Ενδεχόμενο Brexit ανησυχεί και τους κατοίκους της Βόρειας Ιρλανδίας

Ενδεχόμενο Brexit ανησυχεί και τους κατοίκους της Βόρειας Ιρλανδίας

1' 54" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Καθώς δεν μένουν παρά λίγες ημέρες μέχρι τη διεξαγωγή του κρίσιμου δημοψηφίσματος στη Βρετανία, με αντικείμενο την παραμονή της στην Ε.Ε., εντείνεται ο προβληματισμός για τις επιπτώσεις από μια ενδεχόμενη απόσχισή της. Δεν περιορίζεται όμως στους Βρετανούς αλλά εντείνεται και μεταξύ των κατοίκων της Βόρειας Ιρλανδίας, η οποία αποτελεί αυτόνομο τμήμα του Ηνωμένου Βασιλείου και σαφώς θα επηρεαστεί. Σύμφωνα με σχετικό ρεπορτάζ της Deutsche Welle, οι απόψεις των κατοίκων της Βόρειας Ιρλανδίας διαφοροποιούνται από περιοχή σε περιοχή, αλλά σε ορισμένες περιοχές που έχουν λόγους να φοβούνται τις οικονομικές επιπτώσεις οι κάτοικοι είναι ιδιαίτερα ανήσυχοι.

Εντονος φαίνεται να είναι ο προβληματισμός μεταξύ των κατοίκων της πόλης Γουόρενποϊντ που βρίσκεται στα σύνορα με τη Δημοκρατία της Ιρλανδίας. Το λιμάνι της πόλης Γουόρενποϊντ είναι το δεύτερο σε μέγεθος λιμάνι της Β. Ιρλανδίας και η πόλη αντλεί το μεγαλύτερο μέρος των εσόδων της από την εμπορική εκμετάλλευση του λιμανιού. Στα σύνορα μεταξύ της Δημοκρατίας της Ιρλανδίας και της Βόρειας Ιρλανδίας έχουν καταργηθεί οι έλεγχοι εδώ και 20 χρόνια. Κατά συνέπεια όλα γίνονται χωρίς γραφειοκρατία και καθυστέρηση προς όφελος των μεταφορικών εταιρειών που ταξιδεύουν συνεχώς μεταξύ ιρλανδικού Βορρά και ιρλανδικού Νότου.

Ετσι η προοπτική να εγκαταλείψει η Βρετανία την Ε.Ε. προβληματίζει τους κατοίκους, καθώς θα επέφερε πολλές αλλαγές για όλο το Ηνωμένο Βασίλειο αλλά και για την ίδια την πόλη. Η ανησυχία είναι έκδηλη στους προβληματισμούς που εκφράζει ο Πίτερ Κόνγουεϊ, διευθυντής του λιμανιού. «Θα μπορούσαμε να χάσουμε άμεσα το μισό από τον τζίρο μας, αφού οι πελάτες μας θα μπορούν μετά να πηγαίνουν απευθείας στα ιρλανδικά λιμάνια», αναφέρει χαρακτηριστικά. Εξίσου ανήσυχη δηλώνει η Νίκολα Γουόκερ, διευθύντρια μεταφορικής εταιρείας. Μολονότι αρνείται να αποκαλύψει τι σκοπεύει να ψηφίσει στο δημοψήφισμα της 23ης Ιουνίου, η κ. Γουόκερ δηλώνει ότι την προβληματίζει έντονα, αφού αφορά άμεσα την εργασία της, την οποία μπορεί να επηρεάσει η έκβασή του. «Με ανησυχεί η αβεβαιότητα που μπορεί να επέλθει και οι συνέπειες που θα επιφέρει στη δουλειά μας», τονίζει η ίδια.

Πολλοί από τους κατοίκους της πόλης δηλώνουν αναποφάσιστοι σε ό,τι αφορά το δημοψήφισμα και δεν έχουν αποφασίσει τι θα ψηφίσουν. Το ίδιο ρεπορτάζ της Deutsche Welle διαπιστώνει, πάντως, πως οι καθολικοί τείνουν περισσότερο προς την παραμονή της Βρετανίας στην Ε.Ε. όπως, άλλωστε, και η παράταξη Σιν Φέιν. Αντιθέτως η προτεσταντική παράταξη του Δημοκρατικού Ενωτικού Κόμματος υποστηρίζει την αποχώρηση από την Ε.Ε.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή