Η νομοθέτηση των προληπτικών μέτρων που ζητά η τρόικα ύψους τουλάχιστον 2,7 δισ ευρώ (μέτρα που θα ψηφιστούν τώρα, αλλά θα εφαρμοστούν εάν χρειαστεί και έως το 2018), αποτελεί το μεγαλύτερο "αγκάθι" για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης. Μετά τις διαβουλεύσεις που έγιναν την Πέμπτη το πρωί μεταξύ Αθήνας και δανειστών, προέκυψε σημαντική σύγκλιση σε όλα τα ανοικτά μέτωπα του ελέγχου με εξαίρεση το θέμα των προληπτικών μέτρων.
Το ζήτημα αυτό θα συζητηθεί στο Eurogroup της Παρασκευής στο Αμστερνταμ και εκεί θα διαφανεί το πως θα συνεχιστούν οι διαπραγματεύσεις. Σύμφωνα με πληροφορίες, η κυβέρνηση επιδιώκει να συνδέσει το θέμα των προληπτικών μέτρων με τις αποφάσεις για το χρέος, χωρίς ωστόσο αυτή τη στιγμή να μπορεί να θεωρηθεί τίποτα βέβαιο.
Σε ό,τι αφορά στα θέματα του ελέγχου, οι τελευταίες διαβουλεύσεις του κυβερνητικού επιτελείου με τους επικεφαλής της τρόικας κατέληξαν στα εξής:
1. Ασφαλιστικό: Ο υπουργός Εργασίας, κ. Γ. Κατρούγκαλος, δήλωσε ότι το θέμα έκλεισε και απομένουν κάποιες συζητήσεις σε τεχνικό επίπεδο για την εξεύρεση 70 εκατ. ευρώ. Το ποσό αυτό θα αναζητηθεί από το σκέλος των επικουρικών συντάξεων, ενώ η διαφορά που χώριζε τις δύο πλευρές φαίνεται να καλύπτεται από την ταχύτερη εφαρμογή των περικοπών στο ΕΚΑΣ.
2. "Κόκκινα" δάνεια: Η κυβέρνηση θα προχωρήσει στην απελευθέρωση της πώλησης των μη εξυπηρετούμενων δανείων και των ενήμερων δανείων. Εξαίρεση θα υπάρχει για τα "κόκκινα" δάνεια που είναι συνδεδεμένα με την πρώτη κατοικία και μέχρι τα τέλη του 2017.
3. Αφορολόγητο όριο: Το θέμα παραμένει ανοικτό, αλλά σύμφωνα με πληροφορίες οι δύο πλευρές εξετάζουν πλέον συμβιβαστική λύση. Δηλαδή, δεν υπάρχει το συγκρουσιακό κλίμα που επικρατούσε έως την Τετάρτη το βράδυ. Υπενθυμίζεται ότι οι θεσμοί ζητούσαν την άμεση μείωση του αφορολόγητου ορίου στα 8.182 ευρώ από 9.550 ευρώ που είναι σήμερα, ενώ ο υπουργός Οικονομικών, κ. Ευκλ. Τσακαλώτος, επέμενε στην μείωσή του στα επίπεδα των 9.091 ευρώ.
Οπως αναφέρουν αρμόδια στελέχη, οι παραπάνω συγκλίσεις δεν σημαίνουν ότι οι διαφορές γεφυρώθηκαν πλήρως και ότι έχουν κλείσει τα θέματα της αξιολόγησης. Ωστόσο, είναι θετικό το γεγονός ότι οι δύο πλευρές έχουν εντοπίσει πλέον έναν κοινό τόπο για όλα τα ανοικτά ζητήματα και εργάζονται στις οριστικοποίηση της επίλυσης των διαφορών. Κάτι που αναμένεται να βοηθήσει τις συζητήσεις στο Eurogroup και την προώθηση των διαδικασιών της αξιολόγησης.
Στο πλαίσιο αυτό, στην κυβέρνηση θεωρούν πως το μεγαλύτερο "αγκάθι" είναι το τι θα γίνει με τα προληπτικά μέτρα που ζητούν οι δανειστές. Ζήτημα το οποίο στην παρούσα φάση η κυβέρνηση επιδιώκει να το διαχειριστεί σε πολιτικό επίπεδο και να το συνδέσει με τις συζητήσεις για την υιοθέτηση περαιτέρω μέτρων ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους.