Στο στόχαστρο των δανειστών τα προνοιακά επιδόματα των Ατόμων με Aναπηρία

Στο στόχαστρο των δανειστών τα προνοιακά επιδόματα των Ατόμων με Aναπηρία

2' 2" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τα προνοιακά επιδόματα συνολικού κόστους 700 εκατ. ευρώ που δίνονται σε 182.000 Ατομα με Αναπηρία έχουν μπει στο στόχαστρο των δανειστών, με αποτέλεσμα να καθυστερεί η δεύτερη πιλοτική εφαρμογή του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος. Αν και η κυβέρνηση έχει καταθέσει την πρότασή της προς τους επικεφαλής του κουαρτέτου των θεσμών από τις αρχές Φεβρουαρίου, με στόχο την εφαρμογή της διευρυμένης πιλοτικής εφαρμογής του σε 30 δήμους, εντός Απριλίου, οι δανειστές και κυρίως το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, σύμφωνα με την αρμόδια αναπληρώτρια υπουργό Κοινωνικής Αλληλεγγύης Θεανώ Φωτίου, δεν απαντούν στην ελληνική πρόταση, με αποτέλεσμα η έναρξη να καθυστερεί. Μάλιστα, αρμόδια στελέχη στο υπουργείο Εργασίας εκτιμούν πως πλέον, ακόμη κι αν υπάρξει συμφωνία εντός της ερχόμενης εβδομάδας, η καταβολή του κοινωνικού εισοδήματος αλληλεγγύης όπως έχει μετονομαστεί, θα ξεκινήσει τον Ιούλιο.

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες της «Κ», το μεγαλύτερο πρόσκομμα στη μνημονιακή δέσμευση της Ελλάδας για επέκταση της πιλοτικής εφαρμογής του θεσμού είναι το αίτημα των δανειστών να συμπεριληφθούν στα εισοδηματικά κριτήρια, βάσει των οποίων θα καταβάλλεται το κοινωνικό εισόδημα αλληλεγγύης, τα αναπηρικά, μη ανταποδοτικού χαρακτήρα επιδόματα που δίνονται στα ΑμεΑ. Κυβερνητικοί αξιωματούχοι επισημαίνουν πως οι δανειστές έχουν κατά καιρούς υποστηρίξει ότι το κόστος για την πληρωμή των αναπηρικών επιδομάτων, περίπου 700 εκατ. ευρώ τον χρόνο, είναι σημαντικά υψηλό. Εκτιμούν δε, ότι στο πλαίσιο της υποχρέωσης που απορρέει από το 3ο μνημόνιο για πλήρη αναδιάρθρωση της προνοιακής πολιτικής, με στόχο την εξοικονόμηση 0,5% του ΑΕΠ, ήτοι 900 εκατ. ευρώ, για να εφαρμοστεί το κοινωνικό εισόδημα αλληλεγγύης, τα προνοιακά επιδόματα θα διαδραματίσουν καθοριστικό ρόλο. Το υπουργείο Εργασίας επιμένει ότι εντός του 2016 δεν προτίθεται να ανοίξει τα χαρτιά του, καθώς θα πρέπει πρώτα να ολοκληρωθεί η μελέτη της Παγκόσμιας Τράπεζας, να υπάρξει πλήρης καταγραφή των δικαιούχων και των επιδομάτων, καθώς και εξορθολογισμός στο διοικητικό και διαχειριστικό κόστος.

Παράλληλα, οι εκπρόσωποι των δανειστών ζητούν από την ηγεσία του υπουργείου Εργασίας, εντός του 2016, να διοχετευθούν περισσότερα κεφάλαια στην εφαρμογή του κοινωνικού εισοδήματος αλληλεγγύης και λιγότερα στα μέτρα ενάντια στην ανθρωπιστική κρίση (κάρτα σίτισης, επιδότηση ρεύματος και επιδότηση ενοικίου), θεωρώντας ότι έτσι θα γίνει πιο εύκολη η μετάβαση στην καθολική εφαρμογή του θεσμού, ενώ αντιδράσεις υπήρξαν και για το γεγονός ότι ένα μέρος (πιθανότατα το 50% της παροχής) θα δίνεται μέσω προπληρωμένης κάρτας.

Χθες, η αναπληρώτρια υπουργός Κοινωνικής Αλληλεγγύης Θ. Φωτίου και ο γενικός γραμματέας Διά Βίου Μάθησης και Νέας Γενιάς Π. Παπαγεωργίου ανακοίνωσαν τη συνεργασία του υπουργείου και της Γενικής Γραμματείας με στόχο την εξυπηρέτηση των πολιτών από το δίκτυο των Κέντρων Κοινότητας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή