Με τη σφραγίδα του Παγιέ

2' 0" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Κάθε αρχή και δύσκολη. Από τον κανόνα δε μπορούσε να ξεφύγει ένα από τα φαβορί για την κατάκτηση του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος ποδοσφαίρου. Ο λόγος για τη διοργανώτρια Γαλλία που «λύγισε» λίγο πριν από το τέλος τη Ρουμανία στο «Σταντ ντε Φρανς» του Παρισιού, για να πάρει το τρίποντο στην πρεμιέρα του Euro 2016.

Χρειάστηκε το εκπληκτικό γκολ του Παγιέ στο 89’προκειμένου οι αγχωμένοι «τρικολόρ» να επικρατήσουν με 2-1 των Ρουμάνων, οι οποίοι διέθεταν την  καλύτερη άμυνα στην προκριματική φάση, όπου ανάμεσα σε άλλους απέκλεισαν και την Εθνική μας ομάδα. 

Μάλιστα, ο Ντιμίτρι Παγιέ της Γουέστ Χαμ έδωσε την ασίστ στο πρώτο γκολ της διοργάνωσης, που πέτυχε ο Ζιρού με κεφαλιά στο 57’ (ήταν το 8ο γκολ του στα οκτώ τελευταία ματς με τη Γαλλία). Ο τελευταίος παίκτης που είχε σκοράρει και είχε δώσει και ασίστ σε πρεμιέρα τελικής φάσης Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος, ήταν ο Φράντισεκ Βέσελι το 1976. Επιπλέον, ο τελευταίος Γάλλος που είχε γκολ και ασίστ σε ένα ματς της διοργάνωσης ήταν ο Νταβίντ Τρεζεγκέ στον τελικό του 2000.

Λίγο μετά το γκολ του, ο Παγιέ αντικαταστάθηκε έχοντας δάκρυα στα μάτια για όσα ζούσε στην πατρίδα του, καθώς χιλιάδες συμπατριώτες του τον αποθέωναν κατά τη διαδρομή προς τον πάγκο της Εθνικής Γαλλίας. Με το καλημέρα, η διοργάνωση είχε έντονες στιγμές, δημιουργώντας προσδοκίες για τη συνέχεια.

Η Ρουμανία είχε εξαιρετική αμυντική λειτουργία. Αν ο Παγιέ ήταν άκεφος, τότε θα μπορούσε να πάρει το βαθμό της ισοπαλίας. Κατάφερε, πάντως, να ισοφαρίσει το γκολ του Ζιρού με πέναλτι του Στάνκου στο 65΄. Το κέρδισε ένα λεπτό νωρίτερα ο Στάντσιου από τον Εβρά.

Η ομάδα του Ιορντανέσκου έχασε την πρώτη μεγάλη ευκαιρία για να προηγηθεί μόλις στο 4’ με τον Στάνκου, ενώ οι Γάλλοι απείλησαν στη συνέχεια με τον Ζιρού στο 10’ και τον Γκριζμάν στο 14’, ο οποίος σημάδεψε με κεφαλιά το αριστερό δοκάρι. Στο 36’, ο Γκριζμάν έφθασε ξανά κοντά στο γκολ μετά από πάσα του Παγιέ, ενώ στο 38’ η Ρουμανία ζήτησε πέναλτι σε μαρκάρισμα του Κοσιελνί στον Αντόνε.  

Της σέντρας, προηγήθηκε η τελετή έναρξης με τον Ντέιβιντ Γκέτα να δίνει το ρυθμό με τις μουσικές επιλογές του και ένα εντυπωσιακό κορεό με τον πύργο του Άιφελ να "κλέβει" την παράσταση.

Γαλλία (Ντιντιέ Nτεσάν): Γιορίς, Σανιά, Ραμί, Κοσιελνί, Εβρά, Καντέ, Πογκμπά (77' Μαρσιάλ), Ματουϊντί, Γκριζμάν (66' Κομάν), Παγιέ (90' Σισοκό), Ζιρού.

Ρουμανία (Άνχελ Ιορντανέσκου): Ταταρουσάνου, Σαπουνάρου, Γκριγκόρ, Κίρικες, Ρατ, Χόμπαν, Πιντίλι, Στάντσιου (72' Κίπτσιου), Πόπα (82' Τόρζε), Στάνκου, Αντόνε (61' Αλιμπεκ).

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT