Μητσοτάκης: Δεν μπορείτε, τη λύση ο λαός

Μητσοτάκης: Δεν μπορείτε, τη λύση ο λαός

2' 5" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Παραίτηση της κυβέρνησης Τσίπρα και άμεση προσφυγή στις κάλπες ζήτησε χθες ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας στην έντονα πολωτική αντιπαράθεσή του με τον πρωθυπουργό στη Βουλή. Παρά το γεγονός ότι και ο ίδιος αναγνώρισε ότι δεν τρέφει αυταπάτες για την ευθιξία του κ. Τσίπρα, η χθεσινή επιλογή του κ. Κυριάκου Μητσοτάκη να ζητήσει εκλογές συνιστά, εκ των πραγμάτων, μείζονα αλλαγή της μέχρι πρότινος στρατηγικής της Ν.Δ. και βαραίνει όχι μόνον στην εφεξής στάση της αξιωματικής αντιπολίτευσης, αλλά και συνολικά στις εξελίξεις στο πολιτικό σκηνικό. «Εδώ που έχουμε φτάσει, έχετε μόνο μια ωφέλιμη απόφαση για τον τόπο να πάρετε: Αφού δεν μπορείτε να κυβερνήσετε να παραιτηθείτε. Η Ελλάδα δεν σας αντέχει άλλο. Το κόστος παραμονής σας είναι μεγαλύτερο από το κόστος απομάκρυνσης. Και επειδή, όπως φαίνεται, η Βουλή αυτή δεν μπορεί να δώσει άλλη λύση, να δώσει, λοιπόν, τη λύση ο λαός», είπε ο κ. Μητσοτάκης, εν μέσω αποθέωσης από τους βουλευτές της Ν.Δ., κάποιοι εκ των οποίων δυσφορούσαν εμφανώς με τη μέχρι πρότινος χαμηλών τόνων στάση του κόμματος στο συγκεκριμένο ζήτημα.

Σε υψηλούς τόνους, με σειρά ρητορικών και πολιτικών σχημάτων που προκάλεσαν αίσθηση όπως η προειδοποίηση προς τον κ. Τσίπρα ότι «σύντομα θα είστε ο νεότερος πρώην πρωθυπουργός» ή οι αναφορές στις λίστες «Καρανίκα», «Αλεξιάδη», «Κουρουμπλή», «Σταθάκη», έναντι των «Λαγκάρντ» και «Μπόργιανς», ως σημεία αναφοράς της κυβερνητικής ανεπάρκειας και της κομματικοποίησης του κράτους, ο πρόεδρος της Ν.Δ. είχε δύο βασικές επιδιώξεις στη χθεσινή συνεδρίαση: αφενός να αναδείξει την επικοινωνιακή σκοπιμότητα πίσω από την επιλογή του πρωθυπουργού («για να ξεφύγετε από τη λάσπη της Ειδομένης, πετάτε λάσπη στον ανεμιστήρα της διαπλοκής»), αφετέρου να επιχειρηματολογήσει ότι «η κυβέρνηση Τσίπρα καθίσταται όχι μόνον οικονομικά και κοινωνικά επώδυνη, αλλά και εθνικά επικίνδυνη», με αποτέλεσμα να διολισθαίνει σε παρακρατικές τακτικές. Με αφορμή τις τελευταίες «αποκαλύψεις» για τις συνομιλίες Κουμουτσάκου, ο κ. Μητσοτάκης περιέγραψε ρητώς ως ηθικό και φυσικό αυτουργό την κυβέρνηση και έκανε λόγο για «παρακράτος, που το στήνετε μεθοδικά», προσθέτοντας, απευθυνόμενος στον πρωθυπουργό, πως όσο μεγαλώνουν τα αδιέξοδα της κυβέρνησης, «όλο και πιο πεισματική γίνεται η νοσηρή αντίληψή σας περί εξουσίας και θεσμών».

Ο κ. Μητσοτάκης επεδίωξε να δώσει απαντήσεις στα επιχειρήματα του πρωθυπουργού, χωρίς όμως να προσχωρήσει στην ατζέντα του, υπεραμύνθηκε της ιστορικής πορείας της παράταξης της Ν.Δ. «παρά τα λάθη μας», επανέλαβε την πρότασή του για συνταγματική αναθεώρηση και κατάργηση της ασυλίας των πολιτικών, ενώ απαντώντας στις «προκλήσεις» Τσίπρα περί εξεταστικής για τα δάνεια ΜΜΕ και κομμάτων δήλωσε σύμφωνος, αρκεί όπως είπε υπαινικτικά να ελεγχθεί και πρώην καναλάρχης, «που έριξε το μεγαλύτερο κανόνι στην αγορά, αλλά μπαινοβγαίνει καθημερινά στο Μαξίμου».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT