Ο χρυσός αναδεικνύεται εκ νέου σε επενδυτικό καταφύγιο

Ο χρυσός αναδεικνύεται εκ νέου σε επενδυτικό καταφύγιο

2' 29" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο χρυσός επανήλθε δριμύτερος, διαψεύδοντας όσους ήθελαν να χάνει το κύρος του ως επενδυτικό καταφύγιο. Ο ρόλος του έχει αναβαθμιστεί εκ νέου στις προτιμήσεις των επενδυτών, αλλά όχι ως «ασπίδα προστασίας» σε ένα περιβάλλον υψηλού πληθωρισμού όπως ίσχυε στο παρελθόν. Σήμερα οι επενδυτές έχουν λιγοστές εναλλακτικές σε ένα περιβάλλον με γεωπολιτικούς κινδύνους και μεγάλη οικονομική αβεβαιότητα. Το Συμβούλιο Χρυσού αποδίδει την επάνοδο του πολύτιμου μετάλλου στην αποτυχία των κεντρικών τραπεζών να πυροδοτήσουν την ενίσχυση των τιμών στις μεγαλύτερες οικονομίες του κόσμου.

Δεν είναι, ωστόσο, μόνον αυτή η παράμετρος. Η απόφαση των Βρετανών να αποχωρήσουν από την Ευρωπαϊκή Ενωση, ιστορικό γεγονός με ανεξερεύνητες ακόμη διαστάσεις για τη χώρα και την Ευρώπη, αντικατοπτρίζει το κλίμα αβεβαιότητας που επικρατεί στον δυτικό κόσμο για την ευημερία και την ασφάλεια των πολιτών. Σύμφωνα με το Συμβούλιο Χρυσού, οι επενδύσεις στο πολύτιμο μέταλλο έφθασαν στους 1.064 τόνους το α΄ εξάμηνο του 2016 με άνοδο 16% από προηγούμενο ρεκόρ του 2009, όταν είχε κορυφωθεί η ανασφάλεια των αγορών λόγω της χρηματοπιστωτικής κρίσης.

Και το μεγαλύτερο ποσοστό της επενδυτικής ζήτησης για χρυσό προέρχεται από τη Δύση είτε από θεσμικούς επενδυτές είτε από μικροεπενδυτές που αγόρασαν νομίσματα, μπάρες και ειδικότερα διαπραγματεύσιμα αμοιβαία (ETFs). Από τις αρχές του 2016, η τιμή του χρυσού έχει ενισχυθεί 24%, όταν είχε διολισθήσει κατά 10% το 2015 ή 28% το 2013, με μικρότερες απώλειες (-1,8%) το 2014. Φέτος το πολύτιμο μέταλλο έχει εμφανίσει τη μεγαλύτερη σε χρονική διάρκεια άνοδο από την κρίση χρέους της Ευρωζώνης το 2010 και το 2011.

Σε έναν επενδυτικό κόσμο με χαμηλές αποδόσεις, ο χρυσός ενισχύεται σε αντίθετη με το πετρέλαιο του οποίου οι τιμές συνεχίζουν να διολισθαίνουν από τα τέλη Ιουνίου. Επιπροσθέτως, η επεκτατική νομισματική πολιτική στην Ευρώπη, στις ΗΠΑ και στην Ιαπωνία εξωθεί τους επενδυτές που επιλέγουν, κατά παράδοση, τα κρατικά ομόλογα με υψηλή βαθμολογία.

Στις ανεπτυγμένες αγορές, θετικές αποδόσεις παρουσιάζουν λιγότερο από το 40% των κρατικών ομολόγων με υψηλή βαθμολογία που είναι διαθέσιμα στους επενδυτές – δηλαδή δεν βρίσκονται στα «χαρτοφυλάκια» των κεντρικών τραπεζών.

Αυτό το 40% υπολογίζεται σε 10 τρισ. δολάρια, όπου μόνον το 17% (4,4 τρισ. δολάρια) παρουσιάζει αποδόσεις άνω του 1%, σημειώνει σε σχετική έκθεση το Συμβούλιο Χρυσού.

Το κυνήγι των αποδόσεων γίνεται ολοένα και πιο δύσκολο κατά την τρέχουσα συγκυρία. Σε πρόσφατο δημοσίευμα της Wall Street Journal αναφέρεται πως οι επενδυτές που επιδιώκουν ετήσιες αποδόσεις 7,5% αναγκάζονται να υποστούν διπλάσια μεταβλητότητα σε σχέση με μία δεκαετία πριν. Αν και παραδοσιακά ασφαλής, ο χρυσός έχει ακόμη περιθώρια ανόδου. Εκεί αποδίδουν αναλυτές της αγοράς τις εισροές ρεκόρ στα διαπραγματεύσιμα αμοιβαία (ETFs) που επικεντρώνονται στον χρυσό, με αύξηση 630 τόνων το α΄ επτάμηνο του 2016 και τις συνολικές τοποθετήσεις να φθάνουν τους 2.240 τόνους.

Ετσι οι τράπεζες δεν διστάζουν να αναθεωρήσουν προς τα πάνω τις προβλέψεις τους. Από το υψηλό των 1.360 δολαρίων η ουγγιά τον Αύγουστο, η UBS εκτιμά πως θα φθάσει τα 1.400 δολάρια έως τα τέλη του έτους. Η Credit Suisse και η Bank of America Merrill Lynch διαβλέπουν ότι θα φθάσει τα 1.500 δολάρια η ουγγιά το επόμενο εξάμηνο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή