Εκδηλώσεις για τα 120ά γενέθλια του Οδοντωτού

Εκδηλώσεις για τα 120ά γενέθλια του Οδοντωτού

2' 2" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΠΑΤΡΑ. Ο υπεραιωνόβιος, αλλά πάντα ελκυστικός Οδοντωτός, που συνδέει τα Καλάβρυτα με το Διακοπτό, γιορτάζει φέτος τα 120 χρόνια συνεχούς λειτουργίας.

Εχοντας μεταφέρει εκατομμύρια επιβάτες όλα αυτά τα χρόνια, αποδείχτηκε ανθεκτικός ακόμα και στις πιο δύσκολες εποχές, κρατώντας πάντα ανοιχτή την επικοινωνία των ορεινών Καλαβρύτων με τις παραλιακές περιοχές της Πελοποννήσου.

Με αφορμή, λοιπόν, τα γενέθλια του Οδοντωτού διοργανώνονται τον φετινό Μάιο εκδηλώσεις που έχουν ως βασικό στόχο να αναδείξουν τη μοναδικότητα του Οδοντωτού, ως μέσου συγκοινωνίας, ως τουριστικού κεφαλαίου, αλλά και ως στοιχείου πολιτισμού. Επίσης θέλουν να αναδείξουν την αρμονική ενσωμάτωσή του στο εξαιρετικό φυσικό περιβάλλον του φαραγγιού του Βουραϊκού, προβάλλοντας τις ιδιαιτερότητές του.

Οι εκδηλώσεις ξεκινούν το Σάββατο 7 Μαΐου στις 7 μ.μ. στον σταθμό του Οδοντωτού στα Καλάβρυτα. Η κήρυξη της έναρξης των εκδηλώσεων έχει προγραμματιστεί να γίνει από τον υπουργό Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων Χρήστο Σπίρτζη, και την αναπληρώτρια υπουργό Τουρισμού Ελενα Κουντουρά, με την παρουσία των δημάρχων Αιγιαλείας, Θανάση Παναγόπουλου και Καλαβρύτων, Γιώργου Λαζουρά, καθώς και στελεχών της ΤΡΑΙΝΟΣΕ.

Η εκδήλωση θα περιλαμβάνει επανεκκίνηση της μουσειακής ατμήλατης μηχανής ΔΚ 8.001, ομιλίες και παρουσιάσεις για την ιστορία των 120 χρόνων του Οδοντωτού. Στις 8 το πρωί της Κυριακής χιλιάδες πεζοπόροι αναμένεται να συμμετάσχουν στο 36ο πέρασμα στο φαράγγι του Βουραϊκού, ενώ οι δύο φιλοξενούμενοι υπουργοί θα κατέβουν με τον Οδοντωτό από τα Καλάβρυτα στο Διακοπτό, συμμετέχοντας στη μεγάλη αυτή γιορτή.

Μουσείο

Στο πλαίσιο της ανάδειξης του Οδοντωτού προχωράει η δημιουργία Κέντρου Ενημέρωσης και Μουσείου στην περιοχή του Διακοπτού. Ηδη έχει ολοκληρωθεί η ανακαίνιση του κτιρίου και αναμένεται η παράδοσή του, προκειμένου να τοποθετηθεί στον χώρο το μουσειακό υλικό που θα εκτίθεται.

Μπορεί, λοιπόν, οι εκδηλώσεις να στοχεύουν στην περαιτέρω ανάδειξη του Οδοντωτού, όμως ήδη οι επισκέπτες των Καλαβρύτων έχουν δώσει τα τελευταία χρόνια μια ιδιαίτερη δυναμική στο τρένο. Ειδικότερα, οι νέοι και μεγαλύτερης χωρητικότητας συρμοί του Οδοντωτού αυξάνουν κάθε χρόνο σημαντικά τον αριθμό των επισκεπτών στα Καλάβρυτα, που θέλουν να κάνουν την ξεχωριστή διαδρομή μέσα από το φαράγγι του Βουραϊκού. Οι τέσσερις νέοι ελβετικής κατασκευής συρμοί έχουν χωρητικότητα περίπου 108 επιβατών ο καθένας και πραγματοποιούν σε καθημερινή βάση έξι δρομολόγια από και προς τα Καλάβρυτα, ενώ τα Σαββατοκύριακα τα δρομολόγια αυξάνονται κατά τέσσερα.

Μάλιστα, όταν υπάρχει αυξημένη κίνηση, τα δρομολόγια πραγματοποιούνται με διπλούς συρμούς, μεταφέροντας έτσι περίπου 220 επιβάτες κάθε φορά. Αξίζει να σημειωθεί ότι είναι τόσο μεγάλο το ενδιαφέρον για ταξίδι με τον Οδοντωτό, που για να βρει κάποιος εισιτήριο, ειδικά στις γιορτές και τα Σαββατοκύριακα, θα πρέπει να έχει κάνει εγκαίρως κράτηση.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή