Εκστρατεία πειθούς βουλευτών από το Μαξίμου

Εκστρατεία πειθούς βουλευτών από το Μαξίμου

2' 21" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μέχρι σήμερα το βράδυ θα κατατεθεί στη Βουλή το πολυνομοσχέδιο με τα τελευταία προαπαιτούμενα για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης. Θα προηγηθεί συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, κατά την οποία ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος θα ενημερώσει τους βουλευτές του κόμματος για τα μέτρα που καλούνται να ψηφίσουν, αλλά και για τις προοπτικές που θα διαμορφωθούν την επομένη της ολοκλήρωσης της αξιολόγησης, στις οποίες η κυβέρνηση επενδύει πολύ, όπως άλλωστε έχει καταστήσει σαφές με τους πανηγυρικούς τόνους που υιοθετεί για το θέμα. Οι βουλευτές της συγκυβέρνησης καλούνται να περάσουν τον τελευταίο «κάβο» και να παραμερίσουν τις όποιες ενστάσεις τους για την επέκταση της έμμεσης φορολόγησης, για το υπερταμείο αποκρατικοποιήσεων, για το καθεστώς που εφεξής θα διέπει τα «κόκκινα» δάνεια και να υπερψηφίσουν έναντι της υπόσχεσης για αλλαγή σελίδας που η κυβέρνηση δίνει. Αύριο ή το αργότερο την Παρασκευή θα συνεδριάσει και η Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ, με θέμα τις αποκρατικοποιήσεις που προκαλούν εντάσεις.

«Φυγή προς τα εμπρός»

Η κυβερνητική ηγεσία εστιάζει στη φυγή προς τα εμπρός για την επομένη της ολοκλήρωσης της αξιολόγησης. Χθες, η κυβερνητική εκπρόσωπος Ολγα Γεροβασίλη φρόντισε να «παγώσει» τα σενάρια περί ανασχηματισμού άμεσα. «Προς το παρόν δεν φαίνεται ότι επίκειται ανασχηματισμός», δήλωσε, για να προσθέσει, ωστόσο, ότι ο πρωθυπουργός θα αποφασίσει «και θα το υλοποιήσει όποτε εκείνος εκτιμήσει ότι είναι απαραίτητο». Προκειμένου να κατευνάσει τις όποιες αντιδράσεις από πλευράς βουλευτών, που έχουν κατά καιρούς εκδηλωθεί με γκρίνια διότι «συνεχώς ψηφίζουμε νέα μέτρα», αλλά και για να τους δώσει επιχειρήματα ότι η κυβέρνηση τελείωσε με τον κύριο όγκο των μνημονιακών υποχρεώσεων και τώρα μπορεί να αρχίσει να υλοποιεί τις δικές της προτεραιότητες, χθες δόθηκε ένας «οδικός χάρτης» νομοθετικών παρεμβάσεων που θα δρομολογηθούν αμέσως μετά την ολοκλήρωση της αξιολόγησης. Ειδικότερα, ο πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης μίλησε χθες για δέκα σχέδια νόμου «ειδικού ενδιαφέροντος», που θα προωθηθούν στη Βουλή αμέσως μετά την ψήφιση του μνημονιακού πολυνομοσχεδίου, την Κυριακή. Ανάμεσα σε αυτά είναι ο νέος αναπτυξιακός νόμος, νομοσχέδιο για την πάταξη του λαθρεμπορίου, για τα αδήλωτα κεφάλαια, τις ηλεκτρονικές συναλλαγές και τη λεγόμενη κοινωνική οικονομία. Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Βουλής, τα νομοσχέδια αυτά έχουν προετοιμασθεί και έχουν τύχει της αναγκαίας επεξεργασίας, ωστόσο είχαν μπει σε αναμονή εξαιτίας ενστάσεων από την πλευρά των θεσμών, οι οποίες εκλείπουν μετά την επίτευξη συμφωνίας για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης.

Από όσα είπε χθες η κ. Ολγα Γεροβασίλη, το «σάλπισμα» για τη «φυγή προς τα εμπρός» θα έχει την αρμόζουσα –για τις κυβερνητικές παραδόσεις– επικοινωνιακή διαχείριση. Η κυβερνητική εκπρόσωπος δήλωσε, ειδικότερα, ότι «θα υπάρξει ένα υπουργικό συμβούλιο το επόμενο διάστημα, ύστερα από αυτά τα οποία προαναφέραμε (σ.σ.: την ολοκλήρωση της αξιολόγησης και την εκταμίευση της δόσης), που θα αφορά μέτρα, παρεμβάσεις αλλά και νομοθετικό έργο στο οποίο θα στοχεύσει ο κάθε υπουργός και το οποίο καλείται να υλοποιήσει στο άμεσο επόμενο διάστημα που θα ορίσει ο πρωθυπουργός με βάση τον “οδικό χάρτη” που θα χαραχτεί».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή