ΣΥΝΤΑΓΕΣ

Μίνι μπέργκερ με «μαριναρισμένη» ντομάτα και φρέσκο κρεμμύδι

ΝΕΝΑ ΙΣΜΥΡΝΟΓΛΟΥ

Φωτογραφία: ΓΙΩΡΓΟΣ ΔΡΑΚΟΠΟΥΛΟΣ

ΕΤΙΚΕΤΕΣ: Κιμάς, Κρέας, Μοσχάρι, Ψωμιά, Κυρίως Πιάτο, Συνταγές, Μπέργκερ

Μέτριας δυσκολίας / Προετοιμασία: 30΄, Αναμονή: 1 ώρα (ή 1 βράδυ), Ψήσιμο: περίπου 10΄

Υλικά (για 8 τμχ.):

  • 8 μικρά μπριός ή άλλα μικρά ψωμάκια για μπέργκερ της αρεσκείας μας (έχουν τα σούπερ μάρκετ και αρκετοί φούρνοι - αν δεν βρούμε, φτιάχνουμε τα μπέργκερ με τσιαπάτες κομμένες στη μέση ή φέτες άλλου ψωμιού)
  • 2 κουτ. σούπας μουστάρδα
  • 8 φέτες ντομάτας, πάχους1 εκ. (περίπου 2 ντομάτες)
  • 4 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
  • το λευκό και τρυφερό πράσινο μέρος από 1 φρέσκο κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
  • αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριμμένο
  • 8 μεγάλα φύλλα πλατύφυλλου βασιλικού ή δυόσμου

Για τα μπιφτέκια

  • 450 γρ. μοσχαρίσιος κιμάς (κατά προτίμηση από ελιά)
  • 1 μικρό ξερό κρεμμύδι, τριμμένο
  • 1 αυγό
  • 2 κουτ. σούπας ξίδι από κόκκινο κρασί ή ούζο
  • 1 κουτ. σούπας μουστάρδα
  • 2 κουτ. σούπας φυλλαράκια φρέσκιας ρίγανης, ψιλοκομμένα (σε ορισμένα σούπερ μάρκετ), ή 1 κουτ. σούπας ρίγανη ξερή, τριμμένη
  • τα φύλλα από 1/2 ματσάκι μαϊντανό, ψιλοκομμένα
  • 70 ml ελαιόλαδο
  • 1/2 ντομάτα, τριιμμένη, ή 2 - 3 κουτ. σούπας κέτσαπ
  • ψίχα από 2 φέτες ψωμί, μουλιασμένη και στυμμένη
  • αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Διαδικασία:

Ντομάτες:
Σε ένα βαθύ πιάτο ή σε ρηχό μπολ βάζουμε τις ντομάτες, τις αλατοπιπερώνουμε, σκορπίζουμε το κρεμμύδι, περιχύνουμε με το ελαιόλαδο και τις αφήνουμε για 1 ώρα εκτός ψυγείου να νοστιμίσουν.

Μπιφτέκια: Σε ένα μεγάλο μπολ ρίχνουμε το κρεμμύδι, πασπαλίζουμε με λίγο αλάτι και το πιέζουμε με τα χέρια να μαλακώσει και να βγάλει τα υγρά του.

Προσθέτουμε τον κιμά, αλατοπίπερο, το αυγό, το ξίδι, τη μουστάρδα, τη ρίγανη, το μαϊντανό, το λάδι, την ντομάτα και τα ζυμώνουμε για περίπου 3 λεπτά βρέχοντας ενδιάμεσα τα χέρια μας με νερό. Προσθέτουμε το ψωμί και ζυμώνουμε για λίγο ακόμη. Σκεπάζουμε και αφήνουμε στο ψυγείο για 30 λεπτά (ή έως 12 ώρες).

Ψήσιμο + Σερβίρισμα: Προθερμαίνουμε το γκριλ του φούρνου. Χωρίζουμε τον κιμά σε 8 ίσα μέρη και πλάθουμε στρογγυλά και πλατιά μπιφτέκια σαν δισκάκια.

Τα ψήνουμε στο γκριλ για περίπου 4 - 5 λεπτά από κάθε πλευρά. Ζεσταίνουμε για 3 λεπτά τα ψωμάκια στο φούρνο και τα αλείφουμε με τη μουστάρδα.

Μοιράζουμε το μείγμα με τις μαριναρισμένες ντομάτες στο κάτω μέρος των ψωμιών, από πάνω βάζουμε 1 φύλλο βασιλικού, το μπιφτέκι και στο τέλος το επάνω μέρος από τα ψωμάκια.

Περισσότερες συνταγές στο www.gastronomos.gr

Online

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ