Μια δύσκολη συζήτηση με πιέσεις στο παρασκήνιο

Μια δύσκολη συζήτηση με πιέσεις στο παρασκήνιο

2' 35" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένουν την τοποθέτηση του Βρετανού πρωθυπουργού Ντέιβιντ Κάμερον στη σημερινή συνάντηση των 28 ηγετών, λίγα εικοσιτετράωρα μετά την απόφαση του Ηνωμένου Βασιλείου να αποχωρήσει από την Ευρωπαϊκή Ενωση. Η σημερινή συνάντηση αναμένεται να κρατήσει πολλές ώρες και το δείπνο να τελειώσει αργά, καθώς κατά τη διάρκειά του οι 27 ηγέτες αναμένουν από τον κ. Κάμερον να ανακοινώσει τα επόμενα βήματα αλλά να ακούσει και αυτός μία σειρά από Ευρωπαίους ηγέτες που είναι τουλάχιστον ενοχλημένοι -αν όχι εκνευρισμένοι- για τους χειρισμούς του που οδήγησαν σε αυτή την πρωτοφανή κατάσταση. «Δεν θα είναι εύκολη η συζήτηση», λέει στην «Κ» Ευρωπαίος διπλωμάτης.

Ο κ. Κάμερον είναι σαφές ότι δεν υπάρχει καμία περίπτωση να ζητήσει την εκκίνηση της διαδικασίας εξόδου του Ηνωμένου Βασιλείου, αν και το σήμα από τις Βρυξέλλες είναι ξεκάθαρο: Δεν θα υπάρξει καμία διαπραγμάτευση, επίσημη ή ανεπίσημη, αν δεν ενεργοποιήσει το άρθρο 50. Μέχρι όμως να ολοκληρωθεί η έξοδος από την Ευρωπαϊκή Ενωση, το Ηνωμένο Βασίλειο θα συνεχίσει να συνεισφέρει στον ευρωπαϊκό προϋπολογισμό και να συμμετέχει στα Συμβούλια και τις διαδικασίες αλλά σίγουρα με μειωμένη επιρροή. «Δύο χρόνια αναμένονται να διαρκέσουν οι συζητήσεις και εκεί θα εξεταστούν όλα τα θέματα», δήλωσε χθες ο εκπρόσωπος της Επιτροπής κ. Μαργ. Σχοινάς.

Η στάση του Κάμερον

Ο κ. Κάμερον αναμένεται να δώσει την κατεύθυνση για τη στάση που θα κρατήσει, θα φανεί αν υπάρχει ένα σχέδιο Β από τη βρετανική πλευρά που θα μπορούσε να αλλάξει τη διαδικασία αλλά και κατά πόσο μπορεί να επισπεύσει την ενεργοποίηση του άρθρου 50 που θα ξεκινήσει τις διαδικασίες εξόδου μιας χώρας από την Ευρωπαϊκή Ενωση.

Συγχρόνως αναμένεται να συζητηθεί και το θέμα της βρετανικής προεδρίας το δεύτερο εξάμηνο του 2017. Επειδή πλέον η Μεγάλη Βρετανία δεν μπορεί να προεδρεύσει στο ευρωπαϊκό συμβούλιο, θα γίνει σαφές στον πρωθυπουργό της ότι δεν μπορεί να καθυστερήσει την ενεργοποίηση του άρθρου 50 έως τον Οκτώβριο. Κι αυτό γιατί θα πρέπει η επόμενη στη σειρά χώρα που θα αναλάβει την προεδρία να ξεκινήσει τις προετοιμασίες, που διαρκούν πολύ, εγκαίρως.

Ιστορική συνάντηση

Αύριο το πρωί θα γίνει για πρώτη φορά συνάντηση των 27 ηγετών χωρίς τη Μεγάλη Βρετανία και παρόλο που θα είναι άτυπη, παραμένει ιστορική, καθώς δεν έχει υπάρξει προηγούμενο στην ιστορία της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Ο σκοπός της συνάντησης των «27» είναι να γίνει μία πρώτη συζήτηση για το μέλλον της Ενωσης. «Είναι ξεκάθαρο σε όλους μας ότι υπάρχουν πολλά που πρέπει να αλλάξουν στον τρόπο λειτουργίας της Ευρωπαϊκής Ενωσης», λέει Ευρωπαίος διπλωμάτης στην «Κ» και αύριο θα γίνει μία πρώτη συζήτηση.

Η εκτίμηση στις Βρυξέλλες είναι ότι δεν πρόκειται δημοσίως τα κράτη-μέλη και η Επιτροπή να ασκήσουν μεγάλη πίεση στις διαπραγματεύσεις της Ευρωπαϊκής Ενωσης με τους Βρετανούς, καθώς σε μία τέτοια περίπτωση οι λαϊκιστές στα άλλα κράτη-μέλη θα έχουν άλλο ένα επιχείρημα για να υποστηρίξουν ότι στην Ευρώπη δεν γίνεται σεβαστή η βούληση των λαών.

Στο παρασκήνιο, ωστόσο, η πίεση προς το Λονδίνο θα είναι ασφυκτική. Ο κ. Σχοινάς επιβεβαίωσε ότι μετά την υποβολή της παραίτησης του Βρετανού Τ. Χιλ από τη θέση Επιτρόπου υπεύθυνου για τις κεφαλαιαγορές και τον χρηματοπιστωτικό κλάδο, υπήρξε πρόταση του κ. Ζ.-Κ. Γιούνκερ να παραμείνει αλλά ο Βρετανός πολιτικός ήταν ανένδοτος.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή