ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ενα βήμα πιο κοντά Ε.Ε. - Αγκυρα για βίζα

REUTERS, AFP, A.P.

Μογκερίνι, Χαν, Τσαβούσογλου και Τσελίκ έδωσαν συνέντευξη Τύπου χθες στην Αγκυρα.

ΕΤΙΚΕΤΕΣ:

ΑΓΚΥΡΑ. O επίτροπος αρμόδιος για τη διεύρυνση της Ε.Ε., Γιοχάνες Χαν, χαρακτήρισε εφικτή την επίλυση του ζητήματος της βίζας, που απειλεί να εκτροχιάσει τη συμφωνία Ε.Ε. - Τουρκίας. Ο Χαν, που επισκέφθηκε την τουρκική πρωτεύουσα, διευκρίνισε ότι το χρονοδιάγραμμα εξαρτάται από την Αγκυρα. Ο Χαν και η εκπρόσωπος εξωτερικής πολιτικής της Ε.Ε. Φεντερίκα Μογκερίνι συναντήθηκαν με τον υπουργό Εξωτερικών της Τουρκίας, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, καθώς και με τον υπουργό Ευρωπαϊκών Υποθέσεων Ομάρ Τσελίκ. Ηταν η πλέον υψηλόβαθμη αποστολή της Ε.Ε. που επισκέπτεται την Αγκυρα μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου. Η Μογκερίνι απάντησε στην τουρκική δυσφορία για την παγερή στάση της Ε.Ε. μετά το πραξικόπημα, επαναβεβαιώνοντας την πίστη της Ε.Ε. στη δημοκρατία. «Δεν υπάρχει το παραμικρό περιθώριο για πραξικοπήματα» είπε η εκπρόσωπος εξωτερικής πολιτικής της Ε.Ε.

«Το βασικό στο οποίο συμφωνήσαμε ήταν να μιλάμε περισσότερο μεταξύ μας και λιγότερο η μία πλευρά για την άλλη», προσέθεσε η Μογκερίνι. Αφήνοντας πίσω του τη συζήτηση για το κράτος δικαίου στην Τουρκία, ο Χαν υπογράμμισε ότι η Τουρκία ήταν και παραμένει υποψήφια προς ένταξη στην Ε.Ε. Ο επίτροπος προσέθεσε ότι τα κεφάλαια 23 και 24 των ενταξιακών διαπραγματεύσεων, που αφορούν τη δικαιοσύνη, τα δικαιώματα, την ελευθερία και την ασφάλεια, πρέπει να ανοίξουν το ταχύτερο. Νωρίτερα, ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου είχε επικρίνει την Ε.Ε. ως «αδύναμη» επειδή σέβεται τις κυπριακές επιθυμίες στο θέμα των ενταξιακών διαπραγματεύσεων. Και σε αυτόν τον τομέα η Μογκερίνι εμφανίστηκε αισιόδοξη. «Βλέπουμε ένα παράθυρο ελπίδας για την επίλυση του ζητήματος τους επόμενους μήνες» είπε.

Ο Χαν είπε επίσης ότι οι συζητήσεις για την αναβάθμιση της τελωνειακής ένωσης Ε.Ε. - Τουρκίας, ώστε να περιλαμβάνει γεωργικά προϊόντα και υπηρεσίες, θα ξεκινήσουν στις αρχές του 2017. Η τελωνειακή ένωση είναι σε ισχύ εδώ και 20 χρόνια, αλλά η αναβάθμισή της θα διπλασιάσει τον όγκο του διμερούς εμπορίου στα 300 δισ. δολάρια ετησίως και θα μετατρέψει την Τουρκία στον τρίτο μεγαλύτερο εμπορικό εταίρο της Ε.Ε.
 

Έντυπη

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ