Ταξίδι Μουζάλα στην Τουρκία

Ταξίδι Μουζάλα στην Τουρκία

2' 30" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σειρά επαφών ενόψει του ταξιδιού του στην Τουρκία, πιθανότατα την επόμενη εβδομάδα, πραγματοποιεί ο αναπληρωτής υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννης Μουζάλας. Μετά τη συνάντησή του με τον Τούρκο πρέσβη Κερίμ Ουράς την Πέμπτη, χθες συναντήθηκε με τον υφυπουργό Εσωτερικών της Πολωνίας Γιακούμπ Σκίμπα, χώρας που έχει επιδείξει πολύ σκληρή στάση στο θέμα των προσφυγικών ροών. Οι δύο υπουργοί συζήτησαν ωστόσο το θέμα της σύστασης ευρωπαϊκού μηχανισμού επιστροφών των παράτυπων μεταναστών. Η συμφωνία Ε.Ε. – Τουρκίας και όλες οι προεκτάσεις συζητήθηκαν επίσης από τις αντιπροσωπείες των δύο χωρών.

Στόχος του υπουργείου είναι η επανενεργοποίηση της Συμφωνίας Ε.Ε. – Τουρκίας, καθώς οι επιστροφές δεν πραγματοποιούνται, αλλά και η επίσπευση του προγράμματος μετεγκατάστασης. Ενδεικτικά, ενώ από τα κράτη-μέλη έχουν προσφερθεί 7.091 θέσεις για μετεγκατάσταση (υπενθυμίζεται ότι μέσα σε μία διετία προβλεπόταν να μετεγκατασταθούν 62.400 πρόσφυγες), ωστόσο μόνο 2.735 άτομα έχουν ταξιδέψει ώστε να ξεκινήσουν τη νέα τους ζωή, καθώς οι χώρες δίνουν την έγκριση για υποδοχή προσφύγων με πολύ αργές διαδικασίες.

Από την άλλη είναι εξαιρετικά επείγον να αποσυμφορηθεί η κατάσταση στην Ελλάδα, όπου παραμένουν σχεδόν 60.000 πρόσφυγες (59.505 έως χθες το πρωί, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία), εκ των οποίων οι 12.376 στα νησιά του Αιγαίου. Το τελευταίο 24ωρο (έως χθες το πρωί) 215 άτομα έφθασαν στα νησιά, ενώ καθημερινά είναι πλέον τα επεισόδια μεταξύ των εγκλωβισμένων. Την ίδια στιγμή τόσο στα νησιά όσο και στην ενδοχώρα κλιμακώνονται οι αντιδράσεις από τους μετανάστες που ζητούν να ολοκληρωθούν σύντομα οι διαδικασίες και να συνεχίσουν το ταξίδι τους προς την Ευρώπη. Παράλληλα, αντιδράσεις σημειώνονται και στα κέντρα φιλοξενίας όπου οι συνθήκες είναι ακατάλληλες για μακροχρόνια παραμονή, ειδικά όταν θα πέσει η θερμοκρασία.

Στη Χίο, Σύρος χρήστης ναρκωτικών μαχαιρώθηκε στον λαιμό σε καυγά με άλλους μετανάστες στο κέντρο της πόλης και νοσηλεύεται από προχθές. Ταυτόχρονα τα τρία σημεία όπου φιλοξενούνται οι αιτούντες άσυλο έχουν γεμίσει ασφυκτικά, οπότε οι νεοφερμένοι στήνουν σκηνές στον περιβάλλοντα χώρο. Πρόσφυγες και μετανάστες πραγματοποίησαν συγκέντρωση διαμαρτυρίας σε κεντρική πλατεία ζητώντας να τους επιτραπεί να φύγουν από το νησί, ενώ και στο hotspot στο χωριό Χαλκειός σημειώθηκαν χθες αντιδράσεις από τους πρόσφυγες.

Πορεία διαμαρτυρίας για την «κράτησή τους» στο νησί πραγματοποίησαν και οι μετανάστες στη Λέσβο, όπου στο hotspot στη Μόρια και στον καταυλισμό στο Καρά Τεπέ αλλά και σε σκηνές σε διάφορα σημεία του νησιού παραμένουν 5.363 άτομα.

Στην Κω, στο hotspot στο Πυργί εκδηλώθηκε χθες το μεσημέρι πυρκαγιά από άγνωστη αιτία σε κοντέινερ την ώρα που η οικογένεια που διαμένει σε αυτό απουσίαζε. Υπενθυμίζεται ότι η Κως ήταν το νησί όπου είχαν σημειωθεί και οι περισσότερες αντιδράσεις για τη φιλοξενία προσφύγων και μεταναστών, ωστόσο τώρα παραμένουν 1.427 άτομα, ενώ η χωρητικότητα της εγκατάστασης επαρκεί για 1.000.

Στα Ιωάννινα, στον καταυλισμό προσφύγων του Κατσικά, περίπου 300 άτομα, οικογένειες με παιδιά, πραγματοποίησαν πορεία διαμαρτυρίας ζητώντας να μάθουν πότε θα μεταφερθούν σε στεγασμένους χώρους όπου θα υπάρχουν καλύτερες συνθήκες διαβίωσης.

Με επιστολή του προς το ΕΚΕΠΥ (Εθνικό Κέντρο Επιχειρήσεων Υγείας) ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών ζητεί κατάλογο των ΜΚΟ που παρέχουν υγειονομική φροντίδα στα κέντρα φιλοξενίας προσφύγων και μεταναστών, επισημαίνοντας ότι ουδέποτε ζητήθηκε η συνδρομή του.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή