Οταν αποπέμπεται ο επικεφαλής των φορολογικών αρχών μιας χώρας και μάλιστα με την κατηγορία της απάτης, δεν χρειάζεται άλλη απόδειξη ότι η χώρα αυτή αντιμετωπίζει σοβαρό πρόβλημα στη συγκέντρωση των φόρων. Αυτή είναι η περίπτωση της Ρουμανίας, που παρουσιάζει τη χαμηλότερη εισπραξιμότητα φόρων ανάμεσα σε όλες τις χώρες του πρώην ανατολικού μπλοκ, και η οποία τον περασμένο μήνα απέπεμψε τον επικεφαλής των φορολογικών αρχών με την κατηγορία της απάτης και της κακοδιαχείρισης των ευρωπαϊκών κονδυλίων.
Στην πραγματικότητα δεν είναι πολύ καλύτερη η εικόνα της Πολωνίας και της Ουγγαρίας που, όπως ακριβώς και η Ρουμανία, επιχειρούν να συγκεντρώσουν περισσότερους φόρους για να προχωρήσουν, εν συνεχεία, σε χαλάρωση της δημοσιονομικής πολιτικής. «Καταβάλλονται προσπάθειες για να αυξηθούν τα φορολογικά έσοδα σε όλη την περιοχή και βλέπουμε να σημειώνεται πρόοδος», σχολιάζει σχετικά η Ροξάνα Ουλέα, στέλεχος της Societe Generale στο Λονδίνο, που, ωστόσο, επισημαίνει ότι «τα αποτελέσματα αυτών των προσπαθειών, όμως, δηλαδή τα αυξημένα έσοδα, οι κυβερνήσεις έχουν ήδη υποσχεθεί να τα διαθέσουν σε κοινωνικές δαπάνες».
Φοροδιαφυγή και ΦΠΑ
Στη Ρουμανία η εκτεταμένη φοροδιαφυγή και η μη καταβολή ΦΠΑ είχε ως αποτέλεσμα να εξαπολύσει η κυβέρνηση εκτεταμένους ελέγχους σε επιχειρήσεις και ιδιώτες. Στα δίχτυα της εφορίας έπεσε ένας από τους πλουσιότερους Ρουμάνους, που αναγκάστηκε να καταβάλει φόρους ύψους 2,5 εκατ. λέι, ποσό που αντιστοιχεί σε 623.000 δολάρια. Το πρόβλημα είναι, πράγματι, οξύτερο σε ό,τι αφορά την καταβολή του ΦΠΑ, όπως δήλωσε προσφάτως ο Ρουμάνος υπουργός Οικονομικών, Γκαμπριέλ Μπίρις, που προέβλεψε πως «όταν η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δώσει στη δημοσιότητα τα στοιχεία για το 2015, η Ρουμανία θα βρίσκεται μάλλον στην επονείδιστη τελευταία θέση».
Την ίδια στιγμή στην Πολωνία οι φορολογικές αρχές έχουν επικεντρωθεί στα κεφάλαια που μεταβιβάζουν ξένες επιχειρήσεις σε θυγατρικές τους στο έδαφός της. «Πρέπει να βελτιώσουμε την εισπραξιμότητα των φόρων στην Πολωνία ώστε να καλύψουμε το έλλειμμα εσόδων», δήλωσε σε πρόσφατη συνέντευξή του ο Πολωνός υπουργός Οικονομικών και διευκρίνισε ότι είναι εξίσου αναγκαία η βελτίωση της σχετικής νομοθεσίας αλλά και η επιβολή του νόμου. Οι προσπάθειες αποφέρουν καρπούς καθώς, τελευταία, οι τρεις χώρες κατόρθωσαν να αυξήσουν τα φορολογικά τους έσοδα σε μια στιγμή που προγραμματίζουν μειώσεις φόρων και παροχή πιο γενναιόδωρων κοινωνικών επιδομάτων, όπως τα επιδόματα τέκνων. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις οικονομικών αναλυτών, μέχρι το τέλος του επόμενου έτους η Πολωνία και η Ρουμανία θα έχουν κατορθώσει να περιορίσουν τα δημοσιονομικά τους ελλείμματα στο όριο του 3% που έχει ορίσει η Ε.Ε.
Διαφθορά
Για τη Ρουμανία, πάντως, το θέμα της είσπραξης των φόρων θα παραμείνει σε προτεραιότητα. Σε ό,τι αφορά την αποτελεσματικότητα των φορολογικών αρχών, βρέθηκε τον περασμένο μήνα στο στόχαστρο των αρχών καταπολέμησης της διαφθοράς ο επικεφαλής τους μαζί με δύο βουλευτές. Οι τρεις τους κατηγορήθηκαν για κατάχρηση των κονδυλίων που διέθεσε στη Ρουμανία η Ε.Ε. με σκοπό τη βελτίωση του βιοτικού επιπέδου και των ευκαιριών ενσωμάτωσης της μειονότητας των Ρομά στη χώρα.
Οι ανακριτικές αρχές εκτιμούν, άλλωστε, ότι με την παραποίηση επίσημων εγγράφων, τη δωροληψία, το ξέπλυμα χρήματος και την κατάχρηση εξουσίας τα ίδια πρόσωπα προκάλεσαν στη χώρα ζημία συνολικού ύψους 27,25 εκατ. λέι, ποσού αντίστοιχου των 6,84 εκατ. δολαρίων.
Τα ποσά αυτά προέρχονταν τόσο από κοινοτικά κονδύλια όσο και από τον προϋπολογισμό του ρουμανικού κράτους.