ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Στη Βουλή μεταφέρει την πολιτική αντιπαράθεση το Μέγαρο Μαξίμου

ΣΩΤΗΡΗΣ ΣΙΔΕΡΗΣ

ΕΤΙΚΕΤΕΣ:

Με στόχο να στείλει ένα μήνυμα προς τους πολιτικούς του αντιπάλους και την κοινωνία ότι δεν τον αφορούν οι συζητήσεις περί εκλογών, οι επικείμενες δημοσκοπήσεις έστω και αν είναι αρνητικές, αλλά και οι φήμες περί πιέσεων ενόψει της δεύτερης αξιολόγησης, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας ετοιμάζεται για έναν δεύτερο κύκλο νομοθετικών πρωτοβουλιών που θα ανακοινώσει τις επόμενες ημέρες.

Ο πρωθυπουργός, σύμφωνα με έγκυρες κυβερνητικές πηγές, φέρεται να είπε σε συνεργάτες του στις πρώτες συσκέψεις μετά τις διακοπές ότι η κυβέρνηση δείχνει σημάδια ωρίμανσης και παρά τη δοκιμασία που διέρχονται οι σχέσεις με μεγάλες κοινωνικές ομάδες εξαιτίας των μέτρων του μνημονίου, ο ΣΥΡΙΖΑ εξακολουθεί να έχει την πρωτοβουλία των κινήσεων σε όλα τα επίπεδα. Μετά την ψήφιση της απλής αναλογικής, τις προτάσεις για την αναθεώρηση του Συντάγματος, την απεμπλοκή μεγάλων έργων και την αδειοδότηση των καναλιών, ο κ. Τσίπρας θεωρεί ότι η κυβέρνηση βρίσκεται ένα βήμα μπροστά από την αντιπολίτευση και υποστηρίζει ότι αυτός ο βηματισμός πρέπει να ενισχυθεί άμεσα.

Ο κ. Τσίπρας εκτίμησε στις συζητήσεις αυτές, ότι η Ν.Δ. δεν συνιστά σοβαρή πολιτική απειλή, καθώς έχει πρόβλημα πολιτικής και ιδεολογικής ταυτότητας και προέβλεψε ότι το αμέσως επόμενο διάστημα που η κυβέρνηση θα φέρει στη Βουλή σημαντικά νομοθετήματα, η αξιωματική αντιπολίτευση θα έχει πρόβλημα στρατηγικής. Το μόνο σοβαρό πρόβλημα που απασχολεί τον πρωθυπουργό, τονίζουν οι ίδιες πηγές, είναι το προσφυγικό και η συμπεριφορά της Τουρκίας, θέματα που, όπως έχει σημειώσει, απαιτούν αυξημένη επαγρύπνηση από την Αθήνα. Υπό αυτό το πρίσμα, ο πρωθυπουργός αναμένεται να συζητήσει με ξένους ηγέτες και στο περιθώριο της συνόδου κορυφής της Μπρατισλάβα και στο περιθώριο της γενικής συνέλευσης του ΟΗΕ την κατάσταση στην περιοχή.

Προς το παρόν ο πρωθυπουργός επικεντρώνεται στην εμφάνισή του στη ΔΕΘ όπου θα ανακοινώσει τις πρωτοβουλίες του, ενώ τις επόμενες ημέρες η κυβέρνηση, ενόψει της ΔΕΘ, θα δώσει στη δημοσιότητα έναν φάκελο που θα περιέχει τον αναλυτικό απολογισμό του κοινοβουλευτικού έργου του τελευταίου χρόνου.

Τα νομοσχέδια που θα προωθήσει τις επόμενες εβδομάδες η κυβέρνηση είναι:

1. Νομοσχέδιο για την Παιδεία. Θα συζητηθεί 30 και 31 Αυγούστου. Με εκκίνηση το θέμα της παιδείας η κυβέρνηση θα υπερασπιστεί πλήρως τον Νίκο Φίλη, την πολιτική του στην ιδιωτική εκπαίδευση και τις αλλαγές που προωθεί στο δημόσιο εκπαιδευτικό σύστημα. Οπως αναφέρει κυβερνητική πηγή, το κυβερνητικό σχέδιο για την παιδεία θα τύχει μεγάλης στήριξης από την κοινωνία, σύμφωνα με έρευνες που έχουν φθάσει στο Μαξίμου, και αυτός είναι ο λόγος που ο πρωθυπουργός θα πάρει πάνω του μεγάλο μέρος της αντιπαράθεσης με τη Ν.Δ.

2. Νομοσχέδιο για την Κοινωνική Αλληλέγγυα Οικονομία. Πρόκειται για μια νέα ορολογία και ένα εντελώς νέο σχέδιο που έχει εκπονήσει η κυβέρνηση. Οπως εξηγεί στην «Κ» ισχυρός κυβερνητικός παράγοντας, το νομοσχέδιο θα προβλέπει τα εξής: Α. Ιδρυση Ταμείου Κοινωνικής Οικονομίας. Το Ταμείο αυτό θα έχει τη δυνατότητα να χορηγεί μικροχρηματοδοτήσεις και να λύνει προβλήματα μικρών δανειοδοτήσεων, εγγυήσεων και εγγυητικών επιστολών για κοινωνικές επιχειρήσεις. Β. Διευρύνει την έννοια του φορέα κοινωνικής οικονομίας. Θέτει κριτήρια για το τι είναι φορέας κοινωνικής οικονομίας όπως: το 60% των καθαρών εσόδων να διοχετεύεται σε κοινωνική δραστηριότητα, το 35% σε θέσεις εργασίας και μισθούς, το 5% να γίνεται αποθεματικό. Γ. Με βάση τα παραπάνω και με ανασχεδιασμό των ΕΣΠΑ και του Αναπτυξιακού, διευκολύνεται η πρόσβαση των φορέων αυτών στα χρηματοδοτικά εργαλεία.

3. Νομοσχέδιο για την αδειοδότηση επιχειρήσεων. Στόχο έχει να διευκολύνει την έναρξη λειτουργίας επιχειρήσεων αντιμετωπίζοντας προβλήματα γραφειοκρατίας και όχι μόνο.

4. Νομοσχέδιο για τη λαθρεμπορία καυσίμων. Αναμένεται εδώ και μήνες και τελικά θα έρθει στη Βουλή τις επόμενες εβδομάδες –έπειτα από πιέσεις του προέδρου του Κοινοβουλίου Νίκου Βούτση, σύμφωνα με κυβερνητική πηγή– χωρίς ωστόσο να είναι γνωστή η ακριβής ημερομηνία.

5. Νομοσχέδιο Υπουργείου Δικαιοσύνης. Αφορά τα υποθηκοφυλακεία και τη στήριξη των αδύναμων στη Δικαιοσύνη.

Ηδη το υπουργείο Δικαιοσύνης βρίσκεται στην τελική φάση επεξεργασίας και διαλόγου με τους κοινωνικούς φορείς σχεδίου νόμου για τη δωρεάν παροχή νομικής βοήθειας σε φυσικά πρόσωπα χαμηλού εισοδήματος και ευάλωτες κοινωνικές ομάδες. Το σχέδιο, σύμφωνα με την κυβέρνηση, συνιστά προσπάθεια εκπλήρωσης του καθήκοντος της πολιτείας να διασφαλίζει την πρόσβαση των ευπαθών ομάδων σε ποιοτική και αποτελεσματική νομική συνδρομή.

Η κυβέρνηση παράλληλα ευελπιστεί ότι η ψήφιση εντός του φθινοπώρου του νομοσχεδίου που μεταρρυθμίζει το καθεστώς των τελών και παραβόλων της Δικαιοσύνης θα αντιμετωπίσει χρόνιες στρεβλώσεις που αγγίζουν την καθημερινότητα των πολιτών. Σύμφωνα με κυβερνητική πηγή, γνώμονας της μεταρρύθμισης είναι «ο εξορθολογισμός του υπάρχοντος συστήματος με την εισαγωγή μειώσεων στις περιπτώσεις που υπήρχαν δικαστικά τέλη και παράβολα αδικαιολόγητα είτε καθ’ αυτά είτε ως προς το συγκεκριμένο ύψος τους».

Έντυπη

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ