Το who is who των 1.573 Ελλήνων αθλητών στους Ολυμπιακούς Αγώνες, 1896-2012

Το who is who των 1.573 Ελλήνων αθλητών στους Ολυμπιακούς Αγώνες, 1896-2012

1' 42" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το 1946, ο δημοσιογράφος και συγγραφέας Γεώργιος Λιβέρης ήταν παιδί ακόμη όταν είχε εντυπωσιαστεί από τη νίκη του Στέλιου Κυριακίδη στον Μαραθώνιο της Βοστώνης. «Από τότε», λέει ο ίδιος, «έμεινα φίλαθλος, λάτρης του στίβου, θεράπων του αθλητισμού, αργότερα πρωταθλητής και Olympian, με 11 παρουσίες στους Ολυμπιακούς Αγώνες με διάφορες ιδιότητες». Αυτά, μεταξύ άλλων, γράφει στον πρόλογο του επίτομου εκδοτικού άθλου, ο οποίος είναι δικό του επίτευγμα και κυκλοφορεί με τον τίτλο «Οι Ελληνες αθλητές στους Ολυμπιακούς Αγώνες. Το Who is Who των 1.573 Olympians, 1896-2012».

Είναι μια έκδοση της ΕΣΟΑ (Ελληνική Ενωση Συμμετασχόντων σε Ολυμπιακούς Αγώνες, τηλ. 210-68.78.888, [email protected]), που σε κάτι λιγότερο από 800 σελίδες παρουσιάζει μια πλήρη έρευνα με βιογραφικά στοιχεία όλων των Ελλήνων αθλητών που συμμετείχαν σε Ολυμπιακούς Αγώνες σε όλες τις κατηγορίες αθλημάτων. Είναι όσοι έγιναν Olympians και, όπως λέει ο Σπύρος Καπράλος, πρόεδρος της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής, στον δικό του πρόλογο στο βιβλίο, «Οι Olympians είναι το βασικό μέλος, η καρδιά, τολμώ να πω, του ολυμπιακού κινήματος. Είναι οι ζωντανοί πρεσβευτές των Ολυμπιακών Αγώνων και οι πλέον κατάλληλοι να προβάλουν τα ολυμπιακά ιδεώδη». Ο Γεώργιος Ανδρεάδης, πρόεδρος της ΕΣΟΑ, αναφέρεται στην ελληνική ιδέα του 1987, στη γέννηση, δηλαδή, της Ελληνικής Ενωσης Συμμετασχόντων σε Ολυμπιακούς Αγώνες, που δημιούργησε τον θεσμό των Olympians. Aυτός με τη σειρά του «υιοθετήθηκε και επίσημα από τη Διεθνή Ολυμπιακή Επιτροπή με τη συγκρότηση της World Olympians Association, η οποία εκφράζει πλέον τον επίσημο φορέα στην καρδιά του ολυμπιακού κινήματος».

«Αυτό το βιβλίο», γράφει ο Τόμας Μπαχ, πρόεδρος της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής, «έχει μια πληρότητα με διαχρονικές αναφορές των εξαιρετικών κατορθωμάτων, ισχυρών συναισθημάτων και αξέχαστων αναμνήσεων. Περισσότερο ακόμη, αναπλάθεται η ιστορία των Ολυμπιακών Αγώνων στη σύγχρονη εποχή μας, από την πρώτη διοργάνωση του 1896 στην Αθήνα μέχρι την ύστατη στο Λονδίνο το 2012».

Οταν βλέπει κανείς τον όγκο της δουλειάς για την παραγωγή αυτής της έκδοσης, συλλογίζεται τις γενιές των Ελλήνων αθλητών που, είτε διακρίθηκαν στους Αγώνες είτε όχι, έφθασαν στο πολύ υψηλό επίπεδο να είναι άξιοι για συμμετοχή. Ολοι οι Olympians, από το 1896 έως τώρα, είναι κομμάτι της ιστορίας του ελληνικού αθλητισμού.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή