ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Αποφασίστηκε η αναβάθμιση του αγωγού East Med

ΧΡΥΣΑ ΛΙΑΓΓΟΥ

ΕΤΙΚΕΤΕΣ: Ενέργεια

Σε αναβάθμιση του αγωγού East Med που σχεδιάζεται για τη μεταφορά του αερίου από τα κοιτάσματα του Ισραήλ και της Κύπρου, μέσω της Ελλάδας, στην Ευρώπη προχωράει το Ισραήλ, θέτοντάς τον σε στρατηγική προτεραιότητα. Η θετική αυτή εξέλιξη για την Ελλάδα, αφού θα αποτελέσει την πύλη για την είσοδο του αερίου στην αγορά της Ευρώπης, στηρίζεται σε έκθεση του γαλλικού ινστιτούτου PEICIP, που όπως αποκάλυψε χθες στο συνέδριο του Clobal Oil and Gaw Show of Europe and Mediterranean o υπουργός Εθνικών Υποδομών, Ενέργειας και Υδάτων του Ισραήλ, Γιουβάλ Στάινετζ, διαπιστώνει ενδείξεις για κοιτάσματα 10 τρισ. κυβικών μέτρων στη Λεκάνη της Ανατολικής Μεσογείου σε Κύπρο, Ισραήλ και Αίγυπτο, τα οποία, σύμφωνα με τον ίδιο, μπορούν να αποτελέσουν νέα πηγή αερίου για την Ευρώπη, υποκαθιστώντας τα κοιτάσματα της Βόρειας Θάλασσας που εξαντλούνται.

Υπό τα νέα αυτά δεδομένα, ένας μεγάλος αγωγός που θα μεταφέρει το αέριο στην Ευρώπη αποκτά πλέον στρατηγική σημασία όχι μόνο για τις τρεις χώρες αλλά και για την Ε.Ε. και το σχέδιο του East Med τίθεται σε πιο ρεαλιστική βάση. Το σχέδιο αυτό ήταν το βασικό αντικείμενο της χθεσινής τριμερής συνάντησης των υπουργών Ενέργειας Ελλάδας Πάνου Σκουρλέτη, Ισραήλ Γιουβάλ Στάινετζ και Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού της Κύπρου Γιώργου Λακκοτρύπη στην Αθήνα. Σύμφωνα με την ενημέρωση που έκανε στους δημοσιογράφους ο κ. Στάινετζ μετά το πέρας της τριμερούς, οι τρεις χώρες σε συνεργασία με ειδικούς από την Ε.Ε. θα εξετάσουν τη ρεαλιστικότητα του σχεδίου, με στόχο σε έναν μήνα από τώρα να καταλήξουν στα τελικά αποτελέσματα σε σχέση με τη βιωσιμότητά του, καθώς επίσης και ότι τον Δεκέμβριο θα γίνει νέα τριμερή συνάντηση των αρχηγών των τριών χωρών στην Ιερουσαλήμ.

Ο ίδιος εξέφρασε τη βεβαιότητα για την ύπαρξη νέων κοιτασμάτων στις οικονομικές ζώνες Ισραήλ, Κύπρου και Αιγύπτου και εκτίμησε ότι ο υποθαλάσσιος αγωγός Ισραήλ - Κύπρου - Ελλάδας μπορεί να κριθεί βιώσιμος με αυτή την προϋπόθεση. Τα κοιτάσματα που ανακαλύφθηκαν στην περιοχή είναι μόνο η αρχή και εκτίμησε ότι σε 10 χρόνια από τώρα η Λεκάνη της Ανατολικής Μεσογείου θα είναι ο κύριος προμηθευτής της Ευρώπης σε φυσικό αέριο. Μετέφερε τη στήριξη της Ε.Ε. στον αγωγό, δεν αρνήθηκε ωστόσο ότι το Ισραήλ εξετάζει και τη διαδρομή της Τουρκίας. «Δεν θέλω να μπω σε λεπτομέρειες, είναι ότι δεν έχουμε ξεκινήσει διάλογο με την Τουρκία, αυτό θα γίνει το επόμενο διάστημα», ενώ αναφέρθηκε και στο σχέδιο εξαγωγής LNG στην Αίγυπτο. Επέμενε, ωστόσο, ότι η δυναμικότητα των κοιτασμάτων που θα ανακαλυφθούν καθιστά αναγκαία για την εξαγωγή τους έναν μεγάλο αγωγό και ότι αυτός θα είναι ο East Med, ενώ ανακοίνωσε τη διεξαγωγή ενός νέου γύρου παραχωρήσεων 24 περιοχών στην ΑΟΖ του Ισραήλ. Αξιοσημείωτη είναι η αναφορά του κ. Στάινετζ στην ευρύτερη περιοχή της Μέσης Ανατολής και στον ρόλο του Ισραήλ ως παράγοντα σταθερότητας. Οι αραβικές χώρες τώρα αντιλαμβάνονται ποιος είναι ο πραγματικός εχθρός τους. Οτι η κύρια απειλή τους είναι οι ισλαμικές τρομοκρατικές οργανώσεις και όχι το Ισραήλ που αποτελεί τοπίο σταθερότητας για την περιοχή, σημείωσε και συμπλήρωσε «αν και με τα περισσότερα αραβικά κράτη δεν έχουμε ακόμη αποκαταστήσει πλήρως τις διπλωματικές μας σχέσεις, είναι καλύτερες από ποτέ».

Έντυπη

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ