Επανίδρυση της ΟΝΝΕΔ από Μητσοτάκη

Επανίδρυση της ΟΝΝΕΔ από Μητσοτάκη

2' 46" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Προεκτάσεις απρόβλεπτες για τις συνήθεις στα κομματικά συνέδρια παρασκηνιακές διαβουλεύσεις είχε το φιάσκο του συνεδρίου της ΟΝΝΕΔ, το Σάββατο το βράδυ. Ο πρόεδρος της Ν.Δ. Κυρ. Μητσοτάκης ουσιαστικά απαίτησε χθες την απομάκρυνση του γραμματέα του κόμματος Ανδ. Παπαμιμίκου, τον οποίο η προεδρική ομάδα «έδειξε» ως υπεύθυνο για όσα πρωτόγνωρα έγιναν στο συνέδριο της Νεολαίας, αλλά και του άρτι εκλεγέντος προέδρου της οργάνωσης, Βασίλη Γεωργιάδη. Παράλληλα, απέκλεισε τους 400 και πλέον ex officio συνέδρους της ΟΝΝΕΔ από το συνέδριο της Ν.Δ. που ξεκινάει την Παρασκευή και προανήγγειλε τη διάλυση και τηνεπανίδρυση της νεολαιίστικης οργάνωσης.

«Αναλαμβάνω ευθύνες που μου αποδίδονται αλλά και δεν μου αναλογούν… διευκολύνοντας τον πρόεδρο της Ν.Δ., υπέβαλα την παραίτησή μου από γραμματέας της Πολιτικής Επιτροπής και από μέλος της Ν.Δ.», ανέφερε λίγο μετά τις 21.00 ο κ. Παπαμιμίκος, μετά την εκπεφρασμένη βούληση της ηγεσίας να προχωρήσει στη διαγραφή του.

Αντιθέτως, ο κ. Βασ. Γεωργιάδης αρνήθηκε να παραιτηθεί, με αποτέλεσμα να αποφασιστεί, αργά χθες βράδυ, η διαγράφη του από μέλος του κόμματος.

«Οι εικόνες απαξίωσης της ΟΝΝΕΔ στο συνέδριο της ιστορικής Νεολαίας της παράταξης εκπέμπουν παρακμή και τέλος εποχής. Ολα όσα έγιναν σε μια τόσο νοσηρή ατμόσφαιρα δεν μπορούν να γίνουν αποδεκτά», υπογράμμισε στη δήλωσή του ο πρόεδρος της Ν.Δ., προσθέτοντας ότι με την επανίδρυση της οργάνωσης «αφήνουμε στο χθες τις αρνητικές νοοτροπίες και πρακτικές, τους μηχανισμούς εξυπηρετήσεων και διανομής προνομίων, που διάβρωναν τη Νεολαία του κόμματος και την απήχησή της στους νέους», με στόχο «μια σύγχρονη, δημιουργική πολιτική νεολαία, συλλογική χωρίς αποκλεισμούς και διακρίσεις, ομάδες και ομαδάρχες». Η κίνηση του κ. Μητσοτάκη χαιρετίστηκε δημόσια από σειρά στελεχών της Ν.Δ. (ακόμα και εκείνων που είχαν ενεργό παρασκηνιακό ρόλο στις προσπάθειες απόκτησης ερεισμάτων στα νέα όργανα της ΟΝΝΕΔ), απηχεί μεν το αίτημα της κοινωνίας για υπέρβαση των παραδοσιακών ισορροπιών στα κόμματα και προς τούτο είναι συνεπής ως προς τις δημόσιες δεσμεύσεις του νέου προέδρου για αλλαγή των κομματικών δομών, ωστόσο μένει να αποδειχθεί τι μεγέθους πληγές θα αφήσει στον κομματικό μηχανισμό. Την ίδια στιγμή, επηρεάζει τις ισορροπίες ενόψει του συνεδρίου της Παρασκευής.

Η χθεσινή εξέλιξη αποτέλεσε την κορύφωση μιας μακράς παρτίδας πόκερ που αφορούσε τους εσωκομματικούς συσχετισμούς στη μετά την εκλογή του κ. Κυρ. Μητσοτάκη περίοδο της Ν.Δ. Ο κ. Ανδ. Παπαμιμίκος, που κινήθηκε υπέρ της υποψηφιότητας Τζιτζικώστα στις εσωκομματικές εκλογές της Ν.Δ., στήριξε στον δεύτερο γύρο τον κ. Μητσοτάκη, ο οποίος και ανακοίνωσε την παραμονή του στη θέση του γραμματέα μέχρι και το συνέδριο. Η προεδρική ομάδα υποστήριξε την ανάδειξη του εκλεκτού του κ. Παπαμιμίκου, Βασ. Γεωργιάδη, στην ΟΝΝΕΔ, ωστόσο από ένα σημείο και μετά οι δύο πλευρές βρέθηκαν με εμφανώς αντιτιθέμενες επιδιώξεις στην πορεία προς το συνέδριο του κόμματος. Το επιτελείο του κ. Μητσοτάκη επεδίωξε, προφανώς, να καταγράψει τη δυναμική της εκλογής του από την κοινωνία και στους εσωκομματικούς συσχετισμούς, την ίδια στιγμή που ομάδα στελεχών –ελλείψει κάποιας συμφωνίας– επεδίωκε να διατηρήσει τα ερείσματά της.

Οι διαβουλεύσεις μεταξύ όλων των ομάδων σε επίπεδο ΟΝΝΕΔ κατέληξαν σε αδιέξοδο ως προς τη «διανομή» των συνέδρων. Ωστόσο το «λάθος» που ουσιαστικά δρομολόγησε όσα ακολούθησαν ήταν αφενός το ότι ουδέποτε στήθηκαν πραγματικά κάλπες στο συνέδριο της ΟΝΝΕΔ, αφετέρου ότι η ηγεσία της Νεολαίας αψήφησε το αίτημα της Συγγρού να μην εκδώσει αποτελέσματα. Σκληρές εκλογικές και τακτικές μάχες καταγράφηκαν και στη διαδικασία εκλογής των επικεφαλής των νομαρχιακών οργανώσεων ενώ η συνέχεια της αντιπαράθεσης ανεμένετο να δοθεί στη χθεσινοβραδινή συνεδρίαση της κεντρικής εφορευτικής επιτροπής με αντικείμενο τη νομιμοποίηση των συνέδρων.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή