Ματιές στον κόσμο

2' 29" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ

Η περιοδεία του Μπαρίσνικοφ

Η επιτυχία που γνωρίζει από πέρυσι ο Μιχαήλ Μπαρίσνικοφ με το «Letter to a Man», βασισμένο στα ημερολόγια του Νιζίνσκι, τον φέρνει και πάλι σε ένα μεγάλο αριθμό πόλεων του κόσμου. Είναι η δεύτερη συνεργασία του με τον Ρόμπερτ Ουίλσον, στην οποία ο Μπαρίσνικοφ καθώς ενσαρκώνει τον Νιζίνσκι παραμένει εν τέλει μόνος επί σκηνής με τη σιωπή του. Εικαστικά, η παράσταση επαινέθηκε ως πλήρες καλλιτεχνικό αποτέλεσμα, στα όρια της φαντασίας και της πραγματικότητας. Είναι η στιγμή που ο Νιζίνσκι αναρωτιέται, στο τέλος του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου, με την καταστροφή ολόγυρα, τι συμβαίνει στον εαυτό του. Αισθάνεται σαν να έχει παγιδευτεί σε έναν τάφο και αγωνίζεται να μην τρελαθεί. Το «Letter to a Man», μετά την ευρωπαϊκή περιοδεία του που ολοκληρώθηκε στη Ρίγα, συνεχίζει τον Οκτώβριο στη Νέα Υόρκη (BAM Harvey Theater), τον Νοέμβριο στο Λος Αντζελες και τον Δεκέμβριο στο Παρίσι, στο Espace Pierre Cardin.

ΒΟΣΤΩΝΗ

Η τέχνη των ερειπίων

To δέος που γεννάει η ενατένιση των αστικών ερειπίων, η πτώση του μεγαλείου ή, απλώς, ο ρομαντισμός της παρακμής είναι το θέμα της έκθεσης στο Μουσείο Καλών Τεχνών της Βοστώνης, με τίτλο «Ruined: When Cities Fall». Η αισθησιακή έκσταση μπροστά στα ερείπια καταγράφεται σε έργα τέχνης από την Αναγέννηση και μετά, καθώς και σε πρώιμες φωτογραφίες του 19ου αιώνα.

ΦΟΡΤ ΓΟΥΕΡΘ

Αναδρομική Φρανκ Στέλα

Σε αμερικανική περιοδεία είναι η αναδρομική έκθεση του Φρανκ Στέλα, που ξεκίνησε στη Νέα Υόρκη στο Whitney Museum. Εως τις 18 Σεπτεμβρίου βρίσκεται στο Μουσείο Μοντέρνας Τέχνης του Φορτ Γουερθ και το φθινόπωρο θα μεταφερθεί στο Σαν Φρανσίσκο, στο Young Museum. Παρουσιάζονται εκατό έργα, που παρακολουθούν την εξέλιξη του Φρανκ Στέλα από τη δεκαετία του ’50.

ΛΟΝΔΙΝΟ

Επίσκεψη στο Clarence House

Δεν είναι πολλοί όσοι σκέφτονται να επισκεφθούν τον Αύγουστο το Clarence House, στο Λονδίνο, στο The Mall, κοντά στο Μπάκιγχαμ, κατοικία του πρίγκιπα Καρόλου. Αρχιτεκτονικό έργο του Τζον Νας, το Clarence House είναι κομψοτέχνημα, ιστορική κατοικία μελών της βασιλικής οικογένειας από τον 18ο αιώνα. Στη διάρκεια του Αυγούστου γίνονται ξεναγήσεις για το κοινό, με 10 λίρες είσοδο.

ΗΠΑ

Siddhartha Mukherjee

Συνδυάζει την ιατρική επιστήμη με τη συγγραφή επιστημονικών έργων που γίνονται μπεστ σέλερ ο Ινδός, Αμερικανός πλέον, ογκολόγος Siddhartha Mukherjee. Kαθηγητής στο πανεπιστήμιο Columbia, o ινδικής καταγωγής ερευνητής είχε κερδίσει το βραβείο Πούλιτζερ το 2011 για το έργο του «Ο αυτοκράτορας όλων των ασθενειών: μια βιογραφία του καρκίνου», που θεωρήθηκε από τα επιδραστικά βιβλία στον τομέα του. Το νέο βιβλίο του που τον φέρνει πάλι στην επικαιρότητα έχει τίτλο «The Gene: An Intimate History» και θέτει θεμελιώδη ερωτήματα για το μέλλον του ανθρώπου.

ΠΑΡΙΣΙ

Ο Τσβάιχ στην οθόνη

Βιογραφικό δράμα γερμανικής, αυστριακής και γαλλικής συμπαραγωγής, η ταινία της σκηνοθέτιδος Maria Schrader αφηγείται την ταραχώδη ζωή του Στέφαν Τσβάιχ. Με τίτλο «Vor der Morgenröte» και στα γαλλικά «Stefan Zweig, adieu l’Europe», η ταινία καρπώνεται σαφώς τη διαρκή αναγνωσιμότητα του Αυστριακού συγγραφέα και επιχειρεί να στήσει ένα δράμα εποχής με άρωμα Μεσευρώπης. Τον ρόλο του Στέφαν Τσβάιχ ενσαρκώνει ο Γιόζεφ Χάντερ και της Φριντερίκε Τσβάιχ η Μπάρμπαρα Σούκοβα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή