15o Φεστιβάλ Χορού

1' 44" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με υπότιτλο «Επανεκκίνηση», με ημερομηνίες 1-14/06 τα θέατρα ‘Μελίνα Μερκούρη’ Καλαμαριάς και ‘Μιχάλη Κακογιάννη’ Αθήνας με ‘Νέες Δυνάμεις’ (3/7) αλλά και σεμινάρια και διαλέξεις οργανώθηκε το 15ο Φεστιβάλ Χορού του Σωματείου Ελλήνων Χορογράφων. Με δίκαιη υπερηφάνεια, μελαγχολία στην επανεκτίμηση του ‘γκρίζου και αβέβαιου πολιτιστικού παρόντος’ μας, αλλά και ‘επαναστατική’ διάθεση, ο κύριος οργανωτής, ο άνθρωπος για όλες τις δουλειές (στην περίπτωση την αγάπη του για τους ομολόγους του και τον Χορό) ο Πρόεδρος του Σωματείου Ελλήνων Χορογράφων, Πέτρος Γάλλιας προσπάθησε πάλι να τα καταφέρει και… τα κατάφερε. Και το αφιέρωσε στη Μεγάλη Κυρία της χοροθεατρικής πραγματικότητας Μαρία Χορς. Έτσι σύναξε 55 χορογράφους με 44 ομάδες χορού και τιτλοφόρησε την όλη προσπάθεια «Επανεκκίνηση» γιατί έτσι ‘σηματοδοτούμε την ολοκλήρωση ενός κύκλου των πρώτων 15 χρόνων του Φεστιβάλ μας και ταυτόχρονα το ξεκίνημα ενός νέου, ακόμα πιο δυναμικού κύκλου’. (από το, όπως πάντα, εξαιρετικής αισθητικής έντυπο πρόγραμμα). Ο Γάλλιας δεν το βάζει κάτω και, είμαι βέβαιος, ότι ήδη θα προγραμματίζει το… 16ο Φεστιβάλ. Ιδιαίτερα καθώς φέτος οι εκδηλώσεις ‘πραγματοποιούνται με τη συνεργασία του Ελληνικού Τμήματος του Διεθνούς Συμβουλίου Χορού CID UNESCO και την ουσιαστική στήριξη και φιλοξενία του Ιδρύματος Μιχάλης Κακογιάννης’. Πάλι και ξανά και για το μέλλον!

Εντυπωσιάζομαι από το γεγονός ότι από αυτές τις 44 ομάδες χορού οι 20 περίπου διαθέτουν ξενική ονομασία. Όταν φτάσουμε, όμως, στους τίτλους ή τις ονομασίες των προτεινομένων χορευτικών έργων εκεί θα… ξιπαστούμε: 25 ξένοι τίτλοι –  περίπου! Ετοιμάζονται για το εξωτερικό; 15 προτείνουν άνω των 5 χορευτών. Οι άλλες από 5 και κάτω, ακόμη και ντουέτα και σόλο. Δύο μικρά σχήματα από την Ιταλία και ένα από την Ελβετία συμπληρώνουν (ελπίζω να μέτρησα καλά ως τώρα!) τη γενικότερη εικόνα. Σε μία περίπτωση παρουσιάζονται μια 3μελής ‘επαγγελματική ομάδα’ κυριών, μαζί με μία 7μελή ‘εφηβική ομάδα’, μια 15μελή ‘παιδική ομάδα’ και μία 4μελή ‘ομάδα ενηλίκων’. Όλες με θηλυκές παρουσίες μόνο. Οι άνδρες χορευτές αποτελούσαν πάντα πρόβλημα στην Ελλάδα. Στο παρελθόν τα show της TV απασχολούσαν αρκετούς όπως και τα νυχτερινά κέντρα. Ο έντεχνος χορός υστερούσε. Κάπου πήρε ‘τα πάνω του’ όταν άρχισαν οι επιχορηγήσεις του ΥΠΠΟ στις Ομάδες αλλά και αυτό… ξεφούσκωσε. Θα συνεχίσω στο επόμενο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή