«Κόκκινη κάρτα» στην Enaon EDA από τη ρυθμιστική αρχή ενέργειας

«Κόκκινη κάρτα» στην Enaon EDA από τη ρυθμιστική αρχή ενέργειας

Καθυστερεί αδικαιολόγητα να επιστρέψει 4 εκατ. σε ενεργοβόρες βιομηχανίες

2' 21" χρόνος ανάγνωσης

Για παραβίαση του νομοθετικού πλαισίου που διέπει τη δραστηριότητά της και τους όρους της άδειάς της εγκαλεί την Enaon EDA (διάδοχο των θυγατρικών της ΔΕΠΑ Υποδομών μετά τη συγχώνευσή τους) η ΡΑΑΕΥ. Η παρέμβαση της Αρχής συνδέεται με την άρνηση της Enaon EDA να συμμορφωθεί με αποφάσεις που εξέδωσε το διάστημα 2020 -2021 και αφορούν επιστροφή ενός συνολικού ποσού της τάξης των 4 εκατ. ευρώ σε ενεργοβόρες βιομηχανίες της χώρας.

Το 2020, και μετά από αίτημα της Ενωσης Βιομηχανικών Καταναλωτών Ενέργειας (ΕΒΙΚΕΝ) και έναν μακρύ διάλογο με την Ε.Ε., η ΡΑΕ (νυν ΡΑΑΕΥ) με απόφασή της υποχρέωσε τις τρεις τότε εταιρείες διανομής φυσικού αερίου (ΕΔΑ Αττικής, ΕΔΑ ΘΕΣΣ και ΔΕΔΑ) να καταβάλουν αντισταθμιστικά στις ενεργοβόρες βιομηχανίες για το διάστημα 14 Αυγούστου 2015 έως και 1η Δεκεμβρίου 2016, που πλήρωσαν αυξημένο τέλος διανομής (4 ευρώ/μεγαβατώρα). Η απόφαση προέβλεπε την καταβολή ενός συνολικού ποσού της τάξης των 4,1 εκατ. ευρώ και την πληρωμή του σε 36 άτοκες δόσεις από 1/1/2021 έως 31/10/2024.

Οι τρεις εταιρείες διανομής, που πλέον έχουν συγχωνευθεί σε μία (Εnaon EDA), άσκησαν προσφυγή και αίτηση αναστολής κατά των αποφάσεων της ΡΑΕ ενώπιον του Διοικητικού Εφετείου Αθηνών, οι οποίες και απορρίφθηκαν. Η Enaon ΕDA, ως καθολικός διάδοχος των τριών εταιρειών διανομής, συνεχίζει να μην υπακούει στις αποφάσεις της ΡΑΕ επικαλούμενη την πρόθεσή της να ασκήσει αίτηση αναίρεσης ενώπιον του ΣτΕ προκειμένου να αμφισβητήσει τη νομιμότητα των αποφάσεων του Διοικητικού Εφετείου. Η ΡΑΑΕΥ σε επιστολή που απέστειλε στην Enaon EDA την περασμένη Παρασκευή επισημαίνει ότι «παραβιάζει το νομοθετικό πλαίσιο που διέπει τη δραστηριότητά της και τους όρους της άδειάς της, καθώς δεν συμμορφώνεται με τις αποφάσεις της Αρχής και τις συναφείς δικαστικές αποφάσεις» και καλεί την εταιρεία να παράσχει εξηγήσεις έως η Δευτέρα 3 Ιουνίου.

Η εταιρεία παραβιάζει το νομοθετικό πλαίσιο που διέπει τη δραστηριότητά της.

Η ΡΑΑΕΥ επισημαίνει στην επιστολή της ότι οι αποφάσεις της συνοδεύονται από το τεκμήριο της νομιμότητας και δεν συντρέχει καμία από τις περιπτώσεις που ορίζει το θεσμικό πλαίσιο για την παύση ισχύος της συγκεκριμένης απόφασης. Επιπλέον, επισημαίνει, οι αποφάσεις της Αρχής πληρούν το λειτουργικό κριτήριο της άμεσης εξυπηρέτησης του δημοσίου σκοπού και η μη συμμόρφωση με αυτές υπονομεύει τον σκοπό του δημοσίου συμφέροντος που αυτές εξυπηρετούν. «Η εταιρεία σας, τόσο λόγω της αναντίρρητης νομικής της υποχρέωσης όσο και εκ του ρόλου που κατέχει στην αγορά ενέργειας, ασκώντας δραστηριότητα κοινής ωφέλειας, όφειλε εξαρχής να συμμορφωθεί με τις αποφάσεις της Αρχής, δεδομένου ότι η εφαρμογή τους ήταν υποχρεωτική χωρίς να προϋποτίθεται η διαμεσολάβηση κάποιας δικαστικής απόφασης», αναφέρει στην επιστολή της η ΡΑΑΕΥ.

Επισημαίνει, τέλος, ότι η καθυστέρηση που ήδη έχει σημειωθεί από την έκδοση των αποφάσεων της Αρχής έως σήμερα υπερβαίνει το εύλογο χρονικό διάστημα και είναι παντελώς αδικαιολόγητη. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι δικαστικά κατά των ΕΔΑ έχουν κινηθεί και οι ενεργοβόρες βιομηχανίες και μέσα στις επόμενες ημέρες αναμένονται οι πρώτες αποφάσεις επί των αιτημάτων διαταγής πληρωμών.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT