58 προτάσεις από ΣΕΒ για αναβάθμιση των επιχειρηματικών πάρκων

58 προτάσεις από ΣΕΒ για αναβάθμιση των επιχειρηματικών πάρκων

1' 21" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ενα συνολικό πλέγμα παρεμβάσεων, έτσι ώστε να καταστούν τα επιχειρηματικά πάρκα πυλώνας για την προσέλκυση επενδύσεων, παρουσίασε χθες ο ΣΕΒ στους συναρμόδιους υπουργούς Οικονομίας και Περιβάλλοντος και Ενέργειας. Πρόκειται για 58 συγκεκριμένες παρεμβάσεις που περιλαμβάνονται σε μελέτη που πραγματοποίησε το Παρατηρητήριο Επιχειρηματικού Περιβάλλοντος του ΣΕΒ για τις επιπτώσεις από την εφαρμογή του νόμου 3982/2011. Ενδιαφέρον παρουσιάζουν τα ευρήματα της μελέτης, σύμφωνα με τα οποία οι επιχειρήσεις που λειτουργούν εντός οργανωμένων επιχειρηματικών υποδομών εξασφαλίζουν χαμηλότερο κόστος εγκατάστασης έως και 34%, εξοικονόμηση στο κόστος οδοφωτισμού και καθαριότητας κοινοχρήστων χώρων έως 42%, σημαντικότατη μείωση στον φόρο ακίνητης περιουσίας, σημαντική μείωση του διοικητικού κόστους, καθώς απαλλάσσονται από την υποχρέωση άδειας εγκατάστασης και ανανέωσης αυτής, ενώ ενθαρρύνονται να εξάγουν και να καινοτομούν. Εντούτοις, στην παρούσα οικονομική συγκυρία, τα πραγματικά οφέλη δεν καθίστανται ορατά, δεδομένου ότι μόλις το 13% των μεταποιητικών επιχειρήσεων λειτουργεί σήμερα σε οργανωμένες επιχειρηματικές υποδομές. Είναι χαρακτηριστικό ότι στην Αττική, η οποία αντιπροσωπεύει το 40% – 45% του συνόλου της μεταποιητικής παραγωγής της χώρας, λειτουργούν μόλις τρεις ολοκληρωμένες περιοχές οργανωμένων υποδοχέων, με συνολική έκταση 1.780 στρεμμάτων (δηλαδή, μόλις το 2,86% της συνολικής έκτασης οργανωμένων υποδοχέων στη χώρα).

Στις προτάσεις του ΣΕΒ προς την κυβέρνηση, μεταξύ άλλων, περιλαμβάνεται η εξυγίανση των άτυπων βιομηχανικών συγκεντρώσεων σε Οινόφυτα και Ασπρόπυργο, η δυνατότητα ανακήρυξης μεμονωμένων μεγάλων βιομηχανικών συγκροτημάτων και επιχειρηματικών συγκεντρώσεων ως «σημειακών» επιχειρηματικών πάρκων, η μείωση του χρόνου αδειοδότησης και η αύξηση των διαθέσιμων πόρων για τη μετεγκατάσταση εντός αυτών. «Ενας νόμος από μόνος του δεν μπορεί να φέρει ανάπτυξη, γι’ αυτό και προτείναμε στους συναρμόδιους υπουργούς ένα συνολικό πλέγμα παρεμβάσεων που θα φέρουν τις επιχειρήσεις μέσα στα πάρκα», τόνισε ο πρόεδρος του ΣΕΒ Θεόδωρος Φέσσας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή