Το Euro απλώνει χαλί στους «16»

Το Euro απλώνει χαλί στους «16»

2' 38" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η ολοκλήρωση της πρώτης φάσης των ομίλων δίνει τη σειρά της στην αποψινή σέντρα της φάσης των «16» του Euro που διεξάγεται στη Γαλλία. Τα αποτελέσματα των ομίλων και ορισμένες εκπλήξεις διαμόρφωσαν έναν ιδιόμορφο «χάρτη» της διοργάνωσης, που μοιάζει να «διχοτομεί» τις 16 ομάδες σε θεωρητικά «φαβορί».

Ιταλία, Ισπανία, Γαλλία, Γερμανία και Αγγλία θα κοντραριστούν στις διασταυρώσεις, με στόχο την παρουσία στον τελικό και με μονάχα μία από αυτές να καταφέρει να δηλώσει «παρούσα» στον μεγάλο τελικό του Σταντ ντε Φρανς, σε περίπτωση βεβαίως που δεν υπάρξει κάποια μεγάλη έκπληξη από τις υπόλοιπες ομάδες. Στο άλλο μισό, Βέλγιο, Κροατία και Πορτογαλία δείχνουν οι πιο ισχυρές ομάδες για παρουσία στον τελικό, και το Euro της Γαλλίας αποτελεί την ιδανική διοργάνωση για μια έκπληξη, τουλάχιστον όσον αφορά τις πιθανότητες που υπήρχαν πριν από την έναρξή του.

Για διαφορετικούς λόγους, ορισμένoι αντίπαλοι παρουσιάζουν μεγάλο ενδιαφέρον ως προς τις ποδοσφαιρικές ιστορίες που συνοδεύουν αυτές τις αναμετρήσεις. Στο ζευγάρι της Ιρλανδίας με τη διοργανώτρια Γαλλία, οι «νησιώτες» δεν έχουν ακόμη ξεπεράσει τον αποκλεισμό από το Μουντιάλ του 2010, εξαιτίας του γεγονότος ότι ο τότε αστέρας των «τρικολόρ» Τιερί Ανρί έκανε καταφανέστατο χέρι σε προσπάθειά του για γκολ και λόγω αυτού οι Ιρλανδοί δεν μπόρεσαν να συμμετάσχουν στο Παγκόσμιο Κύπελλο της Νότιας Αφρικής. Η ομάδα του Μάρτιν Ονίλ χάρισε τη μεγαλύτερη συγκίνηση της τελευταίας αγωνιστικής της φάσης των ομίλων, καθώς η νίκη τους επί της Ιταλίας με γκολ του Μπρέιντι έδωσε σπουδαία πρόκριση την τελευταία στιγμή.

Ισπανία και Ιταλία συνθέτουν την πιο αμφίρροπη κόντρα των «16». Δύο σπουδαίες ομάδες που έπεισαν με την παρουσία τους στη φάση των ομίλων – ωστόσο, η καθοριστική ήττα των «φούριας ρόχας» στο φινάλε του αγώνα με την Κροατία στοίχισε την πρώτη θέση, «ρίχνοντας» την ομάδα του Βιθέντε ντελ Μπόσκε πάνω σε αυτή του Αντόνιο Κόντε.

Οι Αγγλοι, μολονότι δεν έπεισαν, είχαν την τύχη να πέσουν πάνω στους άπειρους Ισλανδούς, όμως η πρωτοεμφανιζόμενη ομάδα είναι αποφασισμένη να δώσει όλο της το «είναι» για να αποκλείσει το πιο παραδοσιακό όνομα του παγκόσμιου ποδοσφαίρου.

Οι Κροάτες έκαναν τη μεγαλύτερη νίκη της φάσης των ομίλων, κοιτάζοντας κατάματα την Ισπανία, αλλά η διασταύρωση την έφερε αντιμέτωπη με μια υπολογίσιμη ομάδα, όπως είναι η Πορτογαλία. Η ομάδα του Κριστιάνο Ρονάλντο, η παρουσία του οποίου προκαλεί τρόμο σε κάθε αντίπαλη ομάδα, καθιστά το έργο των Κροατών απαιτητικό, αν και σίγουρα έχει τον πρώτο λόγο για την πρόκριση.

Το Βέλγιο της πλειάδας αστεριών έκανε νίκες χαρακτήρα με Σουηδία και Ιρλανδία, και αν ο Μαρκ Βίλμοτς καταφέρει να πατήσει το «κουμπί» της ομοιογένειας, τότε η ομάδα του δείχνει ικανή να φτάσει τελικό. Η Ουγγαρία των γερόλυκων Κίραλι και Γκέρα, καθώς και του αρχηγού Τζούτζακ έπεισε πως είναι σε υψηλό επίπεδο και η αναμέτρηση προμηνύεται ενδιαφέρουσα.

Εντυπωσιακή φαντάζει η βρετανική κόντρα Ουαλίας και Βόρειας Ιρλανδίας με φόντο τα προημιτελικά. Γκάρεθ Μπέιλ, από τη μία, και οι εντυπωσιακότεροι οπαδοί του τουρνουά, από την άλλη, θα συναντηθούν σε ένα ματς με φαβορί τους Ουαλούς, αλλά ικανούς για όλα τους Βορειοϊρλανδούς.

Αναλυτικά τα ζευγάρια της φάσης των «16»: Ελβετία – Πολωνία (σήμερα), Κροατία – Πορτογαλία (σήμερα), Ουαλία – Βόρεια Ιρλανδία (σήμερα), Ουγγαρία – Βέλγιο (αύριο), Γερμανία – Σλοβακία (αύριο), Ιταλία – Ισπανία (Δευτέρα), Γαλλία – Ιρλανδία (αύριο) και Αγγλία – Ισλανδία (Δευτέρα).

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή