Spetses Classic Yacht Regatta 2016: Όρτσα τα πανιά

Spetses Classic Yacht Regatta 2016: Όρτσα τα πανιά

2' 19" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Παράδοση, ιστορία και αυθεντική ξυλοναυπηγική τέχνη στο Spetses Classic Yacht Regatta 2016, που «σηκώνει άγκυρα» στις 30 Ιουνίου.

Βλέποντας τους παλιούς καραβομαραγκούς να δουλεύουν κάτω από τον ήλιο τρίβοντας και βάφοντας τα καΐκια τους, πολλοί τουρίστες ρωτούν: «Πού είναι το εργοστάσιο;». Αν ήξεραν ότι καθεμία από αυτές φτιάχνεται από την αρχή μέχρι το τέλος στο χέρι, από έναν άνθρωπο, για περίπου οκτώ μήνες, ενδεχομένως να τις παρατηρούσαν με μεγαλύτερη προσοχή. Ο 34χρονος Παντελής Κορακής, γιος του ξακουστού Σπετσιώτη καραβομαραγκού Ντίνου Κορακή, έφτιαξε μόνος του σκαρί της «Αμάλθειας», με την οποία θα πάρει μέρος φέτος στο Spetses Classic Yacht Regatta. Πολλοί τo κάνουν… Τα κατασκευάζουν από το μηδέν, μόνο και μόνο για να συμμετάσχουν στον αγώνα. Κόντρα στις δυσκολίες που φέρνουν οι εποχές αλλά και η ελληνική νομοθεσία στους ιδιοκτήτες καϊκιών, ο Διεθνής Αγώνας Κλασικών και Παραδοσιακών Σκαφών, που φέτος πραγματοποιείται για έκτη συνεχή χρονιά -από 30 Ιουνίου έως 3 Ιουλίου-, αναζωπυρώνει το ενδιαφέρον για την ελληνική ξυλοναυπηγική τέχνη.

Το Spetses Classic Yacht Regatta περιλαμβάνει ιστιοδρομίες για κλασικά σκάφη, παραδοσιακά σκάφη, παραδοσιακές λέμβους και οικογενειακές λέμβους – Dinghies και διοργανώνεται από τον Ναυτικό Ομιλο Ελλάδος, με την υποστήριξη του Ναυτικού Ομίλου Σπετσών, υπό την αιγίδα του Δήμου Σπετσών. Θα δούμε μερικά από τα πιο διάσημα κλασικά σκάφη αναψυχής στην Ελλάδα, αλλά και σημαντικές παρουσίες από το εξωτερικό. Οι περισσότεροι ιδιοκτήτες που βρίσκονται στο πηδάλιο συνηθίζουν να συμμετέχουν σε πολλούς αγώνες, ενώ άλλοι γοητεύτηκαν στην πορεία από το θέαμα και αποφάσισαν να δοκιμάσουν τις δυνάμεις και τις γνώσεις τους «στα πανιά», δηλώνοντας συμμετοχή στη Regatta.

Η Regatta των Σπετσών έχει μία ακόμη ιδιαιτερότητα: ενώ τους περισσότερους ιστιοπλοϊκούς αγώνες δυσκολεύεται κανείς να τους παρακολουθήσει από τη στεριά, σε αυτή τη διοργάνωση οι στίβοι βρίσκονται στο «μπογάζι», στον στενό θαλάσσιο διάπλου μεταξύ Σπετσών και Πελοποννήσου, οπότε μπορεί κανείς να απολαύσει όλη τη διαδρομή από το λιμάνι.

Η επίσημη έναρξη του αγώνα θα γίνει με το καθιερωμένο κοκτέιλ πάρτι στο Nikki Beach Resort and Spa στο Πόρτο Χέλι.

Στο πλούσιο ναυταθλητικό πρόγραμμα που θα ακολουθήσει καθ’ όλη τη διάρκεια του τετραημέρου, οι προγραμματισμένες ιστιοδρομίες θα έχουν πλήθος συμμετοχών αλλά και παράλληλες δράσεις, μεταξύ των οποίων ξεχωρίζουμε: το beach party για τα πληρώματα, τη διαδραστική παρουσίαση της ξυλοναυπηγικής τέχνης από τον παλιό μάστορα Παντελή Κορακή, καθώς και το Challenge Race. Το τελευταίο αφορά τη θεαματική «πρόκληση», όπου, στα πρότυπα του εξωτερικού, ζευγάρια σκαφών συναγωνίζονται το ένα το άλλο.  

Στο πλαίσιο του Spetses Classic Yacht Regatta θα εκδοθούν δύο πανέμορφα λευκώματα από τον Ναυτικό Ομιλο Ελλάδος σε συνεργασία με το θεσμό: το ένα με τίτλο «Ζωντανεύοντας τα παραδοσιακά ελληνικά σκαριά», με όλη την ιστορία της ελληνικής ξυλοναυπηγικής τέχνης, και το άλλο με τίτλο «Πρωταγωνιστές», που αφηγείται ιστορίες και ταξίδια σκαφών, όπως για παράδειγμα του καταπληκτικού καϊκιού «Παναγία Τήνου», που με πίστη στην παράδοση έχει τον ίδιο εργάτη άγκυρας από το 1950.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή