Δωρεάν υπηρεσίες μετάφρασης μέσω της εφαρμογής GetAcross

Δωρεάν υπηρεσίες μετάφρασης μέσω της εφαρμογής GetAcross

2' 57" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μία εφαρμογή που βοηθά τους πρόσφυγες με δωρεάν υπηρεσίες μετάφρασης, είναι η GetAcross, δημιουργία του Mayel de Borniol, επιχειρηματία στον χώρο της τεχνολογίας.

Πώς λειτουργεί η συγκεκριμένη εφαρμογή όταν προκύπτει ανάγκη, όπως για παράδειγμα στις περιπτώσεις που ένας πρόσφυγας αναζητεί πληροφορίες σχετικά με τη διαδικασία ασύλου ή προσπαθεί να συνεννοηθεί με έναν αστυνομικό; «Ο ενδιαφερόμενος επιλέγει από τη λίστα με τις 25 περίπου γλώσσες, εκείνη με την οποία χρειάζεται βοήθεια. Με ένα κλικ, η εφαρμογή τον συνδέει απευθείας με κάποιον από το δίκτυο εθελοντών – όλοι οι εθελοντές έχουν την εφαρμογή στο κινητό τους, οπότε το τηλέφωνό τους θα χτυπήσει ρωτώντας τους αν είναι διαθέσιμοι για να προσφέρουν βοήθεια εκείνη τη στιγμή. Αν είναι, τότε συνδέεται απευθείας με το τηλέφωνο του πρόσφυγα και προχωρά στη μετάφραση. Αν εκείνη τη στιγμή αδυνατεί, ειδοποιείται και επικοινωνεί λίγο αργότερα», εξηγεί ο εμπνευστής της εφαρμογής.

Πώς προέκυψε όμως η ιδέα; «Πρόκειται για ένα πρότζεκτ, το οποίο γεννήθηκε όταν έμενα στην Ελλάδα, μεταξύ 2008-2011. “Πάλευα” με τη γλώσσα, τα κατάφερνα στην καθημερινή επικοινωνία, αλλά μέχρι εκεί. Oταν τα νοήματα γίνονταν πιο σύνθετα, δεν μπορούσα να καταλάβω τι μου έλεγαν, ούτε να εξηγήσω τι είχα στο μυαλό μου. Oσο για τις υπάρχουσες μηχανές μετάφρασης στο Iντερνετ, διαπίστωσα ότι δεν είναι αρκετά ικανοποιητικές – είναι σαν να προσπαθείς να επικοινωνήσεις με κάποιον ψάχνοντας φράσεις στη γλώσσα του από ένα μικρό λεξικό τσέπης. Ο μόνος τρόπος να τα καταφέρω στην επικοινωνία, ήταν να απευθυνθώ σε έναν Ελληνα φίλο για να με βοηθήσει, είτε να έρθει αυτοπροσώπως, είτε να τηλεφωνηθούμε, να τον βάλω στην ανοιχτή ακρόαση και να γίνει έτσι η συνεννόηση. Από αυτή τη διαδικασία, γεννήθηκε η ιδέα να δημιουργήσω την GetAcross», εξηγεί ο 30χρονος Mayel, ο οποίος έχει επανέλθει πλέον στην Ελλάδα.

Η εφαρμογή περιλαμβάνει διάφορες αραβικές γλώσσες, κουρδικά, φαρσί, αφγανικά, πολλές τοπικές διαλέκτους, αλλά και ευρωπαϊκές γλώσσες, ελληνικά γερμανικά, γαλλικά… έτσι ώστε ο καθένας να μπορεί να μιλάει τη μητρική του γλώσσα όπου κι αν βρίσκεται αντί να προσπαθεί να  επικοινωνήσει  μόνο στα αγγλικά.

Ο επιχειρηματίας ταξίδεψε πολύ, αναζήτησε ανθρώπους που μιλούν τις διάφορες γλώσσες, ώστε να αποτελέσουν τη «γέφυρα» μεταξύ εκείνων που θέλουν να συνομιλήσουν. «Δεν τους γνωρίζω όλους προσωπικά», θα πει ο Mayel, «αρκετοί όμως λειτούργησαν στη συνέχεια, ως “πρεσβευτές”, οπότε στόμα με στόμα, οικοδομήθηκε το δίκτυο των εθελοντών, βρίσκοντας ακόμη περισσότερους μεταφραστές».

Σε ό,τι αφορά το σκεπτικό, αν και ξεκίνησε ως επιχειρηματική ιδέα, δεν άργησε να μετατραπεί σε μία κοινωνική, μη κερδοσκοπική εφαρμογή για να εξυπηρετήσει τους πρόσφυγες δωρεάν. «Με αυτό τον τρόπο, αποδεικνύεται χρήσιμη στους ανθρώπους που τη χρειάζονται περισσότερο απ’ όλους», επισημαίνει ο ίδιος. «Είναι καλό να ξεκινήσεις να κάνεις καινούργια πράγματα ειδικά εδώ στην Ελλάδα, η οποία βρίσκεται σε κρίση και στη συνέχεια, να τα επεκτείνεις και αλλού…», συνεχίζει. «Με τη σύζυγό μου, από τα Εξάρχεια όπου έχουμε εγκατασταθεί, πηγαίνουμε οι ίδιοι στα σημεία όπου βρίσκονται συγκεντρωμένοι πρόσφυγες και τους ενημερώνουμε σχετικά. Ενημερώνουμε, επίσης, όσους πωλούν στα σημεία αυτά κάρτες SIM διαφόρων εταιρειών, καθώς οι πρόσφυγες τις αγοράζουν για να έχουν Iντερνετ στο τηλέφωνό τους. Oσο περισσότερο διαδίδεται η συγκεκριμένη εφαρμογή, γίνεται πιο “δημοκρατική” μία υπηρεσία, η οποία είναι πραγματικά πολύ ακριβή – αυτή της διερμηνείας».

Κάλεσμα σε εθελοντές

Ωστόσο, επειδή η GetAcross προς το παρόν είναι διαθέσιμη μόνο σε iPhone, η εθελοντική προσφορά από ειδικούς Η/Υ για ανάπτυξη της εφαρμογής και σε android, θα ήταν παραπάνω από ευπρόσδεκτη, σύμφωνα με τον εμπνευστή της, ο οποίος απευθύνει παράλληλα κάλεσμα και σε επιπλέον εθελοντές-μεταφραστές: «Είναι σημαντικό να βοηθήσουμε τους πρόσφυγες να αισθάνονται ανεξάρτητοι, να πάρουν τη ζωή στα χέρια τους, να διατηρήσουν την αξιοπρέπειά τους. Να ξεφύγουν από τον ρόλο του θύματος».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή