Οικονομία και προσφυγικό στην ατζέντα των συνομιλιών Βαλς – Τσίπρα

Οικονομία και προσφυγικό στην ατζέντα των συνομιλιών Βαλς – Τσίπρα

2' 25" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Εξωστρέφεια, ενίσχυση των διμερών σχέσεων με έναν εταίρο που αποδείχθηκε σταθερός σύμμαχος στη δύσκολη περίοδο που διήνυσε η χώρα, οικονομικές σχέσεις και υπό το πρίσμα της προώθησης αποκρατικοποιήσεων, προσφυγικό: αυτές είναι οι βασικές παράμετροι του πλαισίου που, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, θα διατρέξει τη διήμερη επίσκεψη, σήμερα και αύριο στην Αθήνα, του Γάλλου πρωθυπουργού, Μανουέλ Βαλς.

Η πολιτική συγκυρία της επίσκεψης είναι ιδιαίτερη. Η Αθήνα και προσωπικά ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, επιδιώκουν να εκπέμψουν, με πύκνωση των διεθνών επαφών, μήνυμα εξωστρέφειας και αλλαγής σελίδας, καθώς και άρσης ενός ιδιότυπου απομονωτισμού που αντιμετώπιζε η χώρα, με την πολιτική ηγεσία να βρίσκεται μονοθεματικά εστιασμένη στη διαπραγμάτευση με τους εταίρους. Την ίδια στιγμή, η κυβερνητική ηγεσία θα έχει την ευκαιρία να πληροφορηθεί από πρώτο χέρι τις εξελίξεις στη Γαλλία, μια από τις ισχυρότερες ευρωπαϊκές χώρες, τους πολιτικούς χειρισμούς για τη μεταρρύθμιση στα εργασιακά και το μέγεθος των κινητοποιήσεων που έχει αυτή προκαλέσει. Το συγκεκριμένο ζήτημα αποκτά επιπλέον ενδιαφέρον, καθώς η Αθήνα σύντομα θα κληθεί να διαχειριστεί το θέμα των αλλαγών στα εργασιακά.

Ο Γάλλος πρωθυπουργός θα γίνει δεκτός από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Προκόπη Παυλόπουλο, στις 7.15 μ.μ. Αύριο, στις 11 π.μ., θα συναντηθεί με τον κ. Τσίπρα στο Μέγαρο Μαξίμου και την κατ’ ιδίαν συνάντηση των δύο πρωθυπουργών θα ακολουθήσουν διευρυμένες συνομιλίες μεταξύ των αντιπροσωπειών των δύο πλευρών και υπογραφή οδικού χάρτη συνεργασίας και ανταλλαγής τεχνογνωσίας σε μια σειρά από τομείς όπως οι μεταρρυθμίσεις στη διοίκηση, η καταπολέμηση φορολογικής απάτης, διαχείριση υποδομών, ενέργεια, ψηφιακή οικονομία, πολιτισμός, νέες τεχνολογίες, αγροτική οικονομία, αμυντική συνεργασία, διαχείριση προσφυγικών ροών. Σύμφωνα με το πρωθυπουργικό περιβάλλον, η βασική επιδίωξη της Αθήνας είναι να προκύψουν από την επίσκεψη του Γάλλου πρωθυπουργού απτά αποτελέσματα στην προσπάθεια της κυβέρνησης για προσέλκυση επενδύσεων και προώθηση εξαγωγών. Αναφορικά με τις επενδύσεις, είναι γνωστό το ενδιαφέρον γαλλικών εταιρειών για το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων και ειδικότερα για τις εταιρείες διαχείρισης υδάτων, αλλά και για τις αποκρατικοποιήσεις στους σιδηροδρόμους, καθώς και για επενδύσεις στον τομέα του τουρισμού.

Πολύτιμος εταίρος

Από την κυβέρνηση αναγνωρίζεται η στάση της γαλλικής κυβέρνησης ως εκείνη ενός πολύτιμου εταίρου που σταθερά στήριξε σε δύσκολες στιγμές στη διαπραγμάτευση, ενώ εκτιμάται ότι υπάρχουν κοινοί κώδικες και συγγενείς προσεγγίσεις μεταξύ Αθηνών και Παρισίων σε ζητήματα ευρωπαϊκής πολιτικής που αφορούν τη λιτότητα και τα προγράμματα για την αντιμετώπιση της κρίσης. «Χωρίς να τρέφουμε αυταπάτες, είναι μια σχέση που καλλιεργούμε και επιθυμούμε να εμβαθύνουμε», είναι το σχόλιο κυβερνητικών πηγών. Η Αθήνα θεωρεί καταλυτική την παρέμβαση του Γάλλου προέδρου, Φρανσουά Ολάντ, τον περασμένο Οκτώβριο, όταν κατά την επίσκεψή του στην Αθήνα υπερασπίσθηκε την κυβέρνηση στο θέμα των «κόκκινων» δανείων, ενώ επισημαίνεται με έμφαση ότι ανάλογες υποστηρικτικές θέσεις έλαβε και σε άλλες κρίσιμες στιγμές της διαπραγμάτευσης.

Στην ατζέντα των συνομιλιών θα βρεθεί, βεβαίως, και το προσφυγικό, όπου κατά καιρούς έχουν αποτυπωθεί διαφορετικές προσεγγίσεις. Ωστόσο, από την κυβέρνηση επισημαίνουν ότι πρόκειται για ένα ζήτημα που αφορά όλη την Ευρώπη και υπογραμμίζουν ότι η Γαλλία είναι η χώρα με τους μεγαλύτερους αριθμούς υποδοχής προσφύγων μέσω προγραμμάτων μετεγκατάστασης.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT