Οι έξι όμιλοι του EURO της Γαλλίας

Οι έξι όμιλοι του EURO της Γαλλίας

4' 23" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Λίγες ώρες πριν από το εναρκτήριο λάκτισμα του ευρωπαϊκού πρωταθλήματος της Γαλλίας, με απούσα την Εθνική μας, το ποδόσφαιρο της Γηραιάς ηπείρου είναι ξανά στις επάλξεις. Επειτα από μια κοπιαστική σεζόν σε συλλογικό επίπεδο, οι κορυφαίοι Ευρωπαίοι ποδοσφαιριστές, θα φορέσουν το εθνόσημο στο στήθος και οκτώ γαλλικές πόλεις θα υποδεχθούν τον «βασιλιά των σπορ». Με φαβορί τις Γαλλία, Γερμανία, Ισπανία και Αγγλία, το ευρωπαϊκό πρωτάθλημα διεξάγεται λίγους μήνες μετά την τρομοκρατική επίθεση στο Παρίσι, γεγονός που αύξησε σε μεγάλο βαθμό τα μέτρα ασφαλείας.

Σε ποδοσφαιρικό επίπεδο, το EURO 2016, έχει πολλές πρωτιές. Για πρώτη φορά στην ιστορία, η διοργάνωση διεξάγεται με 24 ομάδες, ενώ πολλοί το χαρακτηρίζουν ως «το τουρνουά της δεύτερης ευκαιρίας», δεδομένου ότι από τους έξι ομίλους των τεσσάρων, στη φάση των «16» περνούν και οι τέσσερις καλύτεροι τρίτοι, πέραν των δύο πρώτων. Πέντε ομάδες συμμετέχουν για πρώτη φορά στην ιστορία τους σε τελική φάση του ευρωπαϊκού πρωταθλήματος (Αλβανία, Ισλανδία, Β. Ιρλανδία, Σλοβακία και Ουαλλία).

Α΄ όμιλος

Η Γαλλία αποτελεί το ξεκάθαρο φαβορί του ομίλου, αντιμετωπίζοντας Ρουμανία, Αλβανία και Ελβετία. Μεγάλη της απουσία είναι ο Καρίμ Μπενζεμά που είχε εμπλακεί σε υπόθεση εκβιασμού. Ο άσος της Ρεάλ κατηγόρησε τον ομοσπονδιακό προπονητή, Ντιντιέ Ντεσάμπ, λέγοντας πως «υπέκυψε στις πιέσεις των ρατσιστών». Οι Γάλλοι έχουν κατακτήσει δύο φορές το EURO (1984, 2000) και φιλοδοξούν να το κάνουν και φέτος με μια πολύ νεανική ομάδα. Αστέρι της ο θεωρείται ο Πογκμπά της Γιουβέντους και αρχηγός της είναι ο τερματοφύλακας της Τότεναμ Ούγκο Λιορίς.

Β΄ όμιλος

Η Αγγλία του EURO 2016 έχει περάσει ήδη στην ιστορία, ούσα η πιο νεανική ομάδα των Λιονταριών από το 1958. Επειτα από πολλά χρόνια, φαίνεται να έχει δημιουργηθεί μια φουρνιά σπουδαίων νεαρών ποδοσφαιριστών σε όλες τις γραμμές, αλλά μάλλον άπειρη. Σχετικά με το ρόστερ που επέλεξε ο Ρόι Χόγκσον, υπήρξαν αντιδράσεις, όπως και για την απουσία του Ντρίνκγουοτερ που συνέβαλε τα μέγιστα στην κατάκτηση του τίτλου από τη Λέστερ. Οι Αγγλοι δεν έχουν συμμετάσχει ποτέ σε τελικό, με σημαντικότερη επιτυχία τους την παρουσία στα ημιτελικά του EURO 1996 που είχε πραγματοποιηθεί στην Αγγλία. Αστέρι της και αρχηγός της είναι ο Γουέιν Ρούνι. Μεγάλες ελπίδες στηρίζουν οι Αγγλοι στους Χάρι Κέιν και Ντέλε Αλι της Τότεναμ, στον Τζέιμι Βάρντι της Λέστερ, στον Ρος Μπάρκλεϊ της Εβερτον και στον Ραχίμ Στέρλινγκ της Μάντσεστερ Σίτι. Αντίπαλοί της, θα είναι η πάντα σταθερή Ρωσία, η πρωτοεμφανιζόμενη Ουαλλία του Γκάρεθ Μπέιλ και η Σλοβακία που παίζει για πρώτη φορά σε τελική φάση.

Γ΄ όμιλος

Η κατά κοινή ομολογία κορυφαία και πιο σταθερή ευρωπαϊκή ομάδα, η πρωταθλήτρια Κόσμου, Γερμανία, είναι πάντοτε μια ιδιαίτερα υπολογίσιμη δύναμη. Φαβορί για την κατάκτηση, διαθέτει τον κορυφαίο τερματοφύλακα του κόσμου, Μάνουελ Νόιερ και παίκτες τεράστιας αξίας όπως οι Τόμας Μίλερ, Μεσούτ Εζίλ και Ματς Χούμελς. Είναι σε σχετικά μεταβατική φάση, αλλά στα νοκ άουτ που αναμένεται να βρεθεί, είναι πάρα πολύ δύσκολο να αποκλειστεί. Η τρις πρωταθλήτρια Ευρώπης (1972, 1980, 1996), έχει απέναντί της στον όμιλο την Ουκρανία, την Πολωνία του Ρόμπερτ Λεβαντόφσκι και τη Βόρειο Ιρλανδία που θα παραταχθεί στο τέρμα με τον 38χρονο Αντι Κάρολ.

Ε΄ όμιλος

Η Ιταλία έχει το όνομα, αλλά όχι και τη χάρη. Εξαιρουμένου του εκπληκτικού Τζιανλουίτζι Μπουφόν το ρόστερ της ομάδας του Αντόνιο Κόντε δείχνει περιορισμένων δυνατοτήτων, καθρεφτίζοντας την κάθετη πτώση της ποιότητας του ιταλικού πρωταθλήματος. Ο Ντε Ρόσι είναι μια σταθερά, αλλά κανένας άλλος ποδοσφαιριστής δεν δείχνει παγκόσμιας κλάσης. Το Βέλγιο του Μαρκ Βίλμοτς, αντίθετα, έχει εξαιρετικούς ποδοσφαιριστές, αλλά ο ρόλος του προπονητή είναι σημαντικότατος ούτως ώστε να καταφέρει να δημιουργήσει ομοιογένεια. Αντίπαλοι της παρέας των Αζάρ, Ντε Μπρόινε, Λουκάκου και Καράσκο, οι Σουηδοί του απίστευτου Ζλάταν Ιμπραΐμοβιτς και το Εϊρε.

Ο όμιλος «φωτιά» και ο Σάντος

Ο ομοσπονδιακός τεχνικός της Πορτογαλίας, Φερνάντο Σάντος, πήρε το… ελληνικό άστρο των κληρώσεων σε μεγάλες διοργανώσεις και αντιμετωπίζει στον 6ο όμιλο την Ισλανδία, την Αυστρία και την Ουγγαρία, σε έναν δρόμο διάπλατα ανοιγμένο για την πρόκριση και την καλή πορεία. Ο Κριστιάνο Ρονάλντο θα κάνει τα πάντα προκειμένου να πετύχει και με την εθνική του ομάδα.

Στον τέταρτο όμιλο του EURO 2016 «συνωστίζονται» τέσσερις πολύ καλές ομάδες, οι Ισπανία, Τσεχία, Τουρκία και Κροατία. Λόγω της υψηλής ανταγωνιστικότητας, ενδέχεται ο τέταρτος όμιλος να βγάλει μόνο δύο ομάδες στη φάση των «16» αν υπολογίσουμε απώλειες βαθμών από όλες τις συμμετέχουσες. Οι Ισπανοί έχουν –προφανώς– τον πρώτο λόγο. Πρώτον, λόγω της αδιαμφισβήτητης ποιότητάς της με παίκτες όπως οι Ράμος, Πικέ, Σίλβα, Ινιέστα, δεύτερον, λόγω της προπονητικής μορφής του Βιθέντε ντελ Μπόσκε και τρίτον, λόγω του γεγονότος πως είναι οι κάτοχοι του τίτλου.

Οι Κροάτες διαθέτουν μια άρτια μεσαία γραμμή, με Μόντριτς, Κόβασιτς, Ράκιτιτς και τον πάντα σταθερό επιθετικό Μάντζουκιτς. Οι Τσέχοι είναι πάντα υπολογίσιμοι και ανέκτησαν την αυτοπεποίθησή τους μετά τη νίκη επί της Ολλανδίας και τον αποκλεισμό των «οράνιε» που αποτελούν την πιο ηχηρή απουσία της διοργάνωσης.

Οι Τούρκοι είναι πάντα ανταγωνιστικοί σε μεμονωμένα παιχνίδια και πολλά θα κριθούν στην πρεμιέρα και τον αγώνα με τους Κροάτες.

Ο προπονητής της, Φατίχ Τερίμ, αποτελεί το αστέρι της ομάδας, ενώ ο αρχηγός της Αρντά Τουράν, προέρχεται μεν από κακή χρονιά με λίγες συμμετοχές στην πρωταθλήτρια Ισπανίας, αλλά αυτό ενδέχεται να κάνει τη διαφορά για τους Τούρκους.

Οι Τούρκοι παίζουν πολλά χρόνια μαζί και ξέρουν ο ένας τον άλλον. Βασικός επιθετικός θα είναι ο Μπουράκ Γιλμάζ. Ικανός ποδοσφαιριστής, αλλά όχι σταθερός. Σε περίπτωση που βρεθεί σε καλό φεγγάρι, μπορεί να τραβήξει το κουπί των τουρκικών γκολ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT