεις διανύουν τη γνωστή φάση νηνεμίας. Και ο νυν υπουργός Εθνικής Αμυνας Γιασάρ Γκιουλέρ, σε αντίθεση με τον προκάτοχό του, δεν βγάζει εύκολα είδηση. Ερωτηθείς από δημοσιογράφους για την πορεία των Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης (ΜΟΕ), ο κ. Γκιουλέρ είπε ότι θα μάθει «όταν επιστρέψει η αντιπροσωπεία», κρίνοντας πάντως ότι γενικά καλό είναι να γίνονται αυτά, ιδιαίτερα καθώς προχωρούν «με αμοιβαία καλή θέληση». Ερωτήθηκε μάλιστα και για το αν η Ελλάδα θα προχωρήσει στην οριοθέτηση θαλασσίων πάρκων και απάντησε ακόμη πιο αόριστα: «Δεν ξέρουμε ακόμη, θα δούμε». Προανήγγειλε επίσης ότι σύντομα θα γίνουν γνωστές λεπτομέρειες και για την πρόοδο της υλοποίησης της συμφωνίας για την αγορά αμερικανικών F-16, θέμα καυτό για την Αγκυρα στην παρούσα φάση.

ΤΟ ΔΙΛΗΜΜΑ

Τι εννοούσαν, τις μεταρρυθμίσεις στην οικονομία ή το κρεβάτι για το πιλάτες (Reforms or reformer); Αυτό διερωτήθηκαν όλοι όσοι άκουσαν τη χθεσινή ενθουσιώδη υποδοχή που είχε η Ελλάδα ως η πλέον… μεταρρυθμισμένη χώρα στην Ε.Ε. Αυτά έγιναν χθες στο ετήσιο συνέδριο της Κομισιόν στις Βρυξέλλες για το μέσο τεχνικής υποστήριξης (TSI), το ευρωπαϊκό πρόγραμμα δηλαδή που παρέχει τεχνική εμπειρογνωσία στα κράτη-μέλη για τον σχεδιασμό και την υλοποίηση μεταρρυθμίσεων. Τα θετικά σχόλια εισέπραξε αυτοπροσώπως η υπουργός Εσωτερικών Νίκη Κεραμέως. Μετείχε μάλιστα σε δύο πάνελ, όπου περιέγραψε τον μεγάλο αριθμό μεταρρυθμίσεων της κυβέρνησης, μέσω 500 σχετικών νομοθετημάτων. Τρεις λόγοι εξηγούν, σύμφωνα με την υπουργό Εσωτερικών, την αναστροφή της αρνητικής πορείας της χώρας: το μεταρρυθμιστικό έργο, το επιτελικό κράτος και η στήριξη των πολιτών. Αναφέρθηκε διεξοδικά στην αξιοποίηση του εργαλείου TSI τόσο στην ψηφιοποίηση του κράτους όσο και στη χρήση τεχνητής νοημοσύνης για την αξιολόγηση των δημοσίων υπαλλήλων. Αξιοσημείωτη είναι πάντως η έγκριση από την Κομισιόν 23 έργων στην Ελλάδα –μέσω του TSI– σε σύνολο 167 έργων σε όλη την Ε.Ε.

ΤΟ ΠΡΟΣΩΠΟ

Εντός και Εκτός: Το 5% της υγείας και ο Κασσελάκης-1Λίγο η κίτρινη σκόνη, λίγο η ναυτία που όσο να ‘ναι προκαλεί το ταξίδι στο Αιγαίο με σκάφος, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Στέφανος Κασσελάκης έκανε την γκάφα του χθες το πρωί λέγοντας ότι οι δαπάνες για την υγεία πρέπει να αγγίξουν το 5%, δηλαδή κάτω από το σημερινό 5,7%. Το ενδιαφέρον της ιστορίας είναι ότι το γλωσσικό ολίσθημα του κ. Κασσελάκη αλίευσαν πρώτοι οι πρώην σύντροφοί του της Νέας Αριστεράς, καταγγέλλοντάς τον ως «θαυματοποιό». Και από τη Νέα Αριστερά (ο επικεφαλής της, Αλέξης Χαρίτσης, στη φωτογραφία) πρότειναν η δημόσια δαπάνη για την υγεία να ευθυγραμμιστεί με τον ευρωπαϊκό μέσο όρο (7,7%). Ο κ. Κασσελάκης ανέκρουσε πρύμναν λέγοντας ότι δεν εννοούσε να μειωθούν στο 5% οι δαπάνες, αλλά να επενδυθεί 5% του ΑΕΠ «παραπάνω από το ποσοστό που προβλέπεται σήμερα». Και προσπάθησε να βάλει στο ίδιο καζάνι τους πρώην συντρόφους της Νέας Αριστεράς και τον Αδωνι Γεωργιάδη (που του άσκησαν κριτική επί της δήλωσής του), περιγράφοντάς τους ως «άσπονδους συνεταίρους», και με την ευκαιρία να τσουβαλιάσει και την ατυχή δήλωση της υποψήφιας ευρωβουλευτού Βίκυς Φλέσσα ότι «τα παιδιά στα Τέμπη τα σκοτώσαμε όλοι μαζί». Καλές οι πολλές συνεντεύξεις, αλλά από ένα σημείο και μετά χάνεται η μπάλα.

Ο ΤΟΠΟΣ

Η Ντόχα του Κατάρ, όπου βρέθηκε χθες ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Γεραπετρίτης με στόχο, μεταξύ άλλων, να συζητήσει με τον ομόλογό του –και πρωθυπουργό της χώρας– σεΐχη Μοχάμεντ μπιν Αμπντουλραχμάν αλ Θάνι την κατάσταση στη Μέση Ανατολή. Ο κ. Γεραπετρίτης επιδοκίμασε τον διαμεσολαβητικό ρόλο του Κατάρ και δήλωσε την ετοιμότητα της Αθήνας να βοηθήσει με οποιονδήποτε τρόπο κριθεί σκόπιμο για την επίτευξη βιώσιμης εκεχειρίας στη Γάζα. Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, στις διάφορες επαφές που είχε ο κ. Γεραπετρίτης στην Ντόχα συζητήθηκαν και οι επενδύσεις του Κατάρ στην Ελλάδα, ενόψει μάλιστα της προγραμματισμένης για τον Μάιο επίσκεψης του εμίρη του κράτους του Κόλπου στην Αθήνα. Στις συζητήσεις που είχε ο κ. Γεραπετρίτης με την υπουργό Επικρατείας του Κατάρ Λολουά Ρασίντ Αλ-Χατέρ συζητήθηκαν και δράσεις για τη Γάζα, δηλαδή ανθρωπιστική βοήθεια για την ανακούφιση των εγκλωβισμένων αμάχων.

Η ΑΤΑΚΑ

Τα είπε, βέβαια, ο κ. Γεραπετρίτης και στη δήλωσή του μετά τις επαφές που είχε, επισημαίνοντας ότι η Ελλάδα επιτελεί σημαντικό ρόλο «ως συνομιλητής όλων των μερών στη βάση μιας εξωτερικής πολιτικής αρχών που μας δίνει την ευχέρεια να μιλούμε με όρους αυστηρότητας και ακεραιότητας με όλους όσοι συμμετέχουν στις διαδικασίες για την ειρήνευση στην περιοχή». Αυτά λίγο πριν αναχωρήσει για το Κουβέιτ, όπου σήμερα θα συναντηθεί με τον ομόλογό του Αμπντουλάχ Αλί Αλ-Γιαχία.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή