Η έκθεση του 2009, το ΔΝΤ και τα διαδοχικά σοκ

Η έκθεση του 2009, το ΔΝΤ και τα διαδοχικά σοκ

2' 2" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σ​​την περίληψη της έκθεσης του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, την οποία έχει συντάξει το γνωστό σε όλους μας στέλεχος του οργανισμού Ντέλια Βελκουλέσκου, αναγράφεται με τον πιο σύντομο τρόπο η αποτυχία των προγραμμάτων προσαρμογής τα οποία εφαρμόζει η Ελλάδα υπό τον διεθνή έλεγχο Ενωσης και Ταμείου. Συγκεκριμένα:

«Οι επαναλαμβανόμενες πολιτικές κρίσεις και τα διαδοχικά σοκ απώλειας της εμπιστοσύνης, σε συνδυασμό με την ανικανότητα υποστήριξης της μεταρρυθμιστικής προσπάθειας, δημιούργησαν μεγάλο κόστος για την κοινωνία, με μείωση του εγχώριου προϊόντος (ΑΕΠ) κατά 25 τοις εκατό, ενώ η οικονομία παραμένει σε στασιμότητα και τα ποσοστά ανεργίας και φτώχειας παραμένουν σε επίπεδα υψηλότερα από εκείνα πριν από την κρίση».

Για οργανισμό που επιθυμεί «να μην ανακατεύεται σε ζητήματα εσωτερικής πολιτικής» δεν θα μπορούσε να υπάρξει πιο άμεση και συντεταγμένη καταδίκη του εγχώριου πολιτικού κατεστημένου.

Ας μην ξεχνάμε ότι στη μακρά περίοδο κρίσης που ακόμη διανύουμε κυβέρνησαν όλα, σχεδόν, τα χρώματα της Βουλής: Λαϊκή και ολίγον εθνικιστική Νέα Δημοκρατία, αμερικανόφιλο, κοσμοπολίτικο αλλά και αστικοεκσυγχρονιστικό ΠΑΣΟΚ, παλαιοκομμουνιστική και ακραία Αριστερά, αγκαλιασμένη με τα φαντάσματα του παπανδρεϊκού ΠΑΣΟΚ, μαζί και η φιλορωσική εθνικιστική Δεξιά, μέχρι και οι Φώτης Κουβέλης και Γιώργος Καρατζαφέρης, ενώ ετοιμάζεται ακόμη και ο Βασίλης Λεβέντης!

Η κυρία Βελκουλέσκου τα έχει δει, κυριολεκτικώς, όλα και όλους. Την βοηθά και η ιστορία της ιδιαιτέρας πατρίδας της. Το συγκεκριμένο στέλεχος είχε συμμετάσχει στην τελευταία προ μνημονίων έκθεση υπό το άρθρο IV του ΔΝΤ το 2009 και επομένως γνωρίζει τα ελληνικά πράγματα πολύ προτού συμμετάσχει στην παρακολούθηση του παρόντος, τρίτου, μνημονίου.

Η έκθεση του 2009 έχει τη δική της ξεχωριστή σημασία για δύο λόγους: Πρώτον, γιατί ανησύχησε σφόδρα την τότε κυβέρνηση Καραμανλή. «Τον παρακαλέσαμε να μην το δημοσιεύσει γιατί θα γινόταν χαμός», απεκάλυψε πρόσφατα ο πρώην διοικητής της Τράπεζας Ελλάδος αναφερόμενος στον κ. Μπομπ Τράα που καθοδήγησε εκείνη την αποστολή (επιτετραμμένος, αργότερα, του Ταμείου στην Αθήνα), μέλος της οποίας υπήρξε η σημερινή επικεφαλής του Ταμείου.

Να σας θυμίσω το εν λόγω συμπέρασμα. «Χρέος: Το μακρόχρονο σενάριο, όταν λάβει υπόψη τη δημοσιονομική επίπτωση της γήρανσης του πληθυσμού, δείχνει ότι το άθροισμα πρωτογενούς αποτελέσματος συν οι τόκοι οδηγεί σε πολύ μεγάλα ελλείμματα και τελικώς το χρέος θα ανέλθει σε 800% του ΑΕΠ το 2060. Η προοπτική αυτή είναι φρόνιμο να αποφευχθεί με την εφαρμογή δημοσιονομικής λιτότητας, που θα προλαμβάνει αυτές τις ασφυκτικές πιέσεις από την πλευρά του χρέους».

Να σας πω επίσης ότι, όπως από πρώτο χέρι γνωρίζω, το συμπέρασμα αυτό ήταν εις γνώσιν όλων όσοι έχουν συμμετάσχει στη διακυβέρνηση του τόπου, από τότε και μέχρι σήμερα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή