Ματιές στον κόσμο

2' 38" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΛΟΝΔΙΝΟ

Στην ευθεία για το Turner Prize

Εως τις 2 Ιανουαρίου  θα λειτουργεί η έκθεση στην Tate Britain με όλα τα υποψήφια έργα για το Turner Prize, που κάθε χρόνο βραβεύει ένα έργο σύγχρονης τέχνης, δημιουργία καλλιτέχνη κάτω των 50 ετών που να έχει γεννηθεί ή να έχει βάση το Ηνωμένο Βασίλειο. Στη φωτογραφία, σε πρώτο πλάνο φαίνεται τμήμα του έργου της υποψήφιας για το βραβείο Τζόζεφιν Πράιντ. Το έργο έχει τον μακροσκελή τίτλο «The New Media Express in a Temporary Siding (Baby Wants to Ride)». Η Τζόζεφιν Πράιντ είναι μία από τους τέσσερις που έχουν φτάσει ώς την τελική ευθεία. Οι υπόλοιποι είναι ο Μάικλ Ντιν, η Ανθεα Χάμιλτον και η Ελεν Μάρτιν. Το έργο της Χάμιλτον, με τα οπίσθια ενός άνδρα, έχει γίνει ήδη αντικείμενο συζήτησης. Ο Alex Farquharson, διευθυντής της Tate Britain, δήλωσε πως τα έργα αντανακλούν έναν κόσμο περικυκλωμένο από την εικόνα και την επίδραση του Διαδικτύου. Ο νικητής του βραβείου Τurner, που έχει χρηματικό έπαθλο 25.000 στερλίνες, θα ανακοινωθεί τον Δεκέμβριο.

ΠΑΡΙΣΙ

Ζώα και φυτά του 17ου αιώνα

Η υψηλής τέχνης απόδοση της φυτολογίας και της ζωολογίας σε υδατογραφίες και γκουάς του 17ου αιώνα συγκροτεί μια αξιοζήλευτη συλλογή στο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας του Παρισιού. Η επιμελήτρια της Βιβλιοθήκης του Μουσείου, η Pascale Heurtel, παρουσιάζει δείγματα ζωγραφισμένα σε ευαίσθητο χαρτί από δέρμα μόσχου. Αυτήν την περίοδο εκτίθενται μερικά εκλεκτά έργα της συλλογής.

ΟΛΛΑΝΔΙΑ

Η τέχνη του Αλμα-Ταντέμα

Το βικτωριανό πορτρέτο του χαράκτη Leopold Lowenstam από τον κορυφαίο στυλίστα του 19ου αιώνα, σερ Λόρενς Αλμα-Ταντέμα, απασχόλησε τη δημοσιότητα καθώς ήταν από τα κορυφαία έργα στο τηλεοπτικό BBC Antiques Roadshow. Εκτέθηκε στην Αγγλία τον περασμένο Ιούνιο στο Arley Hall, κοντά στο Νόριτς, αλλά παρουσιάζεται τώρα σε μεγάλη έκθεση στην Ολλανδία, στο Dutch Museum of Friesland.

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ

Kαι οι επτά ήταν υπέροχοι

Το ριμέικ της κλασικής ταινίας του 1960 «The Magnificent Seven» εκτοξεύτηκε ήδη στις αίθουσες των ΗΠΑ. Στη φωτογραφία, ο πρωταγωνιστής Ντένζελ Ουάσιγκτον δείχνει περιχαρής στην πρεμιέρα που έγινε πριν από λίγες ημέρες στο Μουσείο Μοντέρνας Τέχνης της Νέας Υόρκης. Το νέο «The Magnificent Seven» είναι ταινία του Antoine Fuqua και παίζουν ακόμη ο Ιθαν Χοκ και ο Κρις Πρατ.

ΓΚΕΤΕΜΠΟΡΓΚ

Ισλάμ και φανατισμός

Από τις διεθνείς φωνές του πνευματικού κόσμου της Συρίας, ο ποιητής Αδωνις, όπως είναι παγκοσμίως γνωστός ο Αλί Αχμάντ Σαΐντ Εσμπέρ, προκάλεσε και πάλι δημοσιότητα με τις δηλώσεις του στην Εκθεση Βιβλίου στο Γκέτεμποργκ της Σουηδίας. Ο Αδωνις, που επί σειρά ετών φέρεται ως υποψήφιος για το Νομπέλ Λογοτεχνίας, δήλωσε πως ο θρησκευτικός φανατισμός καταστρέφει την καρδιά του αραβικού κόσμου. Η λύση που αντιπρότεινε είναι ρομαντική και όχι πολιτική, αλλά έντιμη και σαφώς συμβολική. Δήλωσε πως η λύση είναι η ποίηση, υπονοώντας την παιδεία και την εκ νέου ιεράρχηση των αξιών.

ΓΑΛΛΙΑ

Εκποίηση μιας παλιάς δόξας

Υπήρξε ένα αριστοκρατικό ξενοδοχείο το «Hotel des Princes», κόσμημα της λουτρόπολης Eaux-Bonnes, κοντά στη Λούρδη, στη Νοτιοδυτική Γαλλία. Κτίσμα του 1860, που στην ακμή του λειτουργούσε 175 πολυτελή δωμάτια, εκποιήθηκε και πωλήθηκε σε πλειστηριασμό έναντι 12.000 ευρώ. Το 1861 είχε διαμείνει σε αυτό η αυτοκράτειρα Ευγενία, σύζυγος του Ναπολέοντος Γ΄. Αλλωστε το ξενοδοχείο είχε χτιστεί στο τυπικό για την εποχή ύφος της Δεύτερης Αυτοκρατορίας. Το «Hotel des Princes» είχε σταματήσει να λειτουργεί το 1975.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή