Στα μαλακά έπεσαν Ισπανία, Πορτογαλία με παρέμβαση Σόιμπλε

Στα μαλακά έπεσαν Ισπανία, Πορτογαλία με παρέμβαση Σόιμπλε

2' 34" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την απόφαση να μην επιβάλει πρόστιμα σε Ισπανία και Πορτογαλία πήρε χθες η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, παρά τα μεγάλα ελλείμματα που υπάρχουν στους προϋπολογισμούς των δύο χωρών. Η απόφαση πάρθηκε ως μέρος μιας προσπάθειας να μειωθούν οι αντιευρωπαϊκές φωνές, ιδιαίτερα μετά το Βrexit.

Και ενώ η αίσθηση ήταν στις Βρυξέλλες ότι οι παραδοσιακά «σκληρές χώρες», όπως η Γερμανία, ήταν υπέρ των προστίμων, σε δημοσίευμά της η γερμανική εφημερίδα Handelsblatt μεταδίδει πως ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, παρενέβη στις Βρυξέλλες για να αποτρέψει την επιβολή προστίμου στην Ισπανία και στην Πορτογαλία για υπερβολικά ελλείμματα. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της γερμανικής εφημερίδας, ο κ. Σόιμπλε επικοινώνησε τηλεφωνικά με αρκετούς Ευρωπαίους επιτρόπους για να τους πείσει να μην επιβάλουν πρόστιμα σε Μαδρίτη και Λισσαβώνα, δήλωσαν στη γερμανική εφημερίδα υψηλόβαθμοι διπλωμάτες της Ε.Ε.

Παρά τη θετική απόφαση για τις δύο χώρες της ιβηρικής χερσονήσου, αυτό που αναμένεται είναι αντιδράσεις προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή που φαίνεται πιο ανεκτική και ευέλικτη στους δημοσιονομικούς κανόνες που θέσπισε η ίδια πριν από μερικά έτη με σκοπό να αποφύγει τις μελλοντικές οικονομικές κρίσεις.

Σε δήλωσή της η Επιτροπή είπε πως η απόφαση να μην επιβληθούν πρόστιμα σε Ισπανία και Πορτογαλία είναι βασισμένη «στο δύσκολο οικονομικό περιβάλλον και στις μεταρρυθμιστικές προσπάθειες των δύο χωρών και στις δεσμεύσεις τους να συμμορφώνονται με τους κανόνες».

Ο αρμόδιος επίτροπος κ. Μοσκοβισί πρόσθεσε πως τα πρόστιμα θα ήταν αντιπαραγωγικά για τις δύο οικονομίες, «ιδιαίτερα σε μια στιγμή που οι άνθρωποι αμφισβητούν την Ευρώπη», εννοώντας την απόφαση της Μ. Βρετανίας να αποχωρήσει από την Ε.Ε.

Τι οφείλουν να κάνουν

Ομως οι δύο χώρες μπορεί να μη χρειαστεί να πληρώσουν πρόστιμα, που αναμένονταν να είναι ύψους περίπου 0,2% του ΑΕΠ τους, αλλά να πάρουν μέτρα άμεσα ώστε να μειώσουν τα ελλείμματά τους και να τα φέρουν κάτω από το 3% του ΑΕΠ τους.

Συγκεκριμένα, η απόφαση λέει ότι η Πορτογαλία πρέπει να μειώσει το έλλειμμά της φέτος και η Ισπανία μέχρι το 2018, ενώ και οι δύο χώρες πρέπει να ανακοινώσουν τα μέτρα που θα πάρουν έως τις 15/10.

Η Ισπανία συγκεκριμένα παρά τη διορία των δύο ετών, θα χρειαστεί να πάρει σκληρά μέτρα για να πετύχει τους στόχους της, καθώς θα πρέπει να κάνει μια δημοσιονομική προσαρμογή ύψους 15 δισ. για να μειώσει το έλλειμμά της από το 4,6% που βρίσκεται τώρα στο κάτω από το 3%, όπως υπογραμμίζει το Ευρωπαϊκό Σύμφωνο Σταθερότητας και Ανάπτυξης. Στην περίπτωση της Πορτογαλίας έχει διορία μέχρι το τέλος του 2016 να πάρει μέτρα ύψους 0,25% του ΑΕΠ της χώρας, πέρα από τις περικοπές που αναμένεται να κάνει σύμφωνα με τις εαρινές προβλέψεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Πορτογαλίας, κ. Σίλβα, δήλωσε χθες σχετικά με την απόφαση ότι «είναι πολύ καλά νέα για την Πορτογαλία, την Ευρώπη και το ευρωπαϊκό πνεύμα», τονίζοντας ότι η χώρα του είναι δεσμευμένη να συνεχίσει στον δρόμο της δημοσιονομικής προσαρμογής.

Για την περίπτωση της Ισπανίας που βρίσκεται χωρίς κυβέρνηση από τον Δεκέμβριο, παρά τις δύο εκλογικές αναμετρήσεις, ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Β. Ντομπρόβσκις, τόνισε ότι η προθεσμία έως το 2018 δίνει «αρκετό χρόνο για να ενεργήσει μία νέα κυβέρνηση» και να φέρει το έλλειμμα κάτω από το 3%.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή