Μίνι ρήγμα στην Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ

Μίνι ρήγμα στην Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ

1' 41" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η γνωστή τελευταία επιμονή της κυβέρνησης να επιδιώξει την ψήφιση ρύθμισης για την Υπηρεσία Ασύλου, μέσω εκπρόθεσμης, και άσχετης με το νομοσχέδιο στο οποίο συμπεριλήφθηκε, τροπολογίας, προκάλεσε, εκτός από εντονότατες διαμαρτυρίες της αντιπολίτευσης, και σοβαρές αναταράξεις στο εσωτερικό της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ. Πέντε βουλευτές, μέσω εσωκομματικού εγγράφου, όχι μόνο δήλωσαν τη διαφωνία τους με την επίμαχη τροπολογία και τη μεθόδευση που ακολουθήθηκε για την ψήφισή της αλλά και κοινοποίησαν την πρόθεσή τους να την καταψηφίσουν, καλώντας και άλλους συναδέλφους τους να συνταχθούν με την πρωτοβουλία τους. Υπενθυμίζεται ότι η εν λόγω τροπολογία κατατέθηκε, αποσύρθηκε, επανακατατέθηκε με αλλαγές και τροποποιήθηκε από τον αναπληρωτή υπουργό Εσωτερικών Ιωάννη Μουζάλα πριν από την ψήφισή της.

Η κίνηση των «5», ωστόσο, αποδείχθηκε «αναίμακτη» για την πλειοψηφία, καθώς δεν υπήρξε ονομαστική ψηφοφορία επί της τροπολογίας, κατά τη διάρκεια της οποίας θα καταγράφονταν «διαρροές». Η τροπολογία, τελικά, ψηφίστηκε με τον παραδοσιακό τρόπο (διά δηλώσεως ψήφου από τους εισηγητές των κομμάτων, με χαρακτήρα εκπροσώπησης του συνόλου της κοινοβουλευτικής ομάδας στην οποία ανήκει ο καθένας). Μάλιστα, εκτός από τον ΣΥΡΙΖΑ και τους ΑΝΕΛ, υπέρ ψήφισαν η Ν.Δ. και το Ποτάμι – κατά όλοι οι υπόλοιποι. Ωστόσο, πολιτικά το «αγκάθι» έκανε την εμφάνισή του. Το κείμενο των πέντε βουλευτών, Χρ. Καραγιαννίδη, Αννέτας Καββαδία, Γ. Ψυχογιού, Γ. Πάλλη και Χρ. Παπαδόπουλου, προς τους συναδέλφους τους της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ είναι ενδεικτικό:

«Συνάδελφοι, συναδέλφισσες, στο νομοσχέδιο για τον αναπτυξιακό νόμο ο σύντροφος Μουζάλας έφερε μία τροπολογία χωρίς καμία προηγούμενη συνεννόηση με την Κοινοβουλευτική Ομάδα και την αντίστοιχη ΕΠΕΚΕ Μεταναστευτικού, τροπολογία που αφορά στη σύνθεση των επιτροπών ασύλου. Η τροπολογία είναι στα όρια της συνταγματικότητας αλλά και της κοινής μας θέσης για τα ανθρώπινα δικαιώματα».

Υπό αυτό το πρίσμα, σημειώνουν: «Ζητάμε από τον κ. Μουζάλα να αποσύρει τη συγκεκριμένη τροπολογία. Σε αντίθετη περίπτωση, δηλαδή στον βαθμό που ο σύντροφος Μουζάλας επιμένει στην κατάθεση της τροπολογίας, σε βάρος της πολιτικής και της εσωκομματικής δημοκρατίας είμαστε υποχρεωμένοι-ες να γνωστοποιήσουμε τη διαφωνία μας. Στον βαθμό, μάλιστα, που θα γίνει ονομαστική ψηφοφορία για τη συγκεκριμένη τροπολογία, θα εκφράσουμε τη διαφωνία μας εμπράκτως και σε κάθε περίπτωση δημόσια».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT