«Ναι» από Ε.Ε. για τη σύσταση ακτοφυλακής

«Ναι» από Ε.Ε. για τη σύσταση ακτοφυλακής

1' 40" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ – ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΣΗ. Το τελικό «πράσινο φως» έδωσε χθες το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για τη σύσταση της νέας ευρωπαϊκής ακτοφυλακής, που θα αντικαταστήσει τον Frontex, σε μια πιο αναβαθμισμένη μορφή. Η νέα ευρωπαϊκή ακτοφυλακή θα ενισχυθεί και σε προσωπικό, αλλά και με εξοπλισμό, ώστε να αντιμετωπίσει με καλύτερα μέσα, αλλά και πιο συλλογικά, τα μεταναστευτικά ρεύματα.

Ο βασικός στόχος αυτού του σώματος θα είναι να δρα προληπτικά, έτσι ώστε να προλαβαίνει κρίσεις σαν αυτή των περασμένων μηνών. Θα βασιστεί στις υπάρχουσες δομές του οργανισμού Frontex, και σκοπός είναι να τεθεί σε λειτουργία τον Σεπτέμβριο. Για τον αρμόδιο Επίτροπο Μεταναστευτικής Πολιτικής Δ. Αβραμόπουλο το τελικό «πράσινο φως» που δόθηκε από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο είναι ιδιαίτερα σημαντικό γιατί, όπως τονίζει, η πρότασή του, που είχε καταθέσει πριν από έξι μήνες, πλέον γίνεται πραγματικότητα.

«Αυτή είναι η Ευρώπη της ευθύνης, της αλληλεγγύης και της δράσης. Η Ευρώπη που θέλουμε όλοι ως Ευρωπαίοι πολίτες», είπε και τόνισε ότι η νέα ακτοφυλακή σκοπό έχει να υποστηρίξει όλα τα κράτη-μέλη που διαχειρίζονται τα εξωτερικά σύνορα της Ενωσης. Με αυτό τον τρόπο παγιώνεται και η ελληνική θέση ότι τα ελληνικά σύνορα είναι και ευρωπαϊκά, που απαιτούν και τη συνδρομή όλων των κρατών-μελών, καθώς η διαχείρισή τους δεν μπορεί να επιτευχθεί μόνο με τους εθνικούς πόρους. Συγκεκριμένα για την Ελλάδα, η δημιουργία αυτής της ακτοφυλακής με διευρυμένες ευθύνες και εξοπλισμό είναι ιδιαίτερα σημαντική, καθώς έχει τη μεγαλύτερη ακτογραμμή από τις χώρες που αντιμετωπίζουν τη μεταναστευτική κρίση, ενώ τα μέσα που διαθέτει ως χώρα είναι περιορισμένα, ιδιαίτερα αν σκεφτεί κανείς ότι η Ιταλία με 4.722 μίλια ακτογραμμής έχει στη διάθεσή της 600 πλοία, τη στιγμή που η Ελλάδα με 8.500 μίλια ακτογραμμής διαθέτει μόλις 240 πλοία.

Σύμφωνα με το σχέδιο της Επιτροπής, τα κράτη-μέλη διατηρούν την «κυριαρχία» τους στα σύνορά τους και αυτά θα είναι υπεύθυνα για να την καθημερινή διαχείριση των εξωτερικών τους συνόρων. Ομως συγχρόνως θα υπάρχουν στη διάθεση των κρατών-μελών και ομάδες άμεσης επέμβασης, ο εξοπλισμός των οποίων θα διατίθεται από τα κράτη-μέλη εντός δέκα ημερών από την κατάρτιση του επιχειρησιακού σχεδίου.

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT