Νίψον ανομήματα μη μόναν όψιν

Νίψον ανομήματα μη μόναν όψιν

2' 6" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η κυβέρνηση υπέστη χθες απερίγραπτη ήττα. Σε κρισιμότατο θέμα και με άμεσες συνέπειες. Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Γ. Χουλιαράκης δήλωσε στη Βουλή τα εξής: «Η ελληνική κυβέρνηση έχει πλήρη εμπιστοσύνη στα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ και στα στοιχεία της Eurostat. Εχει πλήρη εμπιστοσύνη και δεν αμφισβητεί τα στοιχεία πάνω στα οποία στηρίχθηκε η συμφωνία του Αυγούστου του 2015, εγγυάται και προστατεύει την ανεξαρτησία της ΕΛΣΤΑΤ, όπως ακριβώς έκανε με τη διαδικασία τοποθέτησης νέου διευθυντή τον προηγούμενο χειμώνα». Δεν χρειαζόταν να προσέξει κανείς ότι ο άνθρωπος που όλη αυτήν την περίοδο κάνει τη βαριά δουλειά της καθημερινής διαπραγμάτευσης με τους Ευρωπαίους και άλλους ελεγκτές, κρατάει τις δύσκολες ισορροπίες με τους αξιωματούχους του Ευρωπαϊκού Ταμείου, της Κεντρικής Τράπεζας, κάποτε ακόμη και του Νομισματικού Ταμείου, διάβασε προσεκτικά τη δήλωσή του. Είναι προφανές ότι προϋπήρξε συνεννόηση με τους «έξω», μια προσπάθεια συμβιβασμού υπό την καθοδήγηση του επιτρόπου Μοσκοβισί που έχει «χρεωθεί» την κυβέρνηση Τσίπρα.

Μόλις πριν από έναν μήνα, το νούμερο 2 της κυβέρνησης και δεξί χέρι του πρωθυπουργού δημιούργησε το ρήγμα που επιδίωξε χθες να περιορίσει ο κ. Χουλιαράκης. Ο Επικρατείας Νίκος Παππάς δήλωνε στον κομματικό ραδιοσταθμό «Κόκκινο» ευτυχής από την επανεξέταση που διετάχθησαν οι δικαστικές αρχές να κάνουν στην κατηγορία εναντίον του πρώην διευθυντή της ΕΛΣΤΑΤ Γεωργίου σχετικά με το έλλειμμα του 2009.

Χαιρετίζοντας την αναίρεση από τη νέα, επιλεγείσα, εισαγγελέα του Αρείου Πάγου κυρία Ξένη Δημητρίου, είπε συγκεκριμένα ο κ. Παππάς: «Ανοίγει μια πληγή την οποία θα πρέπει να διερευνήσουμε σε βάθος. Πώς και εάν διογκώθηκαν τα ελλείμματα για να υπάρξουν προσχεδιασμένες πολιτικές αποφάσεις, για να υπάρξει η υπαγωγή της χώρας στο μνημόνιο. Το αφήγημα του πρόσφατου παρελθόντος για τη χώρα θα αποτελέσει επίδικο του πολιτικού ανταγωνισμού. Θα δοθεί μάχη για να εξηγηθεί και να εξιστορηθεί το τι ακριβώς συνέβη και ποιες σκοπιμότητες εξυπηρετούσε η πορεία της χώρας από τις προηγούμενες κυβερνήσεις και πού θέλει η κάθε πολιτική δύναμη να οδηγήσει τη χώρα».

Ποιος εκφράζει την κυβερνητική γραμμή; Ο κ. Χουλιαράκης ή ο κ. Παππάς; Αν ο δεύτερος δεν είχε κάνει αυτήν τη δήλωση-παρέμβαση στο έργο της Δικαιοσύνης κανείς δεν θα μπορούσε να υποχρεώσει τον κ. Χουλιαράκη να κάνει «δήλωση υποταγής», προφανώς υπαγορευμένη κατά τις επαφές που είχε ο ίδιος μαζί με τον υπουργό Οικονομικών Τσακαλώτο μόλις πριν από λίγες μέρες. Ο σούπερ υπουργός είναι υποχρεωμένος να προτάσσει το κρατικό συμφέρον τής οιασδήποτε κομματικής άποψης μπορεί να έχει. Με τη δήλωσή του, που υιοθετήθηκε και από άλλα στελέχη της κυβερνητικής παράταξης, προκλήθηκε νέο ρήγμα στην εμπιστοσύνη μεταξύ της Ευρώπης και της χώρας μας. Η λίστα των ανομημάτων του κ. Παππά μεγαλώνει διαρκώς!

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή