Απειλητικά τα νερά του Ευρώτα

Απειλητικά τα νερά του Ευρώτα

2' 6" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ανοιξαν οι ουρανοί χθες στη Λακωνία, με ισχυρότατη νεροποντή και με το ύψος βροχής να φτάνει στο Γεράκι τα 200 χιλιοστά σε ένα 24ωρο, ενώ και στη Σπάρτη έφτασε τα 67 χιλιοστά. Βεβαίως, τα πιο έντονα προβλήματα παρουσιάστηκαν στις εκβολές του Ευρώτα, καθώς τα φουσκωμένα νερά του ποταμού κατέβαιναν ασυγκράτητα προς τη θάλασσα. Μάλιστα, στην περιοχή της Σκάλας έσπασε ένα φράγμα στον ποταμό Ευρώτα, με αποτέλεσμα να πλημμυρίσει η γύρω περιοχή και να μετατραπεί σε λίμνη. Τις μεσημεριανές ώρες χρειάστηκε η επέμβαση των πυροσβεστών για να απεγκλωβιστούν 25 άτομα από σούπερ μάρκετ στον Αγιο Γεώργιο, μεταξύ των χωριών Σκάλα και Βλαχιώτη. Ακόμα ένα άτομο απεγκλωβίστηκε από δέντρο, όπου είχε καταφύγει, από ομάδα της Πυροσβεστικής που πλησίασαν με βάρκες.

Δυστυχώς, όμως, χθες το μεσημέρι οι πυροσβέστες ανέσυραν νεκρό έναν 73χρονο άνδρα, μέσα από χείμαρρο στην περιοχή Βλαχιώτη. Ο άτυχος άνδρας παρασύρθηκε και πνίγηκε στα νερά, σε απόσταση μόλις 150 μέτρων από το σπίτι του.

Τα νερά του Ευρώτα απείλησαν χθες το χωριό Ελος, κοντά στη Σκάλα. Στις επιχειρήσεις διάσωσης συμμετέχει και ελικόπτερο του Ενιαίου Συντονιστικού Κέντρου Διαχείρισης Κρίσεων (ΕΣΚΕΔΙΚ), που μετέβη εκεί έπειτα από αίτημα της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας.

Λόγω της ισχυρής νεροποντής και του κατακλυσμού από ύδατα των δρόμων σε πολλά σημεία, είχε διακοπεί μέχρι αργά χθες η κυκλοφορία στην εθνική οδό Τάραψας – Μονεμβασίας (Δ.Κ. Σκάλας), από τη γέφυρα του ποταμού Ευρώτα μέχρι το χωριό Βλαχιώτη. Διακοπή υπήρξε και στο 13ο χιλιόμετρο της επαρχιακής οδού Σκάλας – Γερακίου, καθώς και σε άλλα σημεία γύρω από τα χωριά Σκάλα και Βλαχιώτη.

Πολύ έντονες ήταν οι βροχοπτώσεις σε πολλές περιοχές της Πελοποννήσου χθες. Στην Κυπαρισσία έπεσαν 93 χιλιοστά βροχής, στο Κρυονέρι Κορινθίας 73, στον Πύργο 67 χιλιοστά. Η χθεσινή βροχή στον Πύργο ήρθε να προστεθεί στα προβλήματα που προκλήθηκαν από τις ισχυρές βροχοπτώσεις της Τρίτης, όταν η Πυροσβεστική Υπηρεσία δέχθηκε 150 κλήσεις για αντλήσεις υδάτων και παροχές βοηθείας, ενώ παρουσιάστηκαν και αρκετές περιπτώσεις ξεριζωμένων δέντρων. Περιορισμένες πλημμύρες, κυρίως σε δρόμους, καταγράφηκαν και στην Κυλλήνη, ενώ προβλήματα παρουσιάστηκαν και στο κέντρο φιλοξενίας προσφύγων που υπάρχει στην περιοχή.

Σοβαρά προβλήματα καταγράφηκαν από την έντονη βροχόπτωση και στην πόλη του Βόλου. Η κακοκαιρία στην πρωτεύουσα της Μαγνησίας εκδηλώθηκε από το απόγευμα της Τρίτης, όταν καταιγίδα έπεσε για περίπου 45 λεπτά και ήταν ικανή για να πλημμυρίσουν δρόμοι, όπως στην περιοχή της Νεάπολης και μπροστά στη μονάδα της ΑΓΕΤ – Ηρακλής, όπου συγκεντρώθηκε πολύ νερό. Προκλήθηκαν γενικότερα προβλήματα στις συγκοινωνίες, στη τηλεφωνική σύνδεση και στην ηλεκτροδότηση. Χωρίς ρεύμα έμειναν προχθές το απόγευμα πολλά χωριά του νότιου Πηλίου και οι περιοχές Αναυρος, Νέα Δημητριάδα, Αστέρια, Αγριά και Λεχώνια.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή