Σε στάση αναμονής οι ξένοι επενδυτές

Σε στάση αναμονής οι ξένοι επενδυτές

1' 48" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Χρειάζεται πολλή δουλειά ακόμα από την ελληνική κυβέρνηση στο μέτωπο της ανάταξης της οικονομίας και της εφαρμογής του οικονομικού προγράμματος που έχει συμφωνηθεί με την Ευρώπη, προκειμένου να ανακτηθεί η εμπιστοσύνη στο Ελληνικό Χρηματιστήριο και να εισρεύσουν κεφάλαια από μακροπρόθεσμους επενδυτές.

Αυτό εξηγούν fund managers από την Ελλάδα και το εξωτερικό, υπογραμμίζοντας ότι στην τρέχουσα φάση η ελληνική αγορά κινείται κατά πλειοψηφία από το «hot money», βραχυπρόθεσμους επενδυτές με στόχο της γρήγορες υπεραξίες. Και η μεγάλη άνοδος του χρηματιστήριου τον Μάιο, κατά τη διάρκεια του οποίου, σύμφωνα με την Deutsche Bank, κατέγραψε τις καλύτερες επιδόσεις μεταξύ όλων των assets class διεθνώς, έχει εν πολλοίς προεξοφλήσει τις περισσότερες από τις τρέχουσες θετικές εξελίξεις. Οπως ίσως και τα οφέλη για τις ελληνικές τράπεζες από την επαναφορά του waiver της ΕΚΤ για τα ελληνικά ομόλογα.

«Η επιφυλακτικότητα των μεγάλων ξένων χαρτοφυλακίων παραμένει, αν και πλέον είναι εμφανής η αναζωπύρωση του ενδιαφέροντός τους, χωρίς όμως αυτό να μεταφράζεται σε αξιόλογες τοποθετήσεις», εξηγεί κορυφαίος παράγοντας της χρηματιστηριακής αγοράς. «Οσο όμως συνεχίζουμε να είμαστε σοβαροί και να προάγουμε την ανάπτυξη, τόσο θα το εισπράττουμε σε εισροές κεφαλαίων από ποιοτικά χαρτοφυλάκια», προσθέτει. Πράγματι, η ολοκλήρωση της αξιολόγησης αφαίρεσε μια σημαντική αβεβαιότητα από το Ελληνικό Χρηματιστήριο. Ωστόσο, τα ρίσκα δεν έχουν εξαφανιστεί ούτε υπάρχουν εγγυήσεις ότι αυτό θα γίνει. Μια νέα αξιολόγηση «ελλοχεύει», άλλωστε, το φθινόπωρο.

Χαμηλά ο Γενικός Δείκτης

Στην παρούσα φάση, πάντως, το rerating των ελληνικών μετοχών, η αύξηση της αποτίμησής τους στα μοντέλα των ξένων αναλυτών εξαιτίας της μείωσης του θεωρητικού κόστους δανεισμού, έχει θέσει μια βάση στην αγορά. Βέβαια, ο Γενικός Δείκτης παραμένει σημαντικά κάτω από τα επίπεδα στα οποία βρισκόταν τον Νοέμβριο, πριν αρχίσει το θρίλερ με τις παρατεταμένες διαπραγματεύσεις για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης και εμφανίζει απώλειες της τάξης του 20% το τελευταίο δωδεκάμηνο και οριακή μόνον μεταβολή από την αρχή του 2016. Και αυτά μετά την κάλυψη σημαντικού εδάφους από τα χαμηλά του Φεβρουαρίου το προηγούμενο τρίμηνο.

Οι ξένοι οίκοι είναι πλέον εμφανώς προσεκτικοί. Η Brown Brothers Harriman εξηγεί ότι δεν θα πρέπει να υπάρξει «βιασύνη» στο Ελληνικό Χρηματιστήριο: «Οι επενδυτές πρέπει να προσέξουν και να μη βιαστούν να καταλήξουν στο συμπέρασμα ότι η συμφωνία ανοίγει τον δρόμο για να αγοράσουν ελληνικά assets».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή