Εισφορές εργαζομένων επί ασφαλίστρων, μισθού ζητούν οι ασφαλιστικές

Εισφορές εργαζομένων επί ασφαλίστρων, μισθού ζητούν οι ασφαλιστικές

1' 57" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την πρόθεσή της να αποστασιοποιηθεί από τη χρηματοδότηση του ΤΕΑ ΕΑΠΑΕ και να προχωρήσει στη δημιουργία ενός νέου ταμείου επικουρικής ασφάλισης, αμιγώς επαγγελματικού τύπου, δηλαδή με ατομικούς λογαριασμούς, δημοσιοποίησε χθες η διοίκηση της Ενωσης Ασφαλιστικών Εταιρειών Ελλάδος (ΕΑΕΕ), εάν δεν υπάρξει συμφωνία με τους εργαζόμενους για τη χρηματοδότηση του Ταμείου. Η απόφαση ελήφθη έπειτα από έκτακτη γενική συνέλευση της ΕΑΕΕ, η οποία εξουσιοδότησε τη διοίκηση να ολοκληρώσει εντός μιας εβδομάδας τις διαπραγματεύσεις με τους εργαζομένους, που διαρκούν μήνες, χωρίς μέχρι σήμερα να έχει βρεθεί κοινά αποδεκτή λύση.

Η πρόταση της εργοδοτικής πλευράς για τη χρηματοδότηση του ΤΕΑ ΕΑΠΑΕ –του ταμείου επικουρικής ασφάλισης των εργαζομένων στις ασφαλιστικές εταιρείες προβλέπει ένα μεικτό σύστημα εισφορών επί του τζίρου των ασφαλίστρων και επί της μισθοδοσίας– που ανεβάζει την εργοδοτική εισφορά έως του ποσοστού 11% επί της μισθοδοσίας που καταβάλλουν κάθε χρόνο οι ασφαλιστικές εταιρείες στο προσωπικό τους. Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Ενωσης κ. Αλέξανδρο Σαρρηγεωργίου, κατά τη διάρκεια συνέντευξης που δόθηκε χθες, πρόκειται για μια «γενναιόδωρη πρόταση» σε σχέση με το 3,5% που είναι ο μέσος όρος της εργοδοτικής εισφοράς στα ταμεία επικουρικής ασφάλισης του Δημοσίου. Η πρόταση συνοδεύεται με 10ετή δέσμευση της εργοδοσίας για το επίπεδο χρηματοδότησης του ΤΕΑ ΕΑΠΑΕ και συνδυάζεται με τον αυξημένο ρόλο που διεκδικεί η εργοδοτική πλευρά σε θέματα εταιρικής διακυβέρνησης. Σημειώνεται ότι το διοικητικό συμβούλιο του Ταμείου ελέγχεται από την πλευρά των εργαζομένων και η εργοδοτική πλευρά αντιπροτείνει να δοθεί δικαίωμα βέτο στις ασφαλιστικές εταιρείες σε θέματα που έχουν να κάνουν με την επενδυτική πολιτική του Ταμείου, αλλά και θέματα όπως ο καθορισμός των παροχών.

Η πρόταση της Ενωσης, όπως αναλύθηκε από τον γενικό γραμματέα της Ενωσης κ. Δημήτρη Μαζαράκη, οδηγεί με βάση τα στοιχεία του 2015 σε ετήσιες εισφορές ύψους 22 εκατ. ευρώ και χαρακτηρίζεται βιώσιμη λύση για το ΤΕΑ ΕΑΠΑΕ, που αποσχίστηκε το 2012 από την ενιαία επικουρική ασφάλιση για να λειτουργήσει με βάση το μοντέλο των επαγγελματικών ταμείων, αλλά με υποχρεωτική συμμετοχή. Η κατάργηση το 2014 της εργοδοτικής εισφοράς με τη μορφή του ποσοστού επί του τζίρου των ασφαλίστρων, που χαρακτηρίστηκε κοινωνικός πόρος, χωρίς παράλληλα να υπάρξει πρόβλεψη για την αντικατάστασή του, έχει οδηγήσει σε διελκυστίνδα διαπραγματεύσεων με τους εργαζομένους, που φέρεται να αποδέχονται τη συμβιβαστική πρόταση που κατέθεσε η Ενωση για το μεικτό σύστημα εισφορών, απορρίπτουν ωστόσο τη θεσμική συμμετοχή της ΕΑΕΕ στις επενδυτικές επιλογές του Ταμείου, αλλά και στον καθορισμό των παροχών με δικαίωμα βέτο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή