Οι εκτός γραμμής προκαλούν «πονοκέφαλο»

Οι εκτός γραμμής προκαλούν «πονοκέφαλο»

2' 53" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Πριν από λίγες ημέρες και ενώ ο πρωθυπουργός και το οικονομικό επιτελείο βρίσκονταν σε αναβρασμό προκειμένου να κλείσει η αξιολόγηση, ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών, Χρήστος Σπίρτζης, έστειλε επιστολή στους θεσμούς δηλώνοντας τη δυσαρέσκειά του, γιατί έθεταν νέους και υπερβολικούς όρους στην κυβέρνηση, εκφράζοντας έτσι τη διαφωνία του με την τακτική τους. Η επιστολή αυτή, σύμφωνα με έγκυρες πηγές, δεν δημοσιοποιήθηκε και κυρίως απεστάλη εν αγνοία του πρωθυπουργού. Ο Αλέξης Τσίπρας την πληροφορήθηκε από τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών Γιώργο Χουλιαράκη, ο οποίος επίσης είχε άγνοια της επιστολής, μέχρι που του την έδωσαν στις Βρυξέλλες εκπρόσωποι των θεσμών.

Αυτό είναι ένα επεισόδιο που έμεινε στο παρασκήνιο και το διαχειρίστηκε ο κ. Τσίπρας κάνοντας παραινέσεις στον κ. Σπίρτζη να μην κινείται εν αγνοία του. Δεν είναι όμως μόνον αυτό που έχει απασχολήσει τον πρωθυπουργό το τελευταίο διάστημα. Κυβερνητικός παράγοντας, μιλώντας στην «Κ», σημειώνει ότι ο κ. Τσίπρας αναγκάζεται πολλές φορές την ημέρα να παρεμβαίνει για να λύνει είτε ενδοκυβερνητικές διενέξεις είτε να κατευνάζει τα πνεύματα.

Αντιδράσεις

Για παράδειγμα, αρκετές φορές ο υπουργός Παιδείας Νίκος Φίλης έχει προκαλέσει αντιδράσεις που σχεδόν ποτέ, όμως, δεν εκδηλώνονται δημοσίως. Ο πρωθυπουργός, που έχει συχνή επικοινωνία με τον κ. Φίλη, του έχει ζητήσει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικός, προκειμένου να μη δίνει προς τα έξω η κυβέρνηση, ενδεχομένως, μια εικόνα προχειρότητας και προσωπικών στρατηγικών.

Η τελευταία επικοινωνία τους έγινε με αφορμή την άποψη του κ. Φίλη για το κίνημα «Παραιτηθείτε». Τόσο στην κυβέρνηση όσο και στον ΣΥΡΙΖΑ διατυπώθηκε η άποψη πως η επίθεση του υπουργού Παιδείας λειτούργησε συσπειρωτικά για το εν λόγω κίνημα, την ίδια ώρα που στο παρασκήνιο η κυβέρνηση είχε σχεδιάσει την αποδόμησή του με καθαρά ιδεολογικά επιχειρήματα. Μάλιστα, υψηλόβαθμο κομματικό στέλεχος είπε στην «Κ» ότι ο κ. Φίλης κινδυνεύει να εξελιχθεί σε «αριστερό Πάγκαλο», εάν συνεχίσει να προκαλεί με τις παρεμβάσεις του, τονίζοντας ότι ο υπουργός Παιδείας έχει πολλά να προσφέρει και στο κόμμα και στην κυβέρνηση, εάν ελέγξει τις αντιδράσεις του.

Γκρίνιες ακούγονται για τον υπουργό Επικρατείας, Αλέκο Φλαμπουράρη, σε ό,τι έχει να κάνει με τον συντονισμό του κυβερνητικού έργου. Αυτό το οποίο ακούγεται στους διαδρόμους είναι ότι «δεν έχει πλέον το παλιό πάθος», αν και δεν έλειψαν τα θετικά σχόλια τις τελευταίες ημέρες για τη συμβολή του στη βελτίωση των όρων της σύμβασης για το Ελληνικό. Ο κ. Φλαμπουράρης, για την ιστορία, χαίρει πάντα της εμπιστοσύνης του πρωθυπουργού.

Στο μεταξύ, ο κ. Τσίπρας γίνεται συχνά αποδέκτης παραπόνων για τις παρεμβάσεις και άλλων υπουργών ή αναπληρωτών υπουργών ή υφυπουργών που είτε προκαταλαμβάνουν πολιτικές είτε προκαλούν αναστάτωση με τα λεγόμενά τους. Οπως αναφέρει, πάντως, καλά ενημερωμένος κυβερνητικός παράγοντας, ο πρωθυπουργός είναι ιδιαίτερα προσεκτικός όταν παρατηρεί μέλη της κυβέρνησης που δεν είναι φίλοι του ή δεν ανήκουν στο στενό του περιβάλλον. Αντιθέτως, όπως υποστηρίζει η ίδια πηγή, «με τους δικούς του σκοτώνεται»

Εντονες είναι οι συζητήσεις μεταξύ Μεγάρου Μαξίμου – Κουμουνδούρου και υπουργείου Εσωτερικών για τον εκλογικό νόμο. Κομματικά στελέχη έχουν παρέμβει πολλές φορές στο Μέγαρο Μαξίμου ζητώντας από τον πρωθυπουργό να περιορίσει τις δηλώσεις του κ. Κουρουμπλή, προκειμένου να υπάρξει συνολική στρατηγική κόμματος – κυβέρνησης και να μην προτρέχει ο υπουργός Εσωτερικών. Την εντολή για τη διατύπωση της πρότασης έχει λάβει ο κ. Κουρουμπλής, ωστόσο θέλουν όλοι να έχουν άποψη.

Στην Πολιτική Γραμματεία της περασμένης Πέμπτης παρουσιάστηκε η θέση ότι ο εκλογικός νόμος θα είναι ένα μείγμα ενισχυμένης και απλής αναλογικής με την προσθήκη μπόνους. Δηλαδή, στην πρώτη και δεύτερη κατανομή θα ισχύσει η απλή αναλογική και στην τρίτη θα δίνονται τα μπόνους εδρών και στο πρώτο και στο δεύτερο κόμμα ή συνασπισμούς κομμάτων.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT