Αστοχία του επιτρόπου Χαν με το ζήτημα των Τσάμηδων

Αστοχία του επιτρόπου Χαν με το ζήτημα των Τσάμηδων

3' 12" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ – ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΣΗ. Σε λάθος «χαμένο στη μετάφραση» αποδίδουν στις Βρυξέλλες το ατόπημα στο οποίο υπέπεσε ο Αυστριακός επίτροπος Γ. Χαν, όταν σε ερώτηση της ευρωβουλευτή της Ν.Δ. Μ. Σπυράκη, στην οποία απάντησε γραπτώς, ανέφερε ότι μεταξύ των ανοικτών θεμάτων ανάμεσα σε Ελλάδα και Αλβανία είναι «η οριοθέτηση της ελληνοαλβανικής υφαλοκρηπίδας και των θαλάσσιων ζωνών, τα δικαιώματα των ατόμων που ανήκουν σε μειονότητες και το ζήτημα των Τσάμηδων», θέματα που σίγουρα δεν θεωρούνται ανοιχτά στην Αθήνα.

«Εδώ είναι θέμα άνευ σημασίας» δήλωνε στην «Κ» Ευρωπαίος αξιωματούχος, τονίζοντας ότι δεν ήταν κάτι που απασχόλησε ποτέ την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και χωρίς καμία «κοινοτική ένταση». Λάθος των συνεργατών του επιτρόπου που απάντησαν στο συγκεκριμένο ερώτημα ήταν η εξήγηση που δίνεται από τους κύκλους των Βρυξελλών και μια «ατυχή απάντηση» η οποία προκάλεσε «υπερβολικές αντιδράσεις» και στην Αθήνα στο υπ. Εξωτερικών, αλλά και στην Ευρωβουλή από την κ. Σπυράκη που έκανε και το ερώτημα λέει Ευρωπαίος αξιωματούχος.

Το θέμα ξεκίνησε όταν τον Ιούνιο η ευρωβουλευτής ζητούσε να πληροφορηθεί από τον αρμόδιο επίτροπο, αν οι διαδηλώσεις του κόμματος των Τσάμηδων που πραγματοποιούνταν στα Τίρανα με αφορμή την επίσκεψη του κ. Ν. Κοτζιά είναι στο πνεύμα των σχέσεων καλής γειτονίας, τη στιγμή που η Αλβανία είναι υποψήφια για ένταξη χώρα. «Η Αλβανία είναι υποψήφια χώρα για ένταξη στην Ε.Ε. και έχει λάβει από το 2014 649,4 εκατ. ευρώ από τα ευρωπαϊκά ταμεία» λέει στην «Κ» η κ. Σπυράκη, τονίζοντας ότι η Επιτροπή είναι υποχρεωμένη να λαμβάνει υπόψη τις πολιτικές κινήσεις που γίνονται εναντίον ενός κράτους-μέλους. Στην απάντηση που έστειλε ο κ. Χαν, αφού έκρινε θετικά το γεγονός ότι η συχνότητα των επισκέψεων υψηλού επιπέδου μεταξύ των Αρχών της Αλβανίας και της Ελλάδας έχει αυξηθεί και επικρότησε το γεγονός ότι οι δύο χώρες εξετάζουν τη θέσπιση κοινού μηχανισμού, που θα συνέρχεται σε τακτά χρονικά διαστήματα για την επίλυση των εκκρεμών διμερών ζητημάτων, έκανε και το ατόπημα εξειδικεύοντας τα εκκρεμή ζητήματα που για την ελληνική πλευρά δεν είναι εκκρεμή. Συγκεκριμένα στην επιστολή του ανέφερε «την οριοθέτηση της ελληνοαλβανικής υφαλοκρηπίδας και των θαλάσσιων ζωνών, τα δικαιώματα των ατόμων που ανήκουν σε μειονότητες και το ζήτημα των Τσάμηδων».

Η αντίδραση της κ. Μ. Σπυράκη δεν άργησε να έρθει, χαρακτηρίζοντας την απάντηση του κ. Χαν «ανιστόρητη και αναληθή», προσθέτοντας ότι «κάποιος πρέπει να διδάξει στον κ. Χαν την ιστορία της περιοχής, ώστε να μην καταλήγει σε τέτοιου είδους απαντήσεις, εφόσον δεν το κάνει αποτελεσματικά η πολιτική του κ. Κοτζιά».

Χθες, η εκπρόσωπος του Επιτρόπου κ. Maja Kocijancic προσπάθησε να διορθώσει το λάθος, λέγοντας πως «η Επιτροπή ενημερώθηκε από την Ελλάδα και την Αλβανία νωρίτερα το 2016 πως υπάρχει η πρόθεση ενίσχυσης του διαλόγου μεταξύ τους για εκκρεμή θέματα τα οποία χρειάζεται να ξεκαθαριστούν, έτσι ώστε να ενδυναμωθούν οι διμερείς σχέσεις». Ωστόσο, οι δηλώσεις της κ. Kocijancic, δεν καλύπτουν την Αθήνα, κάτι που φάνηκε από την απάντηση του εκπροσώπου Τύπου του ΥΠΕΞ κ. Στρ. Ευθυμίου λίγο αργότερα. «Ορισμένοι στις Βρυξέλλες δεν κατανοούν τη σημασία τού να μην ψεύδεσαι», είπε σε έντονο ύφος ο κ. Ευθυμίου.

Στην Αθήνα ούτε η απάντηση του κ. Χαν, ούτε όμως και η αρχική πρωτοβουλία της κ. Σπυράκη να απευθύνει στον Επίτροπο μια ερώτηση για ευαίσθητα ζητήματα εξωτερικής πολιτικής έγιναν δεκτές με ενθουσιασμό. Σύμφωνα με πληροφορίες, χθες το πρωί ο κ. Ν. Κοτζιάς μίλησε με τον κ. Χαν και τον επέπληξε σε ιδιαίτερα έντονο ύφος, ζητώντας του εξηγήσεις για το «απαράδεκτο και ψευδές περιεχόμενο της απάντησής του», όπως περιγράφεται από το ελληνικό ΥΠΕΞ η απάντηση του επιτρόπου. Αργότερα, το ΥΠΕΞ εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία τονίζεται ότι «ως γνωστόν, ζήτημα των Τσάμηδων δεν υφίσταται και ως εκ τούτου ουδέποτε έχει γίνει αποδεκτό ως αντικείμενο διαπραγμάτευσης μεταξύ των κυβερνήσεων Ελλάδας και Αλβανίας». Τονίζεται, επιπλέον, ότι «με την ψευδή απάντησή του δείχνει ότι δεν ασκεί τον ρόλο και τα καθήκοντά του βάσει της αρχής της αμεροληψίας, ώστε να προάγεται το κοινό συμφέρον της Ενωσης, όπως προβλέπεται από το άρθρο 17 της Συνθήκης της Λισσαβώνας».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή