Ποιος θα πληρώσει την «τρύπα» των 600 εκατ. ευρώ των ΑΠΕ

Ποιος θα πληρώσει την «τρύπα» των 600 εκατ. ευρώ των ΑΠΕ

2' 30" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ποιος θα πληρώσει το έλλειμμα άνω των 600 εκατ. ευρώ για τη διετία 2016-2017, προκειμένου να μηδενιστεί ο λογαριασμός των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας (ΑΠΕ), είναι η δύσκολη άσκηση που καλείται να λύσει η πολιτική ηγεσία του υπ. Ενέργειας και μάλιστα εντός του καλοκαιριού, καθώς ο μηδενισμός του ελλείμματος των ΑΠΕ έχει συμπεριληφθεί στα προαπαιτούμενα του Σεπτεμβρίου. Χθες ο υπουργός Ενέργειας και Περιβάλλοντος Πάνος Σκουρλέτης σε συνέντευξή του στον ραδιοφωνικό σταθμό «Real FM» συνέδεσε το πρόβλημα του ελλείμματος με τις υψηλές αποδόσεις των εγγυημένων τιμών, αφήνοντας με τον τρόπο αυτό ανοιχτό το ενδεχόμενο ενός νέου «κουρέματος» στα φωτοβολταϊκά. Αναπόφευκτη φαίνεται ότι θα είναι τελικά και η μεταφορά μέρους του ελλείμματος στους καταναλωτές, γι’ αυτό και το υπουργείο εξετάζει παράλληλα σχέδιο μείωσης των λοιπών ρυθμιστικών χρεώσεων στον λογαριασμό ηλεκτρικού ρεύματος (τέλη δικτύου κ.λπ.), προκειμένου να επιμερίσει κατά το δυνατόν την επιβάρυνση που θα προκύψει από την αναγκαία αναπροσαρμογή του τέλους που πληρώνουν οι καταναλωτές για τις ΑΠΕ.

Η κατανομή του τέλους αυτού (ΕΤΜΕΑΡ) στις διάφορες κατηγορίες των καταναλωτών αποτελεί ένα πρόσθετο πρόβλημα για το υπουργείο, δεδομένου ότι η υφιστάμενη βρίσκεται στο στόχαστρο της Ε.Ε. για έλεγχο περί κρατικής ενίσχυσης στο σκέλος των βιομηχανικών τιμολογίων, με την εγχώρια βιομηχανία να αγωνιά σχετικά με τα μέτρα που θα ληφθούν, καθώς κινδυνεύει και με αναδρομική επιβάρυνση συνολικού ποσού περί τα 12 εκατ. ευρώ για τα έτη 2014 και 2015. Η Γενική Διεύθυνση Ανταγωνισμού της Ε.Ε. κρίνει μη συμβατή με τις κατευθυντήριες γραμμές την υφιστάμενη κατανομή που εφάρμοσε η ΡΑΕ τον Μάρτιο του 2014 και έχει ζητήσει από τις ελληνικές αρχές συμβατό σχέδιο, προκειμένου να μην ξεκινήσει εις βάθος έρευνα για κρατικές ενισχύσεις.

Για την επίλυση της πολυπαραμετρικής αυτής εξίσωσης φαίνεται ότι εξετάζονται τρία συνδυαστικά σενάρια.

Ενα μέρος του ελλείμματος θα επιδιωχθεί να καλυφθεί με τη μείωση εγγυημένων τιμών σε ειδικές κατηγορίες φωτοβολταϊκών που εξακολουθούν να έχουν υψηλές αποδόσεις. Ενα άλλο μέρος προβλέπεται να καλυφθεί με την αύξηση του ποσοστού από τα έσοδα πλειστηριασμών δικαιωμάτων εκπομπών ρύπων που θα κατευθύνονται στον Ειδικό Λογαριασμό του ΛΑΓΗΕ για τις ΑΠΕ στο 70% από 60% που προέβλεπε το αρχικό σχέδιο της σχετικής υπουργικής απόφασης.

Και ένα τρίτο μέρος του ελλείμματος θα περάσει στους καταναλωτές όχι με απευθείας αύξηση του ΕΤΜΕΑΡ αλλά μέσω των παρόχων ηλεκτρικής ενέργειας. Το σχέδιο που εξετάζεται από το υπουργείο είναι να μεταφέρει το ΕΤΜΕΑΡ από τις ρυθμιστικές χρεώσεις στο ανταγωνιστικό σκέλος των τιμολογίων, στο κομμάτι δηλαδή που αφορά την κατανάλωση ρεύματος και πάνω στο οποίο γίνονται οι εκπτώσεις και αναπτύσσεται ο ανταγωνισμός μεταξύ των παρόχων. Το σχέδιο περιλαμβάνει δηλαδή αναπροσαρμογή του ΕΤΜΕΑΡ και μεταφορά του στους παρόχους ηλεκτρικής ενέργειας. Το σκεπτικό αυτού του σχεδίου είναι ότι έχει διευρυνθεί το έλλειμμα λόγω της χαμηλής Οριακής Τιμής Συστήματος, η οποία από την άλλη αφήνει υψηλά περιθώριου κέρδους στους παρόχους. Δεν διασφαλίζει ωστόσο το ότι οι πάροχοι ηλεκτρικής ενέργειας δεν θα το μετακυλίσουν στην κατανάλωση.

Σύμφωνα με τα τελευταία επίσημα στοιχεία του ΛΑΓΗΕ, το έλλειμμα του λογαριασμού ΑΠΕ αναμένεται να φτάσει στα 236,72 εκατ. ευρώ στο τέλος του 2016 και στα 374,91 εκατ. ευρώ στο τέλος του 2017.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή