Η κρίσιμη γενική συνέλευση του ΣΕΒ με την ομιλία – παρέμβαση Γιούνκερ

Η κρίσιμη γενική συνέλευση του ΣΕΒ με την ομιλία – παρέμβαση Γιούνκερ

2' 55" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Δεν υπάρχει χρόνος για χάσιμο. Η χώρα γύρισε σελίδα με την ολοκλήρωση της αξιολόγησης, αλλά αυτό δεν αρκεί για να φύγει μπροστά. Χρειάζονται αναπτυξιακά αντίβαρα στα υφεσιακά μέτρα από το μείγμα πολιτικής της υπερφορολόγησης.

Αυτό είναι το μήνυμα που αναμένεται να στείλει ο πρόεδρος του ΣΕΒ Θεόδωρος Φέσσας από το βήμα της ετήσιας τακτικής γενικής συνέλευσης του Συνδέσμου προς τον πολιτικό και επιχειρηματικό κόσμο της χώρας, την προσεχή Τρίτη. Στη φετινή γενική συνέλευση θα διεξαχθούν και αρχαιρεσίες για την ανάδειξη νέου διοικητικού συμβουλίου και νέου γενικού συμβουλίου, με το σημερινό διοικητικό συμβούλιο να ανανεώνει την εμπιστοσύνη του στο πρόσωπο του κ. Φέσσα.

Νέα μέλη

Στο νέο διοικητικό συμβούλιο του ΣΕΒ εκπροσωπείται το σύνολο των κλάδων του ελληνικού επιχειρείν, με εξαίρεση τον τουρισμό, με τη βιομηχανία να εξακολουθεί να αποτελεί τον βασικό πυλώνα. Παραμένει η παλαιά φρουρά (Γιώτης Ιωάννης, Θεοδωρόπουλος Σπύρος, Καλλιτσάντσης Αναστάσιος, Μυτιληναίος Ευάγγελος, Παπαλεξόπουλος Δημήτριος, Βασιλάκης Ευτύχιος, κ.ά.), ενώ εισέρχονται πέντε νέα μέλη. Πρόκειται για τους κυρίους Μιχάλη Τσαμάζ (όμιλος ΟΤΕ), Αθανασίου Οδυσσέα (Lamda Development), Μιχάλη Στασινόπουλο (Βιοχάλκο) και τις κυρίες Ηρώ Αθανασίου (UNILEVER Ελλάς/Κύπρου) και Νέλλη Κάτσου (Pharmaten).

Βασικός ομιλητής στη γενική συνέλευση του ΣΕΒ θα είναι φέτος ο πρόεδρος της Ε.Ε. Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ. Η παρουσία του οριστικοποιήθηκε τον περασμένο Νοέμβριο κατά την επίσκεψη της διοίκησης του ΣΕΒ στις Βρυξέλλες, στο πλαίσιο των δράσεων που ξεκίνησαν με πρωτοβουλία του προέδρου Θεόδωρου Φέσσα. Το πρόγραμμα, μάλιστα, του κ. Γιούνκερ καθόρισε και την ημερομηνία διεξαγωγής της ετήσιας γενικής συνέλευσης του ΣΕΒ, η οποία πραγματοποιούνταν παραδοσιακά τον Μάιο. Η παρουσία του προέδρου της Ε.Ε. στη γενική συνέλευση του ΣΕΒ θα ενθαρρύνει τους Ελληνες επιχειρηματίες και θα αναπτερώσει το ηθικό της ελληνικής κυβέρνησης, δείχνοντας σε όλους τον δρόμο της ανάπτυξης και της ευθύνης, για να μπορέσει η χώρα να επανέλθει ως ισότιμο μέλος της Ευρωζώνης στον πυρήνα της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Η θέση και το μήνυμα του ΣΕΒ προς τον πρόεδρο της Ε.Ε. θα είναι ότι η γρήγορη και αποτελεσματική εφαρμογή του προγράμματος θα πρέπει να συνοδευθεί από δυναμικές κοινές πρωτοβουλίες της ελληνικής κυβέρνησης και της Κομισιόν σε τρεις άξονες: δραστική καταπολέμηση της φοροδιαφυγής, σταδιακή ελάφρυνση της υπερφορολόγησης στην παραγωγή, σχέδιο ανάπτυξης με έμφαση στις ιδιωτικοποιήσεις και στα ΣΔΙΤ.

Ανάγκη συναίνεσης

Την ανάγκη διαρκούς επικοινωνίας με τους εταίρους σε όλα τα θέματα αναμένεται να επισημάνει ο κ. Φέσσας στην ομιλία του, όπως επίσης και την ανάγκη γενικότερης συναίνεσης στο εσωτερικό της χώρας. Για να βγει η χώρα από την κρίση, δεν μπορεί να κινείται ο καθένας χωριστά, αλλά όλοι μαζί. Δεν υπάρχει άλλος τρόπος, αναμένεται να πει ο κ. Φέσσας, στέλνοντας και μήνυμα συναίνεσης προς τα πολιτικά κόμματα.

Ο κ. Φέσσας αναμένεται να θίξει και το θέμα της φορολογίας, προτείνοντας εκσυγχρονισμό του φορoλογικού συστήματος μέσω της μείωσης των συντελεστών. Θα θυμίσει ότι το 3% των φορολογουμένων πληρώνει το 42% του φόρου εισοδήματος και θα προτείνει την άμεση εφαρμογή ενός σχεδίου καταπολέμησης της φοροδιαφυγής και της εισφοροδιαφυγής σε συμφωνία με τους εταίρους, προκειμένου να εφαρμοστεί στις αρχές του 2017. Θα επιμείνει στην επιτάχυνση του προγράμματος ιδιωτικοποιήσεων και θα προτείνει την εφαρμογή ενός φιλόδοξου προγράμματος ΣΔΙΤ και παραχωρήσεων σε δίκτυα και υποδομές.

Θα επισημάνει επίσης ότι, για να απελευθερωθούν πόροι για χρηματοδότηση υγιών επιχειρήσεων, απαιτείται διαχείριση των «κόκκινων» δανείων χωρίς νόθευση του ανταγωνισμού. Στο κρίσιμο θέμα των εργασιακών, ο κ. Φέσσας θα αναδείξει ως προτεραιότητες το υψηλό μη μισθολογικό κόστος, όπως και την αδήλωτη εργασία και την εισφοροδιαφυγή. Θα επισημάνει, τέλος, την ανάγκη «ρεαλισμού, υπευθυνότητας και αποτελεσματικότητας στις αποφάσεις», στέλνοντας μήνυμα ότι δεν υπάρχει χρόνος για αυταπάτες, ενώ θα καταθέσει στην πολιτική ηγεσία κατάλογο 124 προτάσεων πολιτικής για επενδύσεις και ανάπτυξη.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT